Halloj, känns mycket vettigt att dela med sig av offerter - då slipper man ju ta in så många på egen hand för att reda ut vad som är rimligt!

Här kommer således vår offert:

Nibe Fighter 1215 - 7kW
Förbedd med ventiler för uttag av frikyla (luftkonditionering)
Installation och material (utom shakt)

173 m borrdjup 5,5 tum
40 mm kollektorslag m. helsvetsade skarvar
6 m fodderrör

Fast pris: 127 400:- ink.moms
Extra fodderrör: 625 :-/m

Utifrån prisuppgifter vi fått går pump och borrhål på ca 50 000:- vardera, varför man som alla andra undrar vad de övriga 27 000 är för nåt, himla dyr kollektorslag...

Finns det någon som köpt bergvärmeanläggning på delad entreprenad? Dvs upphandlat borrning och pump/installation separat? Erfarenheter?

Det borde bli billigare, men man undrar ju om stockholms överbokade VVS-are är intresserade, samt vem som garanterar att anläggningen faktisk funkar?

För övrigt kan jag tipsa om att överväga alternativet med frikyla, dvs använda anläggningen för kyla under sommaren - det är också ett sätt att återanvända värme under sommarhalvåret och ett alternativ till frånluftsmodul. När man jämför priser bör man också kolla diameter på borrhålet - större diameter ger bättre energiåtervinning - mer vatten och större mantelarea på kollektorn.
 
Kör med rörligt pris istället, borde bli ca. 20 000 kr billigare ?!
 
Hej,

Nibe 1215 (8.5kW)
+ 150m hål (aktivt)
+ max 6m foderrör (+600kr/m)
+ exp.kärl
+ installation (exkl. håltagning)

Summa 140,000:- (ink. moms)

Låter som en lite häftig pump för mina 138m2 + 80m2 källare eller? (tilläggsisolerat 40-talshus med nya treglasfönster och nya dörrar, golvvärme uppe och radiator nere...)

Borde kanske gå ner till 7kW och behålla borrdjupet eller vad tycker ni? (Jag kommer även ha en feting till täljstenskamin och öppen planlösning).

Häftigt pris tycker jag... Jag vet att denna kille inte är billigast men jag vet att jag kan lita på honom. Det verkar dessutom vara jäkligt tight att få saker just nu. Borrningen är svårbokad och det är leveranstid på pumparna. Marknaden är het och grejorna dyra!!!

P.S. Min totala entreprenad är offererad till 240,000:- då inkluderat läggning av alla värmeslingor (138kvm) samt radiatorer till källare samt allt vatten och VA (ink. standard porslin för två badrum.)

JoGi
 
Min installation ser lika ut som din men Nibekillen från fabriken envisades med att det skulle räcka med 50W per m2 i kalkylen i ett gamalt hus och 35 i ett "nytt".

Jag har 150 m 7kW till 180 + 60 m2 i Sundsvall till en kostnad av 125 000.
 
Kuriosa:

Via SVEP's forum har jag fått lära mig att man i branchens nya dimensioneringsverktyg tillåter inkommande kb-temp < 0 grader. Anledningen till detta skall vara att pumptillverkarna tycker att pumparna hanterar detta finfint (vilket säkert är sant). Det man då tydligen missat är att vid dimensionering till köldgrader på inkommande vätska så kommer hålet att frysa förr eller senare och detta klarar inte slangen hur länge som helst. Trycket blir för stort i hålet och slangen deformeras.

Slutsats: Man bör se till att dimensoneringsberäkningarna är gjorda med inkommande kbtemp på noll grader eller mer.
 
Patric skrev:
Matthias: Varför kommer hålet att frysa?
Min kbin temp går den till strax under 0 grader i slutet av vintern för att sedan "återhämta" sig under resten av året....
Kan du utveckla ditt resonemang ytterligare?

Ungefär så här: Du har ett borrhål fullt med vatten + en slang med spritblandad köldbärarvätska. Vatten fryser förstås vid långvarig temp under noll grader.

Om kbin under långa perioder är frys-kall så är ju även delar eller hela slang/hål det. Risk finns alltså att vattnet fryser och deformerar slangen.

Jag vet för lite för att säga något om riskerna kring detta eller hur lång tid man kan tillåta sig negativa intemper (det är säkert inget ovanligt under kortare perioder).

Ok?
 
Värmeuttag från en markvärmeväxlare medför att temperaturen sänks i den omgivande marken.
Temperatursänkningen är störst närmast markvärmeväxlaren och avtar med avståndet. Värmeledningen är dock en relativt långsam process.  I svenskt urberg är räckvidden i storleksordningen ca 10 meter efter ett år, ca 20 meter efter 5 år, o.s.v.  Om en markvärmeväxlare ligger inom området för termisk influens från en eller flera andra markvärmeväxlare resulterar detta i en lägre värmebärartemperatur än om
den varit opåverkad. Hur stor sänkningen blir beror huvudsakligen på omgivande markvärmeväxlares årliga energiuttag per meter markvärmeväxlare och på avståndet till dessa. Om man vid dimensionering inte tar hänsyn till termisk influens, så kommer värmebärartemperaturen till värmepumpen att bli lägre än förväntat. Värmepumpen får då en lägre värmefaktor och förbrukar därmed mer energi (högre driftskostnad). För att erhålla samma dimensionerande lägsta värmebärartemperatur måste den totala längden markvärmeväxlare ökas då termisk influens förekommer.


Phu...

Nu är det inte jag som har författad detta, utan det är hämtat ur en mycket informativ skrift, som den intresserade kan hämta här:
http://www.swedgeo.se/publikationer/Varia/pdf/SGI-V511.pdf


So alla värmepumpsfreaks ute i landet; Ladda ner och läs!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.