Jag vet inte vad en gaselle 70 kostar, men jag har svårt att motivera ett pannköp på 70-80k, när vi har en kostnad för uppvärmning på ca 20-22k om året, det skulle ta hela min livslängd att räkna hem det, och jag har iaf 30 år kvar innan pension.
/Gusan
 
Har du inte funderat på pelletspanna då? Det lär ju vara bekvämt. Du kan ju alltid göra ett pelletsförråd av tanken.
Gillar du att tillverka ved kan du ju fortsätta med det och sälja dyrt till någon behövande.
 
kulle
Jag vet inte vad en gaselle 70 kostar, men jag har svårt att motivera ett pannköp på 70-80k, när vi har en kostnad för uppvärmning på ca 20-22k om året, det skulle ta hela min livslängd att räkna hem det, och jag har iaf 30 år kvar innan pension.
/Gusan

Kan rekommendera en Atmos 40 , vedinlägg 190 L c:a
Finns för 38 t
 
Hur är Atmos att elda med, jag har blandad storlek på ved, mest tall och gran, lite björk.
Måste man ställa in en massa varje gång?
Vill gärna att frugan också kan elda, hur "svåreldad" är en Atmos?

/Gusan
 
Inova 50 med skapligt stort vedutrymme (185 l) kostar väl inte mer på Rinkaby rör än en Effecta Lambda?
 
Vad jag har hittat på billigtvvs kan man få den nya Effecta Lamda för ca 40k, men 10k är ju inget i det stora hela.
För en som "bara" eldar i en vedkamin just nu, hur mycket justerande är det på en vedpanna, om man eldar med både gran, tall och lövträd och olika längder på veden?

/Gusan
 
Man justerar ingenting, man bara eldar och ser glad ut :)
 
Är man lite snålänning som jag, men ändå vill ha en stor, effektiv och billig panna så kan man ju handla en Atmos DC50GSX på Kotly för ca 30000 med frakt.
220l vedmagasin, 90% verkningsgrad är ju en bra kombination.
Den finns ju även här hemma, så reservdelar är ju inga problem.

Dock vet jag inte hur den är att elda, men det bör ju inte vara några problem.

Mvh Gordon
 
Vad är det som motiverar att man köper en Inova för 50K istället för en Atmos för 30k?

/Gusan
 
Det kanske är svårt att motivera? :D
 
Allt är lite bättre precis som om man väljer en dyrare bil. Tex så är Inovan riktigt isolerad, veden hänger sig aldrig, förbränningen är perfekt utan övertändning hela eldningscykeln, 5 års garranti som verkligen fungerar. Sen om det motiverar prisskillnaden är upp till var och en. Atmosen kostar inga 30k i Sverige heller så jämförelsen haltar lite.
 
Jag tycker att det är svårt att svara på denna fråga om man nu inte eldat i båda pannorna personligen.
Verkningsgraden är ju i princip likvärdig, Atmos anger 90,2% och Baxi 91%, samtidigt står det i provningsprotokollet från SP, Baxi att noggrannheten på pannverkningsgraden är +-1.8% så den kan ju lika gärna vara lika.
Hade Atmosen varit dåligt isolerad innan värmeväxlaren hade det synts på verkningsgraden, dock kan ju lite spillvärme vara till godo om man har ved i pannrummet på tork.
Atmosen brinner tillräckligt bra under hela eldningen om 90% verkningsgrad uppnås, det finns justerbara spjäll för primär och sekundärluft.
Min svärfar har en DC50SF med åtta år på nacken. På den är det inga problem med att veden hänger sig. Jag skulle tvivla på att den gör det på GSXen.

En nackdel med Atmosen är att man måste vrida upp rökgastermostaten efter första ilägget. Det går att ordna med ett tidrelä, knapp samt lite kablar, men det känns lite fattigt på en i övrigt stor och fin panna.

En fördel är att den har 35L större vedmagasin än Baxin.

Jag håller med Matss om att den inte kostar 30k i Sverige, när jag rinde och frågade så ville de ha 52500:- vilket jag tyckte var lite för mycket. Då kan man ju hellre köpa en Baxi på Rinkaby. Hade det gått att köpa Baxin för 30k utomlands, så hade det ju varit ett bra alternativ.
För min del så är det värt en chansning med den mellanskillnaden. 20k i plånboken är mycket pengar.

Iom att de gav mig det priset på telefon, så valde jag att spara ca 22500 genom att köpa någon annan stans. Jag tycker inte att man ska behöva ringa och pruta direkt med ÅF i Sverige.
 
Man behöver inte en dåligt isolerad panna i pannrummet för att torka ved, det blir varmt ändå.
 
Nu är det ju välkända pannor som diskuteras, men pris och leveranstid på reservdelar, ex keramik, fläkt osv tycker jag man bör kolla upp.
Det är bra med garanti, men om ÅF måste beställa reservdelar från Ulambatur mitt i vintern är det inte kul.
 
När det är pannor utan lambda det pratas om så kan ju Fröling S3 vara värt att titta på, 210L vedmag och effekt upp till 35kW tror jag..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.