Vi har precis köpt ett hus i ett bostadsområde byggt -46. Vi begärde flera visningar och gjorde även en besiktning. När vi fick tillträde till huset den 12/11 upptäckte vi att grannen på baksidan gräver i sin trädgård, vi trodde att det rörde sig om dränering.
Nu har vi fått veta att de bygger ut och har fått bygglov att bygga 1,5m från tomtgräns. De har fått underskrifter från samtliga grannar inkl. vårt hus fd ägare en 95 årig dement dam.

Jag kontaktade idag hennes ombud som haft fullmakt att sälja huset om han kände till att det godkänts en sådan byggnation. Han svarar bestört att han verkligen inte känner till detta och tyckte det hela var bedrövligt då det ligger i västerläge och kommer ta en del kvällssol

Vi litar till fullo på detta då han jobbat i många år som gatuplanerare och dessutom ritat tillbyggnad till vårt hus en gång i tiden (1960).

Namnteckningen på granneintyget har väldigt få liknelser med namnteckningen på fullmakten vid försäljningen, ägaren har dessutom vårdats på ett äldreboende pga demens i ca 2 år och intyget är skrivet den 24/2 i år.

När v idag mätte avståndet från tomtgräns till grunden på utbyggnaden visar det sig vara ca 122 cm mot bygglovets 150 cm.

Utbyggnaden kommer att bli nästan 11 m som gränsar till vår tomt och skymmer merparten av vår baksida.

Finns det någon chans till upprättelse?
Skall man överklaga hos länsstyrelsen eller kommunen?
Kan man ogiltigförklara en namnunderskrift av en dement person?

Mycket tacksam för svar ur alla synvinklar.

Mvh Henrik & Jenny
 
Hemmakatten
Ni måste överklaga till kommunen inom tre veckor från ni fick reda på bygglovet.

Är det så att ni misstänker eller får bevis för att namnteckningen är förfalskad så bör ni polisanmäla detta.

Är detså att damen har en förvaltare utsedd (hennes ombud som du skriver om) så är damen omyndighetsförklarad och kan inte själv skriva under dokument. Är det så att damen har en god man utsedd har hon fortfarande all rätt att skriva under vad hon vill. Om hon är så dement som ni säger så bör ni påpeka detta till kommunen i samband med ert överklagande, kommunen hade kanske ändå godkänt bygglovet. Huruvida man kan få hennes underskrift ogiltigförklarad vet jag inte och det har kanske inte så stor betydelse i nuläget. Det viktigaste är at tni själva överklagar SNARAST till kommunen.
 
Nu har vi lite mer information gällande underskriften och de är så att den som skrivit på granneintyget är damens (ägaren) son som tyvärr numera inte lever. Detta betyder ju egentligen att intyget är ogiltigt.
Huruvida det går att få ogiltigförklarat vet jag inte.

Sedan var kommunen ute idag och mätte avståndet på den påbörjade byggnationen till 135 cm vilket ju strider mot bygglovet men bygglovschefen tycker inte att det räcker för att flytta väggen pga det en gång stått ett förråd på detta avstånd. Detta är för oss helt oacceptabelt då det nu handlar om en stor utbyggnad. Man börjar undra vad bygglovet är till för om det inte skall följas.

Finns det någon högre instans man kan vända sig till då vi anser att grannen inte bygger enl sitt bygglov?

Är otroligt tacksam för alla svar...

Mvh Henrik & Jenny
 
Hemmakatten
Om det är en lång utbyggnad över 11 meters sträcka så har det väl knappast någon betydelse om den står 135cm eller 150cm från er tomtgräns?!
Det viktiga här är väl att överklaga hela bygglovet, dvs. utbyggnadens placering så pass nära er tomtgräns. Som tidigare sagts, ni måste överklaga bygglvoet till kommunen först. Om kommunen inte bifaller era synpunkter så kan ni då överklaga till länsstyrelsen, sedan till kammarrätten och regeringsrätten om de ger prövningstillstånd.

Men, första ledet i överklagandekedjan är kommunen.
 
Hemmakatten
Det är fortfarande enormt viktigt att överklaga SKRIFTLIGT till kommunen inom TRE VECKOR från det ni fick veta om bygglovet. Annars är ni helt körda.
 
Hej Hemmakatten!
Tack för dina svar, vi lämnade idag in överklagan till kommunen skriftligt. Eftersom vi fick det nonchalanta svaret angående att grannen inte bygger efter avståndsbestämmelserna i bygglovet känns det hela så tungt.
Vi får känslan av att bygglovschefen tycker vi är jobbiga och att han ev får erkänna att han gjort fel när han beviljade detta. Han har väl det yttersta ansvaret och då använder han sin makt för att rädda sitt eget skinn.

Ska man se krasst på det har ju även våra grannar blivit förda bakom ljuset bara för att kommunen inte har bättre rutiner när grannar skall ge sitt medgivande utan något som helst bevittnande vid underskrift. De har ju fått bygglov på ofullständiga grunder.

Kostar det någonting att överklaga till länsstyrelsen?

Mvh Henrik & Jenny
 
hmm, jag skulle satt en stor fet flaggstång ut från din vägg emot det "nybygget" som pågår, , , har dom ner den eller gör annan åverkan é det polisanmälan på det..
grannfejden here we come!
 
Hemmakatten
Bygglovchefen vill nog helst tysta ner det hela. Men nu när du har överklagat så måste ärendet tas upp. Att överklaga till länsstyrelsen kostar ingenting.
 
Vilket datum beslutades grannens bygglov?
 
29/4-09 var bygglovet beviljat.
 
Och vilket datum undertecknade ni köpebrevet - på tillträdesdagen som brukligt är?
 
Anledningen till att jag frågar är nämligen att om bygglov meddelades i april, och om dåvarande fastighetsägaren inte överklagade inom tre veckor från det att hon fått sin kopia på grannens bygglov, så har ju överklagandetiden för bygglovet rimligen gått ut för länge sen. Därmed löper ni risken att byggnadsnämnden avvisar överklagan eftersom den inte inkommit i rätt tid. Eftersom ni inte var grannfastighetsägare då bygglovet beviljades räknades ni heller inte som berörda och har inte heller rätt att överklaga av den anledningen.

En sak som dock kan vara värd att undersöka är den där underskriften på grannintyget. Jag förstod inte riktigt om det var så att damens son hade skrivit under med damens namn (dvs förfalskat sin mors namnteckning) eller om han själv hade undertecknat grannintyget med sitt namn i egenskap av någon form av ombud för sin mor?
 
hencand skrev:
Hej Hemmakatten!


Ska man se krasst på det har ju även våra grannar blivit förda bakom ljuset bara för att kommunen inte har bättre rutiner när grannar skall ge sitt medgivande utan något som helst bevittnande vid underskrift. De har ju fått bygglov på ofullständiga grunder.
Det är värre ändå faktiskt. PBL:s paragrafer om granngodkännande ställer inget krav på skriftligt godkännande över huvud taget. I laglig mening räcker det om man kan bevisa muntligt godkännande. Inte helt lyckad konstruktion i praktiken...

Tillägg: beroende på det totala rättsläget i ert specifika fall, är det inte en säkert att granngodkännande är en förutsättning för bygglov. Det kan vara det, men det kan också vara så att bygglov kan beviljas ändå.
 
Bygglovet kan troligen beviljas även om grannen avstyrker, men finessen är att grannarna måst tillfrågas (om ett bygglov innebär en smärre avvikelse från detaljplanen), gör inte kommunen det så är bygglovet ogiltigt. Och hela bygglovsprocessen måste göras om.

Nu är det visserligen så att om grannarna har fåt ut en handling om grannehörande från kommunen och inte svarar inom viss tid så anses inte ha något att invända.

Finns minst 2 trådar om det här för ca 1 år sedan.
 
Som några tidigare skrivit så gäller en överklagandetid på tre veckor från det man fått reda på att ett bygglov beviljats. Byggnadsnämnden har som jag förstått det ansett att det är en avvikelse från detaljplanen och man har därför hört grannarna i frågan. Brukligt är då att kommunen vid ett beviljat bygglov skickar ut en kopia till de berörda som rekomenderat brev som måste kvitteras personligen. Frågan är om det brevet kvitterats av damen ifråge eller av något ombud till henne.
Om kommunen skickat ut kopia på beslutet och det kvitterats så är nog er möjlighet att överklaga bygglovet som helhet mycket liten. Om det inte kvitterats ut så finns det lite större möjligheter men dom är fortfarande inte speciellt goda.

Det ni kan överklaga är avståndet till tomtgränsen på 15cm eftersom det strider mot beviljat bygglov. Inte helt ovanligt att avstånd mot gränser inte stämmer när det väl börjar byggas. Det beror på att kartunderlaget inte är tillräckligt bra med bristfällig inmätning av befintliga byggnader. Normalt brukar byggnadsnämnden värna om avståndet till tomtgräns och vid liknande fall som ert så måste byggherren hålla det i bygglovet avtalade avståndet mot tomtgräns. Men det beror även på vad detaljplanen medger.

Egentligen visar detta bara på vilken undersökningsplikt som en köpare har. Ni hade själva med ett enkelt telefonsamtal till kommunen innan ni köpte huset fått reda på att det fanns ett beviljat men ännu ej utnyttjat bygglov. Även säljaren borde ha upplyst er om detta men det rälknas inte som ett "dolt fel" att inte göra det.
Det är inte helt ovanligt att en säljare godkänner grannars bygglov innan dom flyttar, eller rättare sagt, att grannen frågar säljaren om dom kan bevilja ett bygglov. Som säljare tänker man kanske inte på konsekvenserna och har dessutom kanske inte ork att sätta sig in i vad bygglovet innebär.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.