76 898 läst · 613 svar
77k läst
613 svar
MSB - klara självförsörjning i minst en vecka
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 573 inlägg
Vi lever längre och är allt friskare längre upp i åldrarna. Att det på landet normalt alltid gått att dricka vattnet är en sak, men i städerna dog folk som flugor till för sisådär 150 år sen pga. kontaminerat vatten. Det kan således vara på sin plats att vara lite försiktig med lagrat vatten, även om det stora problemet nog skulle vara att få tag på nytt fräscht vatten om undergången stod för dörren och reningsverken klappade ihop.
Lyckligtvis är det nog lite måttligare katastrofer än så vi kommer behöva hantera. Om inte ryssen kommer förstås.
Lyckligtvis är det nog lite måttligare katastrofer än så vi kommer behöva hantera. Om inte ryssen kommer förstås.
Precis, då fungerade det naturliga urvalet enligt Darwins teorier, vilket gjorde att människan stärktes som djurart. Nu har vi slagit allt detta ur spel, vilket jag tror kommer vara en av orsakerna till att mänskligheten dör ut inom en inte allt för avlägsen framtid.S Strontus skrev:
Jag är darwinist ut i fingerspetsarna, och då ska man veta att jag aldrig hade överlevt mitt första levnadsår om det naturliga urvalet fått råda!
Medlem
· Stockholm
· 2 188 inlägg
Efter orkanen på costa rica dog folk efter att ha druckit ytvatten.
Jag har sett rekommendationen att rotera vattnet var sjätte månad så det kör jag på. I värsta fall får man väl koka det.
Jag har sett rekommendationen att rotera vattnet var sjätte månad så det kör jag på. I värsta fall får man väl koka det.
Det här med att "rotera vattnet" som man läser lite här och där är en lite olycklig formulering tycker jag. Jag känner mig fortfarande lite osäker på om det betyder att man ska gå och rotera behållarna där vatten förvaras (vad det nu skulle ha för effekt), eller om det betyder att det ska vara regelbunden omsättning på vattnet.F fiskbuggaren skrev:
Rotera i preppersammanhang betyder alltid använd/kasta och ersätt med nytt. Rotation av vattnet är alltså förbruka vattnet, gärna provsmaka för att kolla så att det är färskt, rengör behållarna chockklorering/diskning/skölja ur efter eget tycke och fyll på med nytt. De som köper färdigt vatten på flaska brukar passa på och rotera det under sommarmånarna, panta och köpa nytt.P Paxman skrev:Det här med att "rotera vattnet" som man läser lite här och där är en lite olycklig formulering tycker jag. Jag känner mig fortfarande lite osäker på om det betyder att man ska gå och rotera behållarna där vatten förvaras (vad det nu skulle ha för effekt), eller om det betyder att det ska vara regelbunden omsättning på vattnet.
Ja, det var väl det jag tänkte att det var...men varför inte använda uttrycket "omsätta" vattnet regelbundet istället för "rotera"? Jag är övertygad om att det är många som gör kopplingen till att man ska rotera flaskorna på sina lagrade årgångsviner...
hsd
Medlem
· Kalmar län, Östra Götaland
· 6 341 inlägg
hsd
Medlem
- Kalmar län, Östra Götaland
- 6 341 inlägg
Medlem
· Stockholm
· 2 188 inlägg
Jag brukar vaska mitt vatten. Om jag är extra ambitiös använder jag det till bevattning, men inte på vintern.P Paxman skrev:
Vattnet blev normalt skämt på långresor till havs förr. Det var en av orsakerna till att en märkbar del av besättningarna dog. Normalt försökte mna gå in till en hamn med färskvatten med bara några veckors mellanrum. Skulle man längre blev vattnet dåligt (och även maten, men vattnet var värre). Kokning i efterhand hjälper i mot en del saker, men vissa bakterier lämnar toxiska rester som blir kvar efter kokning.
Grundvatten har normalt legat så länge att bakterier i sandlager har förbrukat all näring i det så inga mikroorganismer som är farliga för oss längre kan leva. Det är svårt att hitta säkert ytvatten ens i Sverige. Visst kan man ha tur, och om man är van att dricka ytvattnet i ens område är riskerna mindre. Men väldigt kraftig diarré när samhället inte fungerar om det ska är inget skoj.
Det är lätt att glömma att det normala för oss människor är att vi blir rejält magsjuka några gånger per år, och att en del dör av det. Vi har fått kämpa rätt hårt för att ta oss från det till ett tillstånd som är ganska säkert med minimal daglig ansträngning.
Grundvatten har normalt legat så länge att bakterier i sandlager har förbrukat all näring i det så inga mikroorganismer som är farliga för oss längre kan leva. Det är svårt att hitta säkert ytvatten ens i Sverige. Visst kan man ha tur, och om man är van att dricka ytvattnet i ens område är riskerna mindre. Men väldigt kraftig diarré när samhället inte fungerar om det ska är inget skoj.
Det är lätt att glömma att det normala för oss människor är att vi blir rejält magsjuka några gånger per år, och att en del dör av det. Vi har fått kämpa rätt hårt för att ta oss från det till ett tillstånd som är ganska säkert med minimal daglig ansträngning.
Några år håller fabrikstillverkad läsk innan bäst före datumet slår in.P Paxman skrev:
Men med tanke på sockerhalten och alla E ämnen vill jag påstå att läsk i en plåtburk håller längre än en vad vi människor gör.
Själv har jag smakat en sockerdricka med nästan 30 år på nacken, blev inte dålig, även om den inte innehöll lika mycket konserveringsmedel som idag.
Sedan finns läsk från mindre tillverkare med några månader i hållbarhet, i oöppnat tillstånd, gäller förmodligen allt som är tillslutet.
Glasburkar som konserveringskärl med plåtlock eller glaslock med gummipackning håller för evigt, inte vitaminer och alla näringsämnen, de dör till slut.
När mobiliseringsförråden, militära, avvecklades i slutet av 80-talet åt vi ärtsoppa på plåtburk från 30-talet och leverpastej, smakade gott, ingen blev sjuk.... av maten.
Vi torkar mycket av våra skördar, då håller det också i många år, om det inte kryper in fukt i förvaringen.
/P-A