Det är kanske så! I såna fall kunde man kanske förseglat ytan med vattenglas eller något annat efteråt, vad vet jag.
 
  • Gilla
MH1001 och 1 till
  • Laddar…
Kör man med högtryckstvätt på tex betongpannor/plattor så blåser man bort småsmå sandkorn mm så att ytan blir skrovlig. På en skrovlig yta fäster mossa mm mycket snabbare och hårdare.

Det som gäller för att hålla tak ”rent” från mossa är att behandla det tidigt med tex Bensaltensid.
 
T
Rickard. Rickard.ag skrev:
Många (alla?) tillverkare av takpannor både av tegel och betong avråder högtryckstvätt och hävdar att det inte bara skadar ytan utan också gör det lättare för mossa i framtiden att bita sig fast.

Om det finns sanning i detta vet jag inte och inte heller om det är relevant på gamla tak som redan har en nött yta.

Dom är nog rädda att för kraftiga tvättar blåser av ytskyddet. En skrapa älär väl också nöta på ytskyddet för övrigt. En medelstark eller lättare HT-tvätt gör ingen skada på ytbeläggningen. Har du ingen ytbeläggning kvar spelar det ändå ingen roll.
Kan också vara så att taktillverkarna själva tillverkar skraporna anpassade för sina tak och då vill dom sälja dessa och få bort konkurrerande rengörningsmetoder.

Ättika hade jag nog kört på några dar innan ett riktigt hällregn eller högtryck några dar efteråt. Sen ättiksbehandling torrperioder årligen. Annars kommer mossan tillbaka. Ättikan är billigare än dyrmedlen och förmodligen lika bra eller bättre.
 
T tobiast skrev:
Dom är nog rädda att för kraftiga tvättar blåser av ytskyddet. En skrapa älär väl också nöta på ytskyddet för övrigt.
Ja jag undrar just om verkligen en högtryckstvätt är mer skonsam än, som någon i träden nämnt, att man nött ut en hel stålborste på taket. Hogtrycken kan man dessutom justera trycket på dels via maskinen men också hur stort avstånd och hur bred stråle man använder. Behöver ju inte blåsa med punkten en decimeters håll liksom
 
  • Gilla
Tule54 och 2 till
  • Laddar…
Rickard.
Nu är det en konstig jämförelse tycker jag då såklart ingen tillverkare tycker att stålborste är ett bra sätt.

Jag har inte viljan eller kunskapen att säga vad som är rätt eller fel egentligen utan man får göra vad man vill med sitt eget tak. Men går man utanför rekomendationerna får man helt enkelt vara medveten om det och ta ansvar för vad man gör.
 
Magnus E K
Kan tillägga att det var gamla redan skrovliga pannor jag använde stålborsten på. Det stämmer nog att detta inte är en lämplig metod på nya pannor med fin ytbehandling.
 
Excel
Själv har jag behandlat mitt mossiga tak med takrent vid tre tillfällen. Taket mossfritt rent efter 2 år.
 
Jag har läst någonstans någon gång att koppar dödar mossan på tak och "folk" har spänt upp koppartråd längs med nocken.

Finns det några belägg för att det fungerar?
 
Jag har kopparbeslag runt skorsten och avloppsluftning o nedanför dessa är det helt mossfritt.
 
  • Gilla
henrik_1981 och 1 till
  • Laddar…
Rickard.
Koppar är en giftig tungmetall lite känd för att döda växtlighet så det låter mycket troligt. Frågan är väl om det räcker med en koppartråd för att få tillräcklig utfällning för att hålla ett helt tak "rent".
 
Argh, sprutade på biltemas medel på taket och nu några timmar senare började det så klart regna kraftigt, bara göra igen antar jag?
pannorna är nog mellan 15-20 år så hade dom något yta är den nog borta, stålborsten har nog gjort mer nytta än skada. då mossan är borta, vissa pannor visade tecken på frostsprängning. ska benhandla med medel nu ett par gånger till är tanken och sen borde en behandling om året kanske räcka?

får hoppas det slutar regna till imorgon.

https://www.byggmax.se/mossbeslag-för-takpanna-koppar-05549

kan man sätta på nockpannorna om man vill, hur den fungerar verkar det råda väldigt delade meningar om.
 
Ska ni testa med koppar måste det vara en hyfsad ren koppar som ärgar.
Kolla på skroten om de har tjock koppartråd.
Troligen inte så vanligt nu när luftledningarna nästan är borta helt.
Det kommer att fungera men tar tid innan all mossa är död.
 
Magnus E K
Hm, det satt en tråd uppspänd längs nocken när jag flyttade in, vet dock inte säkert om det var koppar och verkade inte ha hjälpt mot mossan.

Hur vanligt är det med naken koppartråd som kraftledning? Åtminstone stora kraftledningar är aluminium (bättre ledningsförmåga per viktenhet) och lokala luftledningar isolerade.
 
Kopparlinor gräver man ”ofta”/ibland ner som jordlinenät, för potentialutjämning mellan fastigheter mm.
 
  • Gilla
Magnus E K
  • Laddar…
Magnus E K Magnus E K skrev:
... Hur vanligt är det med naken koppartråd som kraftledning? Åtminstone stora kraftledningar är aluminium (bättre ledningsförmåga per viktenhet) och lokala luftledningar isolerade.
Tja, det beror på vilka ledningsnätet och tidsepok. Jag är uppväxt med strömavbrott orsakade av nedtyngda/sammanslagning av ledningar orsakade av snö och grenar. Det är säkert någon på detta forum som har fakta och bakgrund.
 
  • Gilla
Magnus E K
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.