Acceptpriser är bara bra för säljaren på en svag marknad, så nu kommer de väl tillbaka. Enda långsiktiga sättet är att straffa ut mäklare som sätter oseriösa priser från marknaden, men då skulle vi ju behöva ha en Fastighetsmäklarinspektion som faktiskt granskar mäklarna och det är ju inte direkt förenligt med svensk förvaltningskultur.

Men vill man komma åt lockpriser vore det bara att först varna och sen ta bort licensen för mäklare som exempelvis över tid har utropspris som understiger försäljningspris med mer än X procent. Kan man inte värdera hus och lägenheter ska man kanske göra något annat...

Sen kanske vi egentligen har större problem i samhället, och att lösa det här genom inskränkningar i den fria avtalsbindningen är kanske inte heller proportionerligt.
 
Mikael_L
S Strontus skrev:
Fast snittpriser är ju ett ganska trubbigt verktyg för en enskild lägenhet. Vad baserar sig snittpriset på? Samma antal rum? Storlek? Läge? Område?
Som jag skrev, baserat på relationen utropspris/slutpris.
Dvs hur många procent just denna mäklare brukar missa värderingen.

Om du ser en annons med ett riktigt schysst pris, men sen ser du att just denne mäklare brukar sätta ett utrop på 35% lägre än det sen landar på, så kan ju spekulanterna snabbt dra sina slutsatser.
Lockpriser blir tandlösa, i alla fall att sätta det i system.

Detta är inte min egen idé, det var någon annan forummedlem som skrev det, men jag tyckte det var en lysande idé så jag för det vidare.
 
  • Gilla
sysmali och 2 till
  • Laddar…
Som åtgärder mot lockpriser föreslår Anders Österling: bindande bud,
Så då måste alla som är intresserade besiktiga innan lämnade av bud , det måste vara billigt.
 
Bindande bud är en alltför förenklad modell. Både besiktningsmässigt och när det gäller att ta in andra faktorer än pris i budmodellen. Som tillträdesdatum.

Och i så fall måste ju även utgångspriset vara bindande för säljaren. Och även då fungerar det dåligt. Det kommer då att sättas ett högt acceptpris, budgivningen blir i stället en prutmingsrunda där köparen måste ge bindande bud, men säljaren är inte bunden att sälja.
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
På andra auktioner är utgångspriset inte bindande för auktionshuset. Däremot är alla inkomna bud från budgivare bindande för budgivaren. Det är ett vedertaget system som fungerat bra under många hundra år.

I mer komplicerade affärer som fastighetsaffärer kan man skriva kontrakten med klausuler om möjlighet till att bryta kontraktet ifall lämpliga parametrar uppfylls. Exempelvis om en besiktning visar att huset är i väsentligt sämre skick än utlovat, att åtgärder skulle kosta en viss procent av köpesumman eller ett fast belopp på någon nivå.

Det går att göra ett bra förfarande kring detta om man vill. Dagens system där vem som helst kan ringa mäklaren och höja priset för köparen utan några konsekvenser gagnar bara mäklarna. Deras procentbaserade provision ökar med priset på fastigheten. Säljaren förlorar på grund av att det nya boendet också med all säkerhet blir dyrare. Köparen förlorar på grund av högre pris än nödvändigt.
 
H Höök skrev:
Vad händer när mäklaren då ringer dig som säljare och säger att fem sällskap accepterar ditt pris?
Utslagstävling med rådslag på Nordön! Den som bjuder säljaren på finast middag går vidare till kvartsfinal. Så typiskt danskt!
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.