22 863 läst · 43 svar
23k läst
43 svar
Meningslöst att styra värmepump efter spotpris
Jag kände precis samma som du, med den enda skillnaden att jag var lite snålare Kände att det skulle ta orimlig tid att spara in de pengarna bms modulen kostade, och var en lite väl dyr leksak. Började med att styra nattsänkning (som jag körde på dagen) samt stänga av vp via de kopplingsplintar som finns, innan jag hittade den supersmidiga lösningen!H HMtz skrev:
H HMtz skrev:
Har en i uterummet också där vi kör underhåll pga laminatgolv. Visserligen är uterummet isolerat men drar ju ut en del. För skojs skull testade jag stänga av värmen igår på dagen manuellt. Såg ingen större skillnad men sen var det runt 7-8 grader utomhus också (så pumpen jobbar inte så hårt för att komma upp i 10 grader)så svårt att säga. Har dessutom inte individuell elmätning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Attitudeswe skrev:Har du en vp med avfuktning och stöd för underhållsvärme så lät det gå utmärkt att optimera kostnaden för att hålla garaget frost och mögelfritt. Själv har jag vidbyggt garage och kör avfuktare ett dygn ca var 14e dygn. Värmen kommer från en kylfrys och läckage från huset.
300kr wifi sensor håller koll på garaget [bild]
Vår LLVP hade faktiskt en timer funktion jag testade igår. Men det verkar bara vara en onetime thing tyvärr. Den startade och stannade enligt schema men sen var schemat slut. Får skaffa en sån där seinsabo och koppla på HA. Även om man inte kör timpris kan man ju köra på t ex om rh är över 72% och dylikt.
Attitudeswe skrev:För oss funkar det fint att styra LLVP efter spotpris.
Styr inte bara på spot, utan också för att minska konsumption (tar hänsyn till nät och energiskatt). Beaktar VP kapacitet och isoleringsförluster.
Tibberoberoende styrning via 700kr sensibo.
[länk]
Idag ser utfallet ut såhär på innetemperaturen:
[bild]
Använder ni enbart Sensibo appen eller med Home Assistent? Har fått min nu och hsr kopplat in med HA. Men kräver den fortfarande ett konto hos Sensibo för att fungera?
Kör eget fristående python script för att få det precis som jag vill ha det. 20% lägre förbrukning än förra året och 20% billigare än månadssnitt ovanpå det.F Fideliox skrev:
https://github.com/sander-visser/py-playground/blob/main/sensibo_optimizer.py
Attitudeswe skrev:
Jag har inte timpris utan vill bara köra den mindre beroende på miljön i uterummet. Jag kan styra på/av på dashboarden i HA men kan inte skapa en automatisering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Denna funkar ej:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Men skriptet kanske blir intressant när vi bytar till timpris senare i år. Hur pratar den med Sensibo?
Edit: Nu fick jag det att funka i HA. Var tydligen en annan entitet. Nu har jag automation att starta värmen vid 2 plus grader eller vid luftfuktighet på 70%.
Redigerat:
Har du gamla eller nya displayen och har du möjlighet att dela din kod som du kör på ESP:n så en kan få med rätt register?W Walkramis skrev:Jag har en EcoZenith och har precis lyckats få igång modbus samt hittat lämpliga register med den här lösningen [länk]
Enda som behövs är en ESP32 och telekabel, så kan man bränna över koden med esphome och få in alla värden i home assistant. Var superenkelt att få igång och det som tagit mest tid har varit att försöka lista ut vilka register som håller vilka värden. Hittade endast parameterlista för EcoHeat, som inte stämde helt.
Absolut! Svarar här också Tror det är den gamla jag harTolvan93 skrev:
https://github.com/Walkramis/CTC-EcoHeat400---Homeassistant
I parameters.txt har jag läst ut data från de flesta registerna, och försökt lista ut vad datan överensstämmer med/betyder.
Yes, jag märkte dock ganska snabbt att många register i dokumentationen inte stämde. Extra DHW är ganska användbar för att undvika att vattnet blir för kallt/spetsvärmen går in när man duschar. Kurvan ändrar jag bara vid behov för komfort/bortresta/eldar i kaminen
Mycket imponerande! Jag har också en CTC GSI 12 i mitt hus och ser att din metod skulle vara intressant att testa. Speciellt med dagens spotpriser.H HMtz skrev:Jag har en CTC gsi 12 och programmerade den funktionen sjäv och är väldigt nöjd, trots att jag har en del förbättringsidéer. Jag köpte dock en CTC BMS och styr pumpen över Modbus. Det krävs dock lite kreativitet för att uppnå det man vill. Först och främst har jag stängt av spetsvärmen helt, den kan jag lägga till manuellt om det verklingen behövs. Även innan jag styrde kände jag att den gick in för ofta alldeles i onödan.
Jag har installerad en inomhusgivare som VP reglerar efter, och jag ändrar börvärdet efter elpriset. Priserna hämtas kl. 13 från ENTSOE, och sedan beräknar jag rullande genomsnittspris över en dygn, dvs. 12 timmar innan och efter "nu", samt avvikelsen i priset från genomsnittet. Avvikelsen normaliserar jag med Standardavvikelsen och addera det med en viss faktor på dett gnomsnittstemperatur jag vill ha (19.8C+/-~1C, det blir alltid ca. 0.5C högre ändå). Är elpriset rätt konstant eller är det långsama ändringar så håller sig pumpen nära medelvärdet, är det snabba ändringar eller korta peakar så reglerar den ganska kraftig. Jag kan tillägga att jag ställde kurvlutningen 5-10 grad högre än vad jag egentlingen behöver så att det hinner värma huset när det är billig, samt att jag sänker börtemeraturen med 0.1C åt gången och inväntar att framledningstemperaturen har nått framledningens börvärde så att jag undviker att pumpen stänger av sig helt [för att sedan behöver överkompensera].
För varmvatten gör jag lite annörlunda. Det går inte direkt att blockera endast VV-beredningen (förutom att använda semesterläge) utan det jag kan ändra är temperaturen. Blir den nuvarande elpris lägre än 110% av lägsta elpriset över rullande dygnet sätts temperaturen till 55C, och blir priset högre än rullande genomsnittspriset blir det 35C som börvärde. Vattnet räcker hela dygnet.
Bifogar några före och efter bilder från Feb 2021 och Dec 2022.
[bild] [bild] [bild] [bild] [bild] [bild] [bild]
På baksidan av min pekskärm finns det ett ledigt nätverksingång (rj45) som används för att ansluta enheten till internet. Så det kommer förmodligen att vara mitt första steg för att börja kommunicera med den.
Men jag kollar gärna in ditt github-projekt för inspiration om det är okej?
Prova om den pratar med dig, troligtvis behöver den konfigureras i menyn. Min har tyvärr inget. Vet inte om min källkod är så mycket hjälpsam, ursek python kod som pratar med home Assistant....D DStj skrev:Mycket imponerande! Jag har också en CTC GSI 12 i mitt hus och ser att din metod skulle vara intressant att testa. Speciellt med dagens spotpriser.
På baksidan av min pekskärm finns det ett ledigt nätverksingång (rj45) som används för att ansluta enheten till internet. Så det kommer förmodligen att vara mitt första steg för att börja kommunicera med den.
Men jag kollar gärna in ditt github-projekt för inspiration om det är okej?
Jag har inte testat home assistant ännu. Men det kanske börjar bli dags att sätt upp en. Idag har jag en Nas som alltid är uppkopplad och kör de skripts som behövs (främst python). Utöver det så är det en handfull DHT22 sensorer tillsammans med ESP-01s som har koll på hur temperatur och luftfuktighten i huset. samt lite ventilations styrning.H HMtz skrev:
Data presenteras på en smart spegel.
Jag ska börja med att läsa på om GSI 12an så jag inte sabbar något. Så återkommer jag säkert med frågor när jag kommit lite längre.
Mest nyfiken är jag på vilka variabler du ändrar i anläggningen, vilka tröskelvärden och utvecklings riktningar som du tittar på för att få en bra kurva i förhållande till spotpris prognosen? Väger du också in utomhustemperaturprognosen? Exemeplvis, tar du hänsyn till om utomhusteperaturen kommer sjuka med 4 grader imorgon?