Det får man inte göra enligt bruksanvisningen pg.a. risk för störningar, men hur yttrar dessa sig, och får man korsa sekundärsidans kablar med den till t.ex. köksfläkten utan att det blir problem?
 
Det där kravet är alltid lite luddigt. Det handlar om 2 saker. Dels så handlar det i vissa fall om elsäkerhet. Om 230V ledningen till trafon bara är enkelisolerad (ex. FK trådar) då får inte 12V ledningarna komma i kontakt med dessa, de skall förläggas så att de på ett betryggande sätt inte kommer i kontakt med enkelisolerade trådar för 230V.

Dels handlar det om störningar. Sekundärsidan på en elektronisk trafo sprutar ut störningar som kan störa radio och TV, men även andra elektroniska prylar. Vill det sig riktigt illa (hypotetiskt) så kan du få en pacemaker att stanna hos någon som passerar utanför på gatan. Eller som på ett företag jag jobbade hos på 80-talet, vi orsakade störningar som resulterade i att flyg som landade på Bromma fick total radiotystnad under ett ögonblick när de flög in över vårt Lab, det var lite pinsamt, firman låg åtskilliga km från Bromma flygplats så planen passerade på ganska hög höjd. Det tog rätt lång tid innan luftfartsverket lyckades lokalisera störkällan. Det var en apparat som iofs jobbade på ungefär samma grundfrekvenser som en elektronisk trafo, men på effektnivåer som var typ. 1000ggr högre.

Man begränsar störningarna genom att följa tillverkarens krav på begränsad ledningslängd på sekundärsidan (oftast 2m). Då blir det ingen bra sändarantenn av ledningen, och störningarna skall hålla sig inom godkända värden.

Det som då händer om en annan längre ledning passerar nära den störande ledningen är att störningarna plockas upp av den andra ledningen som sedan i sin tur fungerar som sändarantenn. Allt av metall i närheten duger som antenn.

Jag tror med betoning på tror att det bara blir ett reelt problem om ledningarna ligger mycket nära varandra, typ i direkt kontakt med bara isoleringen mellan, och över en längre sträcka. Teoretiskt borde det kunna vara ett problem med plåtreglar som håller upp ett innertak, de borde kunna bli bra sändarantenner för störningarna.
 
Tack för det utförliga svaret!
 
Som hempularen säger skall man ta det där med ledningarna med en nypa salt.

Ofta står det tex att max ledningslängd är 2 m för en elektronisk trafo. Jag har dragit sju meter utan att någon har klagat, och då har jag ändå fri sikt till "grannen" som antagligen är ganska tjurig när det gäller radiostörningar (FRA).
 
fast 7 meter om tillverkaren specar 2 tycker jag låter dåligt. Även om det är lite långsökt så skulle faktiskt slutsteget i trafon kunna brinna pga. för stor kapacitiv last och ev. stående våg för någon av övertonerna. Som sagt ett ganska hypotetiskt resonemang, men inte otänkbart.
 
Jag har bara bränt EN trafo! :)

Men det berodde nog inte på SWR, kan inte bli så mycket energi vid 25 MHz, eller var nu en stående våg skulle hamna i en 7 meters antenn. Radiokunskaperna är lite oavstämda..

Jag har faktiskt mätt upp grundfrekvensen, det var en inte alltför elak fyrkantvåg på ca 38 kHz.

Se inlägg #20 i tråden:
http://www.byggahus.se/forum/el/114544-maeta-pa-elektronisk-trafo.html

Edit: Som framgår av oscilloskåpbilderna är stigtiden ca 1us vilket tyder på att den högsta övertonen troligen ligger runt 500 kHz.
 
Redigerat:
Jag trodde att alla elektroniska trafos för 12V-halogen gav likspänning ut, har jag trott fel? Det verkar bara dyrt och omständigt att ge ut nåt annat. Om den bara ger likspänning så lär kapacitans i ledningen efteråt inte ha nån betydelse alls förutom under nån mikrosekund vid starten, och då är startströmmen i lamporna garanterat högre.

Ja, undantaget skulle väl vara att ge nån slags oglättad likspänning...


Appropå det där med störningar så ska det ju till ganska mycket för att någon faktiskt ska klaga på störningar även om de är irriterande. Jämför med hur många gånger man hört grannen väsnas utan att klaga...


Om man vill kunna köra med "oändligt" lång kabel på 12V-sidan så borde man dra EKRK och ansluta biledaren till skyddsjord, armaturernas kåpa och hänga på ett nätfilter på primärsidan av transformatorn...
 
Om du tittar på kurvorna i tråden jag länkade till så ser du att det är 50 Hz med överlagrad 38 KHz.

Dvs, AC in hacka, transformera, ut.

Likriktare kostar pengar, kanske 1 spänn. Gånger 10 miljoner trafos..
 
Aha, missade det...

Rätt otippat faktiskt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.