Hej!

Har köpt en gammal klocka som suttit i Hornsbergs bussdepå som nu rivs och försöker med hobbykunskaper konvertera den till batteridrift. Hade hoppats att det skulle vara så enkelt som på bilderna men verkar inte fungera. Oklart med hur stark ström klockan drivits tidigare. Någon som kan förklara varför detta inte fungerar eller hur man kan felsöka? Kan ju mycket väl vara så att klockan är trasig också.

Tacksam för tips!
 
  • Gammal urverksmekanism kopplad till två AA-batterier på en grå bakgrund.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Hand konverterar en gammal klockmekanism till batteridrift med två AA-batterier och en klämma.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Öppen gammal klockmekanism med synliga kugghjul och fjädrar konverterad med en batterihållare, liggande på en grå yta.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Misstänker att klockan är avsedd att drivas av ett huvudur. Detta skickar ut spänningspulser vid antingen hel eller halvminut.
Är dock lite osäker på just din klocka, känner inte riktigt igen drivmekanismen. Kan du lägga upp en bild på framsidan så man ser fabrikatet eller hitta det på något annat sätt?
 
Det är antagligen aningen en syncronmotor som ska ha AC (okänt vilken spänning) eller så är klockan puls-styrd från en huvudklocka. 3V DC är det garanterat inte. Oavsett vilket så kommer det vara svårt att fixa så det blir rimligt att driva på batteri, dem är nog inte designad för att vara energisnål. Borde vara enklast att byta till ett nytt urverk.

Finns det nån modellbeteckning?
Kanske går det att mejla Westerstrands och fråga hur den borde fungera :)
 
Den ska sannolikt ha 50Hz. En gissning är 24V. Står det något på spolen?
 
Nej, den ska till 99.99% polvändas varje minut. :)
 
  • Gilla
Wheelabrator och 3 till
  • Laddar…
Du kan ha rätt. Det är svårt att se konstruktionen på de bilderna.
 
Bara en kort puls för att dra fram minutvisaren ett hack, sedan en kort puls åt andra hållet för att få den att gå ett hack till.
 
Gissar på att det är ett Tyskt ur. Drivmekanismen på ur från Westerstrand/Ericsson har ett annat utseende.
 
Eklanda6 Eklanda6 skrev:
Gissar på att det är ett Tyskt ur. Drivmekanismen på ur från Westerstrand/Ericsson har ett annat utseende.
Mycket möjligt, jag gissade på Westerstrands för att det står "Westerstrands Made in Sweden" på mekanismen ;)
 
  • Haha
  • Gilla
nisse123 och 5 till
  • Laddar…
tommib
Tittar man på klockan så tror jag att steffeb har helt rätt. Det ser ut att vara en synnerligen enkel mekanism, både mekaniskt och elektriskt. Det finns bara några enstaka kugghjul vilket är rimligt eftersom de bara behöver åstadkomma en utväxling på 1:720 mellan tim- och minutvisaren. Elektriskt är det ännu enklare, det är bara två trådar från spolen till kontakten.

Spänningsnivå blir bara en gissning men man kan ju resistensmäta spolen och titta vilka strömmar det blir vid 12/24/48 V spänning om de verkar rimliga. Jag skulle gissa på 24 VDC bara för att det var en vanlig spänning och strömart.

Detta är sannolikt inget jättekomplicerat men det är inte heller något man meckar ihop utan åtminstone basala elektronikkunskaper (även om man köper den fina modulen som steffeb länkar till).

EDIT: Har klockan sekundvisare? Det är ändå ett rätt stort kugghjul där som verkar vara först i mekanismen. Orkar inte räkna tänder men det ser lite väl stort ut för att driva minutvisaren direkt vid varje puls.
 
Stort tack för alla svar! Stämmer att det är en Westerstrands Känns som att det enklaste blir att köpa en nytt urverk även om det tar bort lite av charmen med klockan.
 
tommib
Enklast blir det säkert men kolla in det där som steffeb länkar. Det är bra beskrivningar där och det finns en bild med inkoppling där urverket ser väldigt likt ut det du har.
 
Ser ut som en pulsklocka.
 
D Dennis Lundquist skrev:
Känns som att det enklaste blir att köpa en nytt urverk även om det tar bort lite av charmen med klockan.
välkommen till forumet!

det vore väl tråkigt att byta urverket till något modernt – trevligare med något som ersätter pulserna från det ändå saknade centraluret

en tidigare tråd med [nästan] samma problemställning från tidigare i år tar upp lite olika idéer och aspekter som kanske kan vara relevanta även i detta fall:
https://www.byggahus.se/forum/threads/elektricitet-till-en-vaeldig-gammal-klocka.406488
 
  • Gilla
Dennis Lundquist och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.