Har en modern Keddy med två dörrar och sidoglas. Den blir sotig på glaset snabbt trots ordentligt eldande. Vid varje eldningstillfälle måste man ju få upp kaminen i tenperatur och tror det är då soten sätter sig. Sidoglasen är värst. Bränns bort lite uppe i mitten men det är alltid kvar nedertill.
Allvetare
· Västra götaland
· 9 283 inlägg
Jag har samma keddy och den beter sig på samma sätt..
Det blir värre om man eldar "fel", enligt manualen ska man elda uppifrån och ner, dvs börja med grova vedträn längst ner och den bygga uppåt med mindre och mindre....
Edit: brukar du köra så länge att den blir så fylls med på mycket sot som på bilden? Det är ganska lätt att man täpper till insuget under, och då drar den in luft genom luckan istället för att luften går där den ska.. den ska gå över och ner mot glaset för att hålla det rent..,
Det blir värre om man eldar "fel", enligt manualen ska man elda uppifrån och ner, dvs börja med grova vedträn längst ner och den bygga uppåt med mindre och mindre....
Edit: brukar du köra så länge att den blir så fylls med på mycket sot som på bilden? Det är ganska lätt att man täpper till insuget under, och då drar den in luft genom luckan istället för att luften går där den ska.. den ska gå över och ner mot glaset för att hålla det rent..,
Ok, då är jag inte ensam, tur att jag bara har ett glas i dörren då ;-)S Staffan-N skrev:
Ja Jag eldar nog ca 4-5 h åt gången och tömmer soten cirka var 3e gång. Jag brukar skjuva soten bakåt innan jag tänder.Dan_Johansson skrev:Jag har samma keddy och den beter sig på samma sätt..
Det blir värre om man eldar "fel", enligt manualen ska man elda uppifrån och ner, dvs börja med grova vedträn längst ner och den bygga uppåt med mindre och mindre....
Edit: brukar du köra så länge att den blir så fylls med på mycket sot som på bilden? Det är ganska lätt att man täpper till insuget under, och då drar den in luft genom luckan istället för att luften går där den ska.. den ska gå över och ner mot glaset för att hålla det rent..,
Ett riktigt stalltips jag lärt mig dock är att köra "tapetmetoden" vid rengörning, dvs jag sprutar på rengöringsmedel på soten, sedan klistrar jag på ett ark hushållspapper eller vanligt tidingspapper sedan sprutar på mer medel utanpå, då stannar fukten och inte rinner undan. Efter 10 min går det nästan att torka bort det utan att använda skrubbsvamp!
Ett annat smidigt sätt att få bort soten är att bara blöta upp lite hushållspapper och doppa det i askan och gnugga lite. Sen tar man en bit nytt fuktigt papper och torkar bort ränderna.sy97jgu skrev:Ja Jag eldar nog ca 4-5 h åt gången och tömmer soten cirka var 3e gång. Jag brukar skjuva soten bakåt innan jag tänder.
Ett riktigt stalltips jag lärt mig dock är att köra "tapetmetoden" vid rengörning, dvs jag sprutar på rengöringsmedel på soten, sedan klistrar jag på ett ark hushållspapper eller vanligt tidingspapper sedan sprutar på mer medel utanpå, då stannar fukten och inte rinner undan. Efter 10 min går det nästan att torka bort det utan att använda skrubbsvamp!
Ja det är synd att kaninerna ska skita ner så fruktansvärt. Det är ju synd att inte all sot fastnar på glaset istället för att spridas vida omkring.
Extra tråkigt så här i jultider att det ska stinka eldrök i hela kvarteret när man vill vara ute med barnen i snön.
Extra tråkigt så här i jultider att det ska stinka eldrök i hela kvarteret när man vill vara ute med barnen i snön.
Allvetare
· Västra götaland
· 9 283 inlägg
Du kanske skulle prova att elda något annat än kaniner?D djungelkatt skrev:
Jag har helt gått över till rakade marsvin. Både luktar och ryker mindre.....
Jag håller med. De förbannade jävla kaninerna. De förökar sig som pesten och lämnar spillning över allt. Jag skjuter av så många jag kan. Kaniner borde fan vara förbjudna inom detaljplanerat område.D djungelkatt skrev:
Åt helvete med kaniner!
Om du har stora problem med kaninerna så kan du kontakta kommunens viltvårdare (mick dropp).D djungelkatt skrev:
Tulikivi KTLU 2050. Sällan besvärande sot på stora ugnsluckan. Tror det beror på att det finns en typ längsgående ventil i överkant på luckan, som styr utan rökgaserna. Nedertill en spoiler som skickar förbrännings luft som tas in under asklådan via en tub från utsidan stenfoten.
Övre eldstadens glas i den luckan blir igenmurade av löst sot, såvida jag inte öppnar något på den luckans dragspringa. Men då får jag in rumsluft, som kyler något.
Övre eldstadens glas i den luckan blir igenmurade av löst sot, såvida jag inte öppnar något på den luckans dragspringa. Men då får jag in rumsluft, som kyler något.
Alltså en undre och en övre eldstad.
Normalt eldande i den undre.
Övre eldas upp vid mys eller då vi
t ex vill steka bröd eller laga annan mat.
En dragspringan i övre kant på nedersta luckan, är oftast öppen..
Ändrar egentligen inte synbart mycket vilket som.
Normalt eldande i den undre.
Övre eldas upp vid mys eller då vi
t ex vill steka bröd eller laga annan mat.
En dragspringan i övre kant på nedersta luckan, är oftast öppen..
Ändrar egentligen inte synbart mycket vilket som.
Redigerat:
Har en Keddy, inte exakt samma modell som din utan med vinklade glasdörrar. Aldrig haft problem liknande ditt.