10 300 läst · 17 svar
10k läst
17 svar
Jord för off-grid-anläggning i sommarstuga
I princip behöver du inte jorda någon bransch från 240V-utgången från invertern. Oavsett vilken bransch du råkar komma åt, så bildas ingen strömkrets mot jord om du inte jordat någon av branscherna. Såvitt du inte kommer åt båda samtidigt.
Det är skillnad på en "on-grid-anläggning" där nollan = jord från nätägaren.
Trumman duger nog om man nu vill jorda,men man kan också gräva ned en kopparplåt på någon kvm och jorda i den.
Det är skillnad på en "on-grid-anläggning" där nollan = jord från nätägaren.
Trumman duger nog om man nu vill jorda,men man kan också gräva ned en kopparplåt på någon kvm och jorda i den.
Hobbyelektriker
· Värmland, Molkom
· 24 426 inlägg
M Messier1994 skrev:
Här är en gammal bild som jag kluddat lite i, och som besvarar båda era frågor.J Jönas skrev:
Problemen börjar vid "Jordfel mot sann jord", dvs en fasledare får direkt kontakt med moder jord. Ett osannolikt fel, men men... Men risk är sannolikhet x konsekvens, och utan ett eget jordtag blir konsekvensen ganska besvärande om man saknar en JFB.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Skyddsjord tas ut från generatorns nollpunkt, eller någon mittpunkt, eller helt enkelt från ena polen som kanske är fallet här med en enfasig växelriktare. Hur som helst, konsekvensen av jordfelet är att man får 230 V mellan skyddsjord och moder jord, som visas till höger vid texten "Fasspänning mellan utsatta delar och sann jord". Det ska normalt vara ofarligt att hålla i en skyddsjordad apparat utomhus, men inte nu längre då skyddsjord och moder jord (eller Bottenviken) har en stor potentialskillnad.
JFBn ger dock skydd mot detta fall, den kommer att lösa då "returströmmen" inte går genom JFBn utan förbi. Så vi har inte behov av ett eget jordtag ännu. Men obehagligt är det.
En annan konsekvens av jordfelet är för trefasiga generatorer. Där får de andra två faserna potentialen 400 V mot moder jord som visas uppe till högre i bilden. Också det lite otrevligt kanske.
Nu stoppar vi in ett eget jordtag i bilden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Då händer följande.
- Spänningen mellan moder jord och skyddsjord försvinner.
- Man får normala 230 V mellan andra faser och moder jord.
- Men detta sker bara under bråkdelen av en sekund, för JFBn löser direkt när jordfelet sker eftersom det nu inte längre behövs en person emellan för att sluta felkretsen. Felströmmen går i marken mellan felet och jordtaget, den tjocka röda linjen jag kluddat i. Det räcker med dryga 20 mA för att lösa JFBn, så det ställs som sagt inte så höga krav på det egna jordtaget.
Du pratade om Bottenviken också, och jag nämnde dubbla jordfel. Det kan se ut så här. Nu har vi et jordfel även ifrån den översta fasen, direkt mot moder jord, se tjock röd linje.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Detta får som konsekvens att vi har 400 V mellan dessa två "jordtag", det övre och det undre i bild. Det går en ström genom marken. Du kanske har hört talas om stegspänning? Går det en ström i marken blir det ett spänningsfall, och nötdjur lär ha dött av den spänningen mellan fram- och bakbenen. Nu pratar jag om visserligen om åsknedslag, men principen är densamma. Även med 400 V kan det blir farligt om man håller i jordtaget och har ena foten långt ifrån det.
Moder jord är en enda gigantisk ledare med oändligt stor area så i princip kan felströmmen mellan de två jordtaget delvis gå via Bottenviken och kanske få någon mört att vända buken upp, i princip...
Detta fall skyddar inte JFBn mot, det är normal belastningsström.
Men med ett jordtag så löser JFBn direkt vid det första jordfelet.
Till sist ska vi titta på hur man skickar ström genom en linjearbetare.
Om du skulle råka hitta nätägarens ledning i närheten, kanske via en markskåp eller dylikt som jag ritade in med den rektangulära boxen. Nätägaren har ett finfint jordtag i sitt nät. Kan man använda det? Tja, det fungerar 99.99% av tiden. Alla risker ovan är borta. JFBn löser vid jordfel.
Men så kommer det en linjearbetare som klättrar upp i en stolpe för underhåll. Han tror att nätet är helt spänningslöst. Där kopplar han isär PEN-ledaren. Det blir då avbrott på vår "jordtagsledare" som visas till vänster i bild, jordtaget är borta.
Än värre är att om det nu sker ett jordfel i din anläggning, då blir det 230 V mellan de två ändarna av PEN-ledaren som linjearbetaren håller i händerna. Detta ogillas av nätägaren, och givetvis av den stackars arbetaren i stolpen. Visserligen kommer JFBn att lösa, men det ses nog inte som förmildrande. Det finns en myt här som säger "Fängelse utan att passera Gå".
Detta är anledningen till att reservkraft som kopplas in som alternativ till nätet kräver ett eget jordtag.