Hej!

Vi har köpt ett hus där tidigare ägare varit "elektriker".

Huvudsäkringen (20A) går titt som tätt, ibland är proppen väldigt varm när jag byter. Som mest har den hållit i sig i en vecka till jag fått byta igen. Fastän vi har det mesta avstängd hemma går proppen, oklart vad det är som ligger bakom överbelastningen.

Ibland har jag använt 25A:s propp men med samma resultat. Å andra sidan har vi installerat laddbox till elbil efter vi flyttade in. Det är ganska vanligt att lamporna flimrar såfort jag bytt propp för att sedan ge dig. Nu i natt vaknade jag av att det var disco hemma, lamporna i hallen blinkade konstant.

Jag vet att frågan är bred men vad bör vi göra? Vi vill att allt ska fungera som vanligt. Kommer detta bli en dyr historia? Bifogar bild på vår elcentral.


Tillägg: kan det här gå som dolda fel och bli en försäkringsfrågor?

Tack på förhand.
 
  • Elcentral med säkringar, automater, märkningar och kablar i en byggnad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Haha
  • Wow
snaggletooth och 1 till
  • Laddar…
Frågan kring dolt fel kan vi släppa direkt. Så som den där centralen ser ut är den uppenbarligen inte byggd av någon som vet vad han sysslar med. Det är ett varningstecken om att du borde undersökt elsystemet djupare.

Är det samma säkring som går varje gång? Kolla på din elmätare ifall du kan se förbrukning per fas. Då borde du kunna se om det är en snedbelastning eller något annat, typ kortslutning.

Det går absolut att lösa det här, problemet är nog att hitta en elektriker som vill ta i den här centralen. Du åker nog på att byta ut båda de där kapslingarna innan det börjar se ut som en rimlig anläggning, gissningsvis 15-20k innan man hittat alla följdfel.
 
  • Gilla
Elajomannen och 3 till
  • Laddar…
Du bör ta dit en elkunnig person som kan felsöka anläggningen. Skumma elfel är inget att dra ut på tiden med då det kan finnas risk för tex brand.
 
  • Gilla
Appendix och 2 till
  • Laddar…
Om du lyckats sätta in en 25A-säkring måste det ju vara uppsäkrat och därmed tänkt att använda 25A. Men sen har du/någon installerat en laddstolpe. Är detta gjort på ett korrekt sätt. Den förmodade elektrikern borde väl ha reagerat om något var fel. Men öven kollat att befintligt system räckte för att koppla på en laddstolpe.
Det blir ju även svårt att hävda dolt fel om du byggt till/ändrat elsystemet.
 
  • Gilla
Element-Bosse
  • Laddar…
Fairlane
Herrejösses, såg det ut sådär när ni tittade på huset och när ni tog över?

Ja, varningssignalerna borde skrika högt.

Om en 25A säkring går (den borde inte ens passa om i har 3x20A), så är det absolut något som drar rejält med ström. Alla säkringar är ju på (utom USA, men det är bra, deras ström vill du inte betala) och eftersom uppmärkningen är mer eller mindre obefintlig (även om jag skymtar HuvudBrytare på plats 22 ;)) så är det ju inte lätt att veta vad som drar. Har du otur så har "elektrikern" lagt tvåfasgrupper/trefasgrupper på samma fas... Det där lär kosta en slant att reda ut, men det måste göras.
 
  • Gilla
Appendix och 3 till
  • Laddar…
Det kan även vara dålig kontakt i anslutningen till säkringen. Den värmen medför att säkringen inte håller för vad den borde. Men det är bara att mäta.
 
  • Gilla
Dilato och 3 till
  • Laddar…
O
E Element-Bosse skrev:
Tillägg: kan det här gå som dolda fel och bli en försäkringsfrågor?
Nu vet jag inte vad du har för bild av "dolda fel" och vad du förväntar dig i form av ersättning, men det är väldigt vanligt med missförstånd. Ett dolt fel är något som 1) inte hade gått att upptäcka vid en grundlig undersökning, 2) Något som man inte kan förvänta sig med avseende på fastighetens ålder och skick, och 3) något som värderas utifrån hur mycket det skulle ha påverkat köpeskillingen. Det finns alltså ingenting som säger att tidigare ägare är skyldig att bekosta en rättelse av fel, oavsett vad det är och vad det kostar att åtgärda. Den ersättning som kan bli aktuell beräknas som sagt var utifrån hur felet bedöms kunnat påverka priset på fastigheten. Lagstiftningen är snårig och inte självklar i sin tillämpning.

Som redan påpekats kan det här knappast bli tal om ett dolt fel då det inte tar många minuter för en elektriker att lyfta av locket på elcentralerna och inspektera installationen, eller för den delen gå husesyn och titta i ett par slumpmässigt utvalda kopplingspunkter.

Sen kan jag tycka att både @Fairlane och @PatrikJo överdriver hur illa det är. Jag ser ingenting på bilderna som gör jag kan döma ut anläggningen så självsäkert och fullständigt som de gör. Känns mer som de tycker det är roligt och att de känner sig lite häftiga när de skriva som de gör, men jag ändrar gärna åsikt om de kan peka ut och förklara exakt vad problemet är. Själv känner jag inte att jag kan göra en bedömning utan att se vad som finns under inuti kapslingarna och hur det är faktiskt är utfört. Lite skräpigt nedanför centralen och några saknade täcklock säger inte särskilt mycket.

Men för att återgår till grundfrågan:
"Jag vet att frågan är bred men vad bör vi göra?"

Ring tillbaks elektrikern som installerat laddboxen. Om ni säger att lamporna blinkar och att huvudsäkringen går med jämna mellanrum skulle åtminstone jag prioritera att komma tillbaks och felsöka. Känns betydligt mer troligt att något blivit fel vid installationen av den än att föregående ägare levt med blinkande lampor och lösande säkringar någon längre tid. Som @Daniel 109 skriver kan det räcka med en så enkel sak som att någon kommit åt anslutningen till säkringen så att den glappar, eller slarvat och inte dragit åt skruven ordentligt efter sig.
 
  • Gilla
Dilato och 4 till
  • Laddar…
Fairlane
O Steamboy skrev:
Sen kan jag tycka att både @Fairlane och @PatrikJo överdriver hur illa det är. Jag ser ingenting på bilderna som gör jag kan döma ut anläggningen så självsäkert och fullständigt som de gör. Känns mer som de tycker det är roligt och att de känner sig lite häftiga när de skriva som de gör, men jag ändrar gärna åsikt om de kan peka ut och förklara exakt vad problemet är. Själv känner jag inte att jag kan göra en bedömning utan att se vad som finns under inuti kapslingarna och hur det är faktiskt är utfört. Lite skräpigt nedanför centralen och några saknade täcklock säger inte särskilt mycket.
Då uttryckte jag mig säkert otydligt. Jag dömer inte ut anläggningen, men jag anser inte heller att det är ett bra sätt att överlämna på, dvs en klar varningssignal. Täcklock etc bör sitta på sin plats, man bör märka upp vad som är vad. Det känns som att anläggningen är halvfärdig. Om det sen är bra gjort eller inte på insidan kan vi såklart inte veta, men jag tar hellre höjd för att det kommer kosta en slant för att få ordning på det, än tänker att det bara är ett täcklock eller två som ska på plats. Rent konkret så har vi också lite naken koppar rakt ner från högerkanten på det högra skåpet.Om det är anslutet i andra ändan eller inte vet jag inte, men jag tycker inte man lämnar det så och det tyder kanske på att den som gjort jobbet är en slarver, men som sagt det kan vara felfritt installerat i övrigt, vad vet jag.
 
  • Gilla
Appendix och 5 till
  • Laddar…
Försök kartlägga vad som sitter på vilken säkring, du har ju tre huvudsäkringar. Man kan iallafall för alla vanliga grejer se vad som inte fungerar när en huvudsäkring är ur.
Har du någon förteckning?
Det måste man ha, men det är ju rätt enkelt att skapa en ungefärlig genom att ta en säkring i taget och koppla ur.

Exempel:
Vi har (vilket vi vet) lite för mycket på samma uttag i köket: Om man kör diskmaskin, tvättmaskin och kaffebryggare är det dumt att sätta på vattenkokaren, brödrosten och mikron. Inga konstigheter där.

Men i helgen gick en av huvudsäkringarna trots större spridningen. Visade sig att brorsan som är på besök reflexmässigt satt i sin laddsladd till bilen när vi kom hem från utflykt. Säkringen gick inte på en gång, men så frös dottern och satte på ett element i vardagsrummet samtidigt som vi höll på att laga mat i köket. Det gick inte. Men det räckte att dra ur laddsladden till bilen så funkade allt som det skulle. Något att kika på den dagen vi själva skaffar elbil självklart.

Också mycket märkligt som AG A och Fairlane säger att det passar med en 25A-säkring. Det kan vara farligt att sätta i en för står säkring, men är anläggningen byggd för det från början och man senare har valt att säkra ner bör ju proppskåpet vara anpassat för det, Dock blir du ju eltjuv när du använder 25A-säkringar då du isåfall betalar för ett för litet abonnemang.
 
  • Gilla
Element-Bosse
  • Laddar…
Ett tips är att installera något där du kan se hur belastningen är på faserna i realtid i en app, såsom t.ex. Tibber Pulse om du har fått en nyinstallerade mätare. Då är det enkelt att se vad förbrukningen är på respektive fas och få larm om din huvudpropp överbelastas. I vintertider är det extra relevant om ni inte har någon typ av begränsning på er billaddare - om ni har en elpatron som hjälper till med att fixa värmen vid kallt väder och billaddaren drar på på max så lär proppen överbelastas.

Det här med disco-flimret låter oroväckande dock, ni kanske borde ta hem en elektriker direkt som får gå igenom era prylar.
 
  • Gilla
Element-Bosse
  • Laddar…
som jag ser det är det två saker som behöver fixas & kollas på.
Det ena är vad det är för huvudsäkring som man kan ha. 20A eller 25A?

Är det så att det är gjort för att att vara 25A och du kan ha en 25A säkring och betalar nätbolaget för en 25A huvudsäkring. Inga problem.

Är det dock så att det bara är gjort för 20A så ska du aldrig sätta i en 25A huvudsäkring även om du betalar nätbolaget för det. Brandrisk!
Detta kan en elektriker som kollar på anläggningen avgöra.
Han kan säkerligen också säkra ned till 20A och meddela detta till nätbolaget om så är fallet.

Är det så att det enl elektrikern är gjort för 25A och du kan köra 25A som huvudsäkring men elbolaget tror att dy har 20A huvudsäkring så får du antingen be elektrikern ändra så att 25A inte går använda eller låta elektrikern meddela nätbolaget att han säkrat upp till 25A och ni får betala högre nätavgift.

Det andra är detta med fladdrande ljus och propp som går.
Skulle ta in en elektriker omgående.
Datorer, Bil, TV , ja allt som har elektronik kan ta bra med stryk och antingen gå sönder eller så förkortas livslängden. Skulle inte chansa.
Låt elektrikern kolla av detta med huvudsäkringen & vad anläggningen klarar samtidigt.
 
  • Gilla
Anna_H och 1 till
  • Laddar…
E Element-Bosse skrev:
Hej!

Nu i natt vaknade jag av att det var disco hemma, lamporna i hallen blinkade konstant.

Tillägg: kan det här gå som dolda fel och bli en försäkringsfrågor?
Disco flimmer har jag upplevt själv när nollkabeln blev bränd mot nollskruven i central.
Beställ snabbt en kunnig elektriker.

Sannolikt inget dolt fel utan nog mer "tidens tand" vid förändrad belastning.
 
  • Gilla
Dilato och 3 till
  • Laddar…
Tack för alla era svar.

Många tankar i huvudet just nu, vet inte var jag ska börja. Ska tilläggas att förra ägaren jobbade som elektriker, minns att jag såg det som positivt att elen är som den ska.

Gällande dolda fel (försäkring) bygger jag troligen upp det på min okunskap och frustration. Hade räknat med att elen i huset skulle funka som det skulle när vi köpte huset, i september förra året, för en relativ stor summa. Köper att det inte gäller och inte heller någon idé eftersom vi installerat laddbox.

Det kan mycket väl vara laddboxen som är boven fastän elen var opålitlig innan vi installerade boxen. Det gjordes när vi gick över till Tibber och det kom behörig elektriker och gjorde det. Det gick väldigt snabbt och han använde dig av garagets elcentral, garaget är av modell nyare.

Jag har jagat elektriker hela dagen utan vidare respons men en ska komma och kika inte förrän om 2 veckor. Känner ni till någon bra firma i Göteborg (Lerum) med omnejd får ni gärna ge tips.

Förteckningen över alla säkringar är ingen idé att beskriva, man blir ännu mer förvirrad.

2 av 3 proppar på utsidan tar endast 20A och en 25A rent fysiskt. Däremot står det på proppen (skalets baksida m) på samtliga att det är på 25A. Jag var i kontakt med kommunala bolaget som äger nätet i veckan och de sa att huset har 20A.

Gällande elmaskiner hemma har ugnen redan fått bekänna färg häromveckan då den inte funkar och visar felmeddelande.

Nu på eftermiddagen när jag kom hem fungerar inte utebelysningen längre. Innan har jag fått byta propp och då har prylarna funkat begränsad tid innan det har varit dags igen. Kan belysningen ha gett sig fastän nuvarande proppar är intakta?
 
Om du med "skalets baksida" menar propphuven så betyder 25Ampere att det är den största säkring som kan användas med den propphuven, men det är inte den som bestämmer storleken på säkringen utan det är den bottenplatta (PK =passkontakt) som sitter "under" säkringen.
 
  • Gilla
Fairlane och 1 till
  • Laddar…
E elmont skrev:
Om du med "skalets baksida" menar propphuven så betyder 25Ampere att det är den största säkring som kan användas med den propphuven, men det är inte den som bestämmer storleken på säkringen utan det är den bottenplatta (PK =passkontakt) som sitter "under" säkringen.
Det är nog så jag menar. En 25:a går in att skruva och medan de andra två tar stopp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.