Status
Inte öppen för fler kommentarer.
loffes -> Rent spontant känns det som Adam har 30.000 över till rot.
skatt (135) - ränta(75) - reseersättning(30) = 30.000

Eva däremot har inget över.

Eller?
 
Eva kan ju inte ens utnyttja hela reduktionen för räntan, dags att omfördela räntekostnaderna mellan Adam och Eva innan de funderar på ROT.

De verkar som om Adam och Eva är så lycklig lottade att de inte betalar någon inkomstskatt alls, även utan ROT.
 
Nej, du tänker nog fel.

För att ni var och en skall ha 75.000kr i ränteavdrag krävs det att ni har betalat 500.000kr i räntor, vilket i dagens ränteläge motsvarar lån på i alla fall 20-25 millar.

Ta istället fram din senaste slutskattsedel. Med lite tur fick du en för inte så länge sedan i brevlådan i samband med utbetalning. Om din slutliga skatt efter avdrag var högre än 50.000kr, och dina inkomst och avdragsförhållanden i år är liknande, så kan du göra fullt avdrag. Om förhållandena förändrats får du justera. Rimligen bör de flesta ha väsentligt lägre skattereduktion för räntan i år jämfört med förra året, och därför få en justering åt "rätt" håll. (Känns fel att skriva att det är rätt att betala mer i skatt, men i det här fallet är det ju så).
 
Mnja, slutlig skatt minus avräkningen som jag radade upp på föregående sida.
De flesta missar allmän pensionsavgift och jobbskatteavdrag.

/Kent
 
Ngn.hantverkare som skickat in till skatteverket på utfört arbete och fått ut ngr pengar ännu,något de är särskilt petiga med?
 
Jag tror ingen hantverkare hunnit skicka in till Skatteverket ännu då man inte kan skicka in något förrän kunden betalat.
Men jag misstänker att Skatteverket kommer kontrollera extra att dom arbeten som utförs verkligen ger rätt till ROT-avdrag.
Jag tycker att tipset är att själv kontrollera så att det man vill ha utfört verkligen ger rätt till ROT-avdrag, allt för att slippa onödiga överaskningar som kund.
 
Det är hantverkaren som tar risken att det inte är ROT-arbete.
 
-MH- skrev:
Det är hantverkaren som tar risken att det inte är ROT-arbete.
För att förtydliga: Du menar formen av arbete? Att det finns avdragsutrymme är väl ändå kundens ansvar?
 
-MH- skrev:
Det är hantverkaren som tar risken att det inte är ROT-arbete.
Risk och risk. Kunden är ju betalningsskyldig mot hantverkaren oavsett om det gäller ROT eller inte. Hantverkaren tar ju ALLTID en kreditrisk när han fakturerar utfört arbete.
Om skatteverket meddelar att kunden inte har avdragsrätt så får hantverkaren skicka faktura på återstående belopp. Simple as that.
 
Nyfniken: Precis.

Anders: Nej, om SKV meddelar att kunden inte har avdragsrätt, så kommer det surt efter på kundens slutskatt. Hantverkaren får sina stålar. Däöremot får hantverkaren inga stålar om SKV meddelar att det inte är ROT-arbete.
 
-MH- skrev:
Nyfniken: Precis.

Anders: Nej, om SKV meddelar att kunden inte har avdragsrätt, så kommer det surt efter på kundens slutskatt. Hantverkaren får sina stålar. Däöremot får hantverkaren inga stålar om SKV meddelar att det inte är ROT-arbete.
Nix. Om hantverkaren försöker få ut pengar, och SKV beslutar att det inte ska betalas ut några pengar (troligast på grund av att kunden redan använt upp sina 50000 eller något annat formfel, som att kunden inte är lagfaren ägare till fastigheten) så får hantverkaren bara ett besked om att han inte får några pengar.

Hantverkaren får då gå på kunden igen och begära att få resterande från kunden.
 
-MH- skrev:
Däöremot får hantverkaren inga stålar om SKV meddelar att det inte är ROT-arbete.
Säker på den..?
Hur skulle det gå till i praktiken? SKV får ju inga uppgifter (eller fakturakopia) på vilken typ av arbete som är utfört..
 
Ingen kopia på fakturan (konstig kanske) men hantverkaren ska beskriva arbetet på blanketten.

Det märks tydligt att de här reglerna kommit till väldigt snabbt. Myndigheterna har inte helt hunnit tänka igenom hur det ska fungera i praktiken.
 
andersmc skrev:
Ingen kopia på fakturan (konstig kanske) men hantverkaren ska beskriva arbetet på blanketten..
Nej, det beskrivs inget om vilket arbete som är utfört på blanketten som hantverkaren skickar till SKV.
 
Nej, det stämmer.
Jag var på ett informationsmöte med SKV och då visade de upp ett utkast till blanketten SKV4529. Men den skarpa versionen blev tydligen annorlunda mot utkastet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.