26 515 läst · 99 svar
27k läst
99 svar
Hur mkt el sparar man med micro?
Jag har ett tag funderat på att konstruera ett "mät-ägg" som man lägger tillsammans med övriga ägg som räknar ut integralen av värme och tid. "Mät-ägget" ska ha wifi och kommunicera med en app på telefonen där familjen kan ha sina personliga äggprofiler lagrade. Appen säger till när respektive familjemedlems ägg är klart att ta upp.På så vis erhålls alltid Perfekt kokta ägg till varje familjemedlem.
Men det kanske är att göra något ganska enkelt väldigt komplicerat. Å andra sidan kan ett felaktigt kokt ägg sabba halva frukosten.
Men något sådant här borde väl redan finnas?
Men det kanske är att göra något ganska enkelt väldigt komplicerat. Å andra sidan kan ett felaktigt kokt ägg sabba halva frukosten.
Men något sådant här borde väl redan finnas?
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Här är en annan variant
Sedan har ägg olika storlek, om man inte håller sig till äggfabrikernas smaklösa produkter.
Våra sex Åsbohöns värper ägg mellan 40 och 55 gram.
Grann-bondens 130.000 hönor lägger ägg som varierar mellan 61 och 63 gram.
Varje storlek kräver sin koktid.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
http://www.coolstuff.se/Beep_Egg?gc...2PV_ZcduJ8EvoJE4fDShpQIkJtxSL9GTP4xoCMu3w_wcB
Sedan har ägg olika storlek, om man inte håller sig till äggfabrikernas smaklösa produkter.
Våra sex Åsbohöns värper ägg mellan 40 och 55 gram.
Grann-bondens 130.000 hönor lägger ägg som varierar mellan 61 och 63 gram.
Varje storlek kräver sin koktid.
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 815 inlägg
"Bamba" som här i Göteborg med omnejd (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bamba); "på skolbespisningsvis", alltså så sönderkokt att den rinner ut på tallriken..KnockOnWood skrev:
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Aaah, det borde jag ju kunnat gissa, gammal urgöteborgare som jag är.lars_stefan_axelsson skrev:
För det hette ju Barnbespisning, vilket följdriktigt blev Bamba.
Jag gick i Landalaskolan, och vi hade syslöjd och gymnastik i Götabergsskolan på andra sidan gatan.
Och där låg också Bamba.
Alla skulle stå upp, knäppa händerna, och en tant mässade
Och sedan serverades vi t. ex. urvattnad inlagd sill med vattnigt PEM (PEM = potatismos gjort på pulver).
Tiderna har trots allt gått framåt
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 815 inlägg
Jag kommer ihåg en intervju med ordföranden i "Gamla landalapojkar" när jag bodde i Landala på 80-talet. Apropå att de "sista lägenheterna nu revs och renoverades, kändes inte det vemodigt?" "Du," svarade han. De där trånga, kalla, mörka, små hålen med dass på gården. De var han bara glad att de byttes ut mot större, öppnare, ljusare, fräschare boende. Han tyckte att man kunde ha sparat en lägenhet så att ungarna av idag kunde se hur knapert det var förr. Då det inte var bättre.KnockOnWood skrev:
Så något här och där har som du säger faktiskt fallit framåt.
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Som kuriosum kan jag berätta att på frukostrasten gick vi runt i landshövdingehusen i Landala och tiggde gamla tidningar. Sedan sålde vi dem till en uppköpare med lastbil och våg på Kapellplatsen.
Vi fick 10 öre/kilo, och pengarna gick direkt till gottaffären eller det närliggande hönekaksbageriet.
Hur mycket får vi för tidningarna som vi "återvinner" nu?
Jag bodde sedan ett år i rivningslägenhet på Landalagatan efter studenten.
Använde dock aldrig dasset på gården, för det var så nära till Studentkåren.
Vi fick 10 öre/kilo, och pengarna gick direkt till gottaffären eller det närliggande hönekaksbageriet.
Hur mycket får vi för tidningarna som vi "återvinner" nu?
Jag bodde sedan ett år i rivningslägenhet på Landalagatan efter studenten.
Använde dock aldrig dasset på gården, för det var så nära till Studentkåren.
Kul tråd!
Får att återknyta till ursprungsfrågan har jag för mig att mikron är som mest energieffektiv när det är små mängder som ska värmas – och att det är framför allt är vid uppvärmning (alltså inte tillagning, som tar längre tid) som mikron är energieffektiv.
Som flera andra har varit inne på tror jag att man kan göra betydligt större besparingar på andra områden.
2007 skrev jag en artikel om hur man kan spara energi, uppgifterna dubbelkollades med hjälp av Energimyndigheten. Drar några vardagsexempel (att se över isolering, uppvärmningssystem samt att välja energisnåla vitvaror ser jag som självklara):
* Långa, varma duschar är sköna men dyra: 2007 kostade det ca 50 öre per minut.
* Om man sätter lock på kastrullen när man kokar upp och tillagar mat minskar man energiåtgången med ca 30 %.
* Alla elprylar som har en transformator, t.ex. halogenlampor och laddare till mobiltelefoner, drar energi även när de inte används – dra ur kontakten ...
* Om man drar ner persienner och rullgardiner på natten sparar man värme som annars strålar ut genom fönstren.
Får att återknyta till ursprungsfrågan har jag för mig att mikron är som mest energieffektiv när det är små mängder som ska värmas – och att det är framför allt är vid uppvärmning (alltså inte tillagning, som tar längre tid) som mikron är energieffektiv.
Som flera andra har varit inne på tror jag att man kan göra betydligt större besparingar på andra områden.
2007 skrev jag en artikel om hur man kan spara energi, uppgifterna dubbelkollades med hjälp av Energimyndigheten. Drar några vardagsexempel (att se över isolering, uppvärmningssystem samt att välja energisnåla vitvaror ser jag som självklara):
* Långa, varma duschar är sköna men dyra: 2007 kostade det ca 50 öre per minut.
* Om man sätter lock på kastrullen när man kokar upp och tillagar mat minskar man energiåtgången med ca 30 %.
* Alla elprylar som har en transformator, t.ex. halogenlampor och laddare till mobiltelefoner, drar energi även när de inte används – dra ur kontakten ...
* Om man drar ner persienner och rullgardiner på natten sparar man värme som annars strålar ut genom fönstren.
Hörde ett kul program på radion för nån vecka sedan. 20 minuter in i programet talar de om mikrovågsugnar.
Ev går länken direkt till rätt tidpunkt:
http://t.sr.se/1C2oidL
Ev går länken direkt till rätt tidpunkt:
http://t.sr.se/1C2oidL