Plutus skrev:
Absolut snålaste sättet att värma ett ägg måste vara att knäcka det i en skål tillsätta lite grädde och kryddor och köra i micron 30 sek, sedan vänta några sekunder, och köra några sekunder till, avsluta när sufflen är som högst. kanongott och rekordsnabbt och förmodligen en energivinnare :)
Har nu provat.
Våra ägg är lite mindre än köpeäggen, vi har Åsbohöns som är rätt små,
äggen ligger på 45 - 55 gram.
20 sekunder verkar vara mer lagom alltså, + 5 sekunder i andra omgången.

Men jävlars jävlar, jag glömde grädden :(
Men det blev gott ändå, fast någon sufflé blev det ju inte :)
 
  • Gilla
Plutus
  • Laddar…
Annars är raw food energisnålt också.
 
Avemo skrev:
Eller tärna den kokta kalla potatisen och stek.
Thomas59 skrev:
I micron? Utgångspunkten var ju att spara energi.
Whirlpool 4-function från 1900-talet! Visst kan man steka i en mikro!
 
Redigerat:
  • Gilla
Carlqvist
  • Laddar…
Dessa besparingar är kanske intressanta ur ett globalt perspektiv, av miljöskäl och så vidare. Men privatekonomiskt är det ju meningslöst, där finns det många andra saker man kan göra som ger betydligt bättre avkastning.

Adam
 
nissenhj skrev:
Då har du antagligen aldrig ätit mat tillagad i Micro på ett riktigt sätt. Du kommer inte att märka skillnaden om köttet är stekt eller micrat
Hur får du en köttbit medium/rare med stekyta i en Micro? Vill gärna veta.
 
  • Gilla
Pompadom
  • Laddar…
  • Gilla
fubar
  • Laddar…
Riktigt ot nu men en liten besparing finnes i detta recept.

Korrekt procedur för pastakokning är:
1. Rikligt med vatten i en kastrull eller liknande.
2. Tillför vattnet lite olja så pastan inte klibbar samt hindrar att det inte kokar över lika lätt.
3. Koka upp vattnet.
4. Tillför pastan och salt. Det är här det går att göra en minimal besparing för koktiden förskjuts om man tillsätter saltet innan det kokar. Den som inte bryr sig kan ju lägga i saltet redan vid punkt 2.
5. Koka pastan vilt och smaka av när du misstänker att den börjar bli klar. Tiden på paketet är endast en riktvisning.
6. Glöm ej att använda ett par skedar kokat pastavatten för att ge en extra god sälta till pastasåsen.

Italienaren kräver att pastan är al dente, dvs precis genomkokt men fortfarande med en kärna som ger tuggmotstånd.
Andra föredrar sin pasta ala bamba.
 
Redigerat:
hantverkare1 skrev:
Microvärmd kokt potatis???
Bläh!
Tips!

Ställ in ett glas vatten i micron tillsammans med potatisen. Det gör att potatisen återfuktas och inte blir så där gummiaktigt äcklig. Blir betydligt bättre även om jag är risfanboy själv.

Samma princip som när man värmer såna vetekuddar man lägger runt nacken.
 
Adam F skrev:
...Men privatekonomiskt är det ju meningslöst, där finns det många andra saker man kan göra som ger betydligt bättre avkastning.

Adam
Frugan åkte av hästen i måndags, och är nu gipsad från tårna till knät.

Ingen särskilt lyckad avkastning :p
 
Anaii skrev:
...
Samma princip som när man värmer såna vetekuddar man lägger runt nacken.
Är det såna här du menar :)
i_4353381523.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
jac skrev:
Enligt denna artikel så kokar man det perfekta ägget vid 63 grader. Därmed så borde det mest energibesparande sättet att koka ägg vara att fylla alla tomma platser i diskmaskinen med ägg innan man diskar. (Det förutsätter då förstås att man trots energisparniten fortfarande använder diskmaskinen.)
[länk]
Eftersom tråden spårat ur kan man ju fortsätta? Hörde på radio från tiden INNAN microugnar var standard i restaurangkök - en kille som var så hungrig att han höll på att börja gråta, men köket hade stängt och det fanns bara djupfrysta piroger att tillgå. De lade en pirog i dubbla plastpåsar och körde några gånger i storköksdiskmaskinen. Han blev överlycklig över sin varma pirog. Drog säkert lite mera el än en ordinär mikro för samma sak, kanske?
 
Såg på TV nån gång, typ ToP Gear, där man la fisk i aluminiumfolie och tillredde i motorrummet i bilen.

Nån som använder Crock Pot?
Vi köpte en förv ett tag sedan.
Tillagar mat på låg värme under lång tid.
Är det energibesparande, jämfört med vanlig spis/ ugn?
 
Redigerat:
fubar skrev:
Såg på TV nån gång, typ ToP Gear, där man la fisk i aluminiumfolie och tillredde i motorrummet i bilen.
Det är väl en klassiker i vissa kretsar? Jag tror att om man inte är mycket bra på att synka måltiderna med bilresor som man ändå skulle göra så är det ett dåligt sätt att spara energi.
 
jac skrev:
Enligt denna artikel så kokar man det perfekta ägget vid 63 grader. Därmed så borde det mest energibesparande sättet att koka ägg vara att fylla alla tomma platser i diskmaskinen med ägg innan man diskar. (Det förutsätter då förstås att man trots energisparniten fortfarande använder diskmaskinen.)
[länk]
Jag har faktiskt provat. Fiasko, ägget var inte ens halvkokt. Skulle gissa på att det beror på att temperaturen inte uppgår till 63 grader under tillräckligt lång tid ;)
 
Ägget skall läggas i tekannan innan man slår på kokande vatten.
Medan teet drar blir ägget kokt :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.