26 515 läst · 99 svar
27k läst
99 svar
Hur mkt el sparar man med micro?
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Har nu provat.Plutus skrev:
Våra ägg är lite mindre än köpeäggen, vi har Åsbohöns som är rätt små,
äggen ligger på 45 - 55 gram.
20 sekunder verkar vara mer lagom alltså, + 5 sekunder i andra omgången.
Men jävlars jävlar, jag glömde grädden
Men det blev gott ändå, fast någon sufflé blev det ju inte
Dessa besparingar är kanske intressanta ur ett globalt perspektiv, av miljöskäl och så vidare. Men privatekonomiskt är det ju meningslöst, där finns det många andra saker man kan göra som ger betydligt bättre avkastning.
Adam
Adam
Enligt denna artikel så kokar man det perfekta ägget vid 63 grader. Därmed så borde det mest energibesparande sättet att koka ägg vara att fylla alla tomma platser i diskmaskinen med ägg innan man diskar. (Det förutsätter då förstås att man trots energisparniten fortfarande använder diskmaskinen.)
http://www.dn.se/pa-stan/mer-pa-stan/hundra-handelser-som-skakade-stockholm-plats-441/
http://www.dn.se/pa-stan/mer-pa-stan/hundra-handelser-som-skakade-stockholm-plats-441/
Riktigt ot nu men en liten besparing finnes i detta recept.
Korrekt procedur för pastakokning är:
1. Rikligt med vatten i en kastrull eller liknande.
2. Tillför vattnet lite olja så pastan inte klibbar samt hindrar att det inte kokar över lika lätt.
3. Koka upp vattnet.
4. Tillför pastan och salt. Det är här det går att göra en minimal besparing för koktiden förskjuts om man tillsätter saltet innan det kokar. Den som inte bryr sig kan ju lägga i saltet redan vid punkt 2.
5. Koka pastan vilt och smaka av när du misstänker att den börjar bli klar. Tiden på paketet är endast en riktvisning.
6. Glöm ej att använda ett par skedar kokat pastavatten för att ge en extra god sälta till pastasåsen.
Italienaren kräver att pastan är al dente, dvs precis genomkokt men fortfarande med en kärna som ger tuggmotstånd.
Andra föredrar sin pasta ala bamba.
Korrekt procedur för pastakokning är:
1. Rikligt med vatten i en kastrull eller liknande.
2. Tillför vattnet lite olja så pastan inte klibbar samt hindrar att det inte kokar över lika lätt.
3. Koka upp vattnet.
4. Tillför pastan och salt. Det är här det går att göra en minimal besparing för koktiden förskjuts om man tillsätter saltet innan det kokar. Den som inte bryr sig kan ju lägga i saltet redan vid punkt 2.
5. Koka pastan vilt och smaka av när du misstänker att den börjar bli klar. Tiden på paketet är endast en riktvisning.
6. Glöm ej att använda ett par skedar kokat pastavatten för att ge en extra god sälta till pastasåsen.
Italienaren kräver att pastan är al dente, dvs precis genomkokt men fortfarande med en kärna som ger tuggmotstånd.
Andra föredrar sin pasta ala bamba.
Redigerat:
Tips!hantverkare1 skrev:
Ställ in ett glas vatten i micron tillsammans med potatisen. Det gör att potatisen återfuktas och inte blir så där gummiaktigt äcklig. Blir betydligt bättre även om jag är risfanboy själv.
Samma princip som när man värmer såna vetekuddar man lägger runt nacken.
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Eftersom tråden spårat ur kan man ju fortsätta? Hörde på radio från tiden INNAN microugnar var standard i restaurangkök - en kille som var så hungrig att han höll på att börja gråta, men köket hade stängt och det fanns bara djupfrysta piroger att tillgå. De lade en pirog i dubbla plastpåsar och körde några gånger i storköksdiskmaskinen. Han blev överlycklig över sin varma pirog. Drog säkert lite mera el än en ordinär mikro för samma sak, kanske?jac skrev:Enligt denna artikel så kokar man det perfekta ägget vid 63 grader. Därmed så borde det mest energibesparande sättet att koka ägg vara att fylla alla tomma platser i diskmaskinen med ägg innan man diskar. (Det förutsätter då förstås att man trots energisparniten fortfarande använder diskmaskinen.)
[länk]
Såg på TV nån gång, typ ToP Gear, där man la fisk i aluminiumfolie och tillredde i motorrummet i bilen.
Nån som använder Crock Pot?
Vi köpte en förv ett tag sedan.
Tillagar mat på låg värme under lång tid.
Är det energibesparande, jämfört med vanlig spis/ ugn?
Nån som använder Crock Pot?
Vi köpte en förv ett tag sedan.
Tillagar mat på låg värme under lång tid.
Är det energibesparande, jämfört med vanlig spis/ ugn?
Redigerat:
Det är väl en klassiker i vissa kretsar? Jag tror att om man inte är mycket bra på att synka måltiderna med bilresor som man ändå skulle göra så är det ett dåligt sätt att spara energi.fubar skrev:
Jag har faktiskt provat. Fiasko, ägget var inte ens halvkokt. Skulle gissa på att det beror på att temperaturen inte uppgår till 63 grader under tillräckligt lång tidjac skrev:Enligt denna artikel så kokar man det perfekta ägget vid 63 grader. Därmed så borde det mest energibesparande sättet att koka ägg vara att fylla alla tomma platser i diskmaskinen med ägg innan man diskar. (Det förutsätter då förstås att man trots energisparniten fortfarande använder diskmaskinen.)
[länk]
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Ägget skall läggas i tekannan innan man slår på kokande vatten.
Medan teet drar blir ägget kokt
Medan teet drar blir ägget kokt