26 515 läst · 99 svar
27k läst
99 svar
Hur mkt el sparar man med micro?
Jättekul tråd som är skönt befriad från "besserwissers" och halvkriminella inlägg om hur man kan lura elmätare mm.
När nu ämnet vridits till i diverse vinklar vill jag också komma med ett bidrag.
Den som saknar belysning i mikron kan ställa en 40w glödlampa i ett glas som är halvfyllt med vatten.
När mikron är igång lyser lampan med ett flämtande sken.
Hittills har jag inte varit med om nån olycka med sprucken lampkolv men jag kan inte garantera säkerheten, dock händer det att glödlampans glödtråd brinner av .
Upplysningsvis måste jag även erkänna att jag inte mätt upp glödlampans elförbrukning.
.PS 1
Visa inte metoden för era barn och ungdomar - dom ser tillräckligt bra utan belysning i mikron och bör inte uppmuntras till okontrollerade upptåg med mikron.
PS2
Har bara kört med vanlig klassisk glödlampa så jag vet inte hur de nya halogenglödlamporna fungerar i detta avseende.
När nu ämnet vridits till i diverse vinklar vill jag också komma med ett bidrag.
Den som saknar belysning i mikron kan ställa en 40w glödlampa i ett glas som är halvfyllt med vatten.
När mikron är igång lyser lampan med ett flämtande sken.
Hittills har jag inte varit med om nån olycka med sprucken lampkolv men jag kan inte garantera säkerheten, dock händer det att glödlampans glödtråd brinner av .
Upplysningsvis måste jag även erkänna att jag inte mätt upp glödlampans elförbrukning.
.PS 1
Visa inte metoden för era barn och ungdomar - dom ser tillräckligt bra utan belysning i mikron och bör inte uppmuntras till okontrollerade upptåg med mikron.
PS2
Har bara kört med vanlig klassisk glödlampa så jag vet inte hur de nya halogenglödlamporna fungerar i detta avseende.
Stålull i micro :wow:
http://youtu.be/i0d6lLfN0ZM
http://youtu.be/i0d6lLfN0ZM
På hemkunskapen på högstadiet fick jag skäll av fröken för att jag tänkte värma vatten i en kastrull till buljongtärningen istället för att ta varmvatten i kranen. Där fick jag för att jag försökte vara duktig och göra som mamma lärt mig. Detta hände på 70-talet.cpalm skrev:
Det finns ju överhettad ånga så varför inte...KnockOnWood skrev:Jag högg till med begreppet superkritiskt utan att egentligen veta vad det betyder,
men jag tycker det låter spännande.
Överhettat vatten låter ju lite tamt.
Vad jag naturligtvis menade var te (vatten) som värms till över 100°C utan att börja koka,
för att något måste initiera ångbildningen.
Ungefär som att man kan kyla vatten till under 0°C utan att det bildas is.
Något måste starta bildningen av iskristaller.
Eller är jag helt fel ute?
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 815 inlägg
Gnistgap som sagt. Du lyckades få kanten på skeden på precis rätt avstånd från väggen. Det är egentligen ganska svårt, så grattis! Eller något... Jag kan förstå om du inte är lika glad över din framgång.AnneFi skrev:
Med en snurrande tallrik eller om man ställer in muggen i mitten på mikron så är det "omöjligt" att få till.
Det var en snurrande tallrik.lars_stefan_axelsson skrev:Gnistgap som sagt. Du lyckades få kanten på skeden på precis rätt avstånd från väggen. Det är egentligen ganska svårt, så grattis! Eller något... Jag kan förstå om du inte är lika glad över din framgång.
Med en snurrande tallrik eller om man ställer in muggen i mitten på mikron så är det "omöjligt" att få till.
Helt ny Micro för några tusen kr för några år sedan. Kände mig så korkad att jag ens hade provat eftersom jag fått lära mig att inte ha metall i micron.
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 815 inlägg
Nej. Det är du inte. Det är inte ens särskilt svårt att laga överhettat vatten om man vill (googla superheated water microwave). Särskilt om man lyckas gasa av vattnet, exv genom att hetta upp det flera gånger i rad utan att röra det emellan.KnockOnWood skrev:Jag högg till med begreppet superkritiskt utan att egentligen veta vad det betyder,
men jag tycker det låter spännande.
Överhettat vatten låter ju lite tamt.
Vad jag naturligtvis menade var te (vatten) som värms till över 100°C utan att börja koka,
för att något måste initiera ångbildningen.
Ungefär som att man kan kyla vatten till under 0°C utan att det bildas is.
Något måste starta bildningen av iskristaller.
Eller är jag helt fel ute?
Och även om det skulle låta tamt så heter det tyvärr bara överhettat vatten. Superkritiskt är som sagt ett tillstånd där man inte kan skilja ut de två tillstånden flytande och gas, utan "vätskan" (som ju egentligen inte är någon vätska då) har båda egenskaperna samtidigt. Det är svårt att få till av misstag i en mikro. (Men förstås inte omöjligt med speciell apparatur. )
https://www.youtube.com/watch?v=1_OXM4mr_i0
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kritisk_punkt_(termodynamik)
Super är ett häftigare ord än över. Fast det betyder samma sak. Överkritisk och överhettad är däremot olika saker.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kritisk_punkt_(termodynamik)
Super är ett häftigare ord än över. Fast det betyder samma sak. Överkritisk och överhettad är däremot olika saker.
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 815 inlägg
Njae, om du menar att en fysiker skulle säga att "superkritisk" och "superhettad" skulle vara samma sak så får jag nog sätta mig på tvären. Även om vi borde använda "över" på svenska, så är inte svenska, eller framförallt fina distinktioner på svenska legio i ämnet. Det är engelska som gäller som arbetsspråk (pss som i de "moderna" ingenjörsämnena så har vi knappt någon svensk nomenklatur), så du får gå till akademien för att hitta någon som skulle bli upphetsad över det.Avemo skrev:
Distinktionen här är mellan "hettad" och "kritisk", inte mellan "över" och "super".
Men bara en fundering.... ska inte pastan stormkoka? Är det inte så italienarna kokar sin pasta?
Men å andra sidan... man kanske kan slänga i pastan i vattnet direkt i vattnet innan det har börjat koka... Det borde spara energi eftersom man inte behöver koka pastan lika länge....
Men det går kanske åt mer energi att koka uppvattnet förresten....
Men oavsett vilket.... Jag vill att maten ska vara god... Den extra energi som går åt kan jag ta... Får väl titta på tv´n utan att ha den på... Då sparar man mycket energi....
Men å andra sidan... man kanske kan slänga i pastan i vattnet direkt i vattnet innan det har börjat koka... Det borde spara energi eftersom man inte behöver koka pastan lika länge....
Men det går kanske åt mer energi att koka uppvattnet förresten....
Men oavsett vilket.... Jag vill att maten ska vara god... Den extra energi som går åt kan jag ta... Får väl titta på tv´n utan att ha den på... Då sparar man mycket energi....
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 815 inlägg
Besserwisser
· Västra Götalands
· 9 815 inlägg
Jo, pasta skall koka livligt.Odjuret skrev:
Mest energi skulle man ju annars spara på att äta den okokt... Vi äter ju knäckebröd...
Bäst att dricka mycket vatten så att den kan svälla i magen... (Nej, gör inte det, det låter ev. lite farligt...)
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg