Globetrot Globetrot skrev:
Även om du får en referens från någon du känner så använder många underleverantörer som skiftar. Så, du kan aldrig helt lita på en referens. Det finns andra sätt att kvalitetssäkra.

1. Skriv avtal (Hantverksformuläret)
2 Anlita en besiktning man

Om det projekt som är lite jobbigt om de drar ut på tiden så ta med förseningsvite (finns rad i Hantverksformuläret)

Vi flyttade in i ett renoveringsobjekt 2011 och det som löst det mesta för oss är besiktningsmän + vite. Flera entreprenörer har visat sig lite sämre…men vår budget har hållt och slutresultatet har blivit bra!
Aha, vad ca kostar det med en bes.man efter ett projekt? Och vilka följder kommer ifall denne upptäcker brister i hantverkarens utförda arbete?
 
W worgen skrev:
Aha, vad ca kostar det med en bes.man efter ett projekt? Och vilka följder kommer ifall denne upptäcker brister i hantverkarens utförda arbete?
Den vi anlitar (välrenommerad o bra) tar 1500kr/tim. En besiktning inkl protokoll brukar ta 3 timmar.

Om det finns anmärkning skall dessa rättas kostnadsfritt av entreprenör. För ett badrum (som vi ska göra nu) gör besiktningsman tre besiktningar. En vid rör/konstruktion, en vid lagt tätskikt och slutbesiktning. Det står lite om upplägget i Hantverksformuläret. Rent principiellt så betalar du för dem om det inte är nya som krävs för att Entreprenör inte blir gk. Då drar du av kostnaden mot deras faktura.

Vi hade ett stort projekt för ett par år sedan som innefattade takkupa, byte av tak till råsoont och övervåningen invändigt. Projekt kostnad 500,000kr cirka. Vi hade en 4-5 besiktningar till en kostnad av under 30kkr (detta var 2012 så priser går upp). Men besiktningsman hjälpte oss rätta allt ifrån bärande balkar som byttes, felaktigt lagd takpapp, korrigering av golv, nya plåtarbeten och helt ny el eftersom den var helt fel (han polis anmälde elektriker). Vi hade inte klarat detta. Men pga honom löste sig allt ganska bra. Slutresultatet blev jättebra. Inga anmärkningar.

Entreprenör och besiktningsman var väldigt irriterande på varandra. Men vi betalade inte förens arbetet blev gk. Entreprenör gjorde om tills det blev rätt.
 
  • Gilla
worgen
  • Laddar…
W worgen skrev:
Aha, vad ca kostar det med en bes.man efter ett projekt? Och vilka följder kommer ifall denne upptäcker brister i hantverkarens utförda arbete?
Men…viktigt! Vid större projekt tex badrum så ska du göra besiktning löpande, inte bara när det är klart. Samma gäller typ större konstruktion.
 
  • Gilla
worgen
  • Laddar…
Men du behöver göra vissa saker tror jag för att underlätta besiktning. 1. Skriva avtal och 2. Avtala med besiktningsman.

Men bara att du kravställer det så är min gissning är de värsta skumrasket kommer inte vilja åta sig projektet. Av de 6-8 företag som gav offerter på vårt badrum tex så backade 4 ur med lite olika motivering när jag meddelade att vi ville ha besiktning man. Det var allt ifrån ”Vi jobbar inte så”, ”Vi gillar inte att bli kontrollerade” mm
 
  • Gilla
worgen
  • Laddar…
Ett sätt att avslöja falska omdömen är att leta efter "ovanliga ordval", eller formuleringar i texterna. Och sedan googla frasen. Ofta dyker då exakt samma formuleringar upp om just den firman på flera olika omdömesssidor. Men från olika användare. Eller med helt olika projekt.

En annan stark indikation får man av datumen på omdömena. Ofta kommer det en ojämn ström av extremt negativa omdömen utspridda över kanske 6 - 12 månader. Men så hittar man 3 - 5 omdömen med toppbetyg, ofta skrivna samma dag, eller 5 toppomdömen utspridda över 1 - 2 veckor. De förmodat falska omdömena är ofta kortfattade, fyllda med positiva ordval som "trevliga" osv. Med mycket lite detaljer om varför de var bra.

Det kan också ge en del att bildsöka på bilder firman själv lägger upp på sin hemsida om påstådda projekt det utfört. I en del fall visar det sig då att bilderna kommer från en helt annan firma.

Men som sagt att hitta bra hantverkare tar tid. Fråga vänner, kolleger, grannar. Ring på hos någon där det pågår arbete i närområdet och fråga om hantverkarna som jobbar där.

Räkna med att du får stå länge i kö, duktioga hantverkare har full orderbok. Och du kan behöva referenser från den som tipsat dig innan hantverkaren vågar åta sig uppdrag från dig.
 
  • Gilla
Gott1 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.