Rickard. Rickard. skrev:
(Har inte läst igenom tråden)

-Är det okej att ha en brunn på högpunkt i ränndal som är 60 mm?
60mm hög? Får du 60mm djupa vattenpölar så är det såklart felbyggt, av vem vet jag inte men knappast pappläggaren om det är så mycket.

-Är det okej med enlagstäckning under takterass?
Japp

-Går det få garanti på sargutkastare?
Ja men det är ingen bra lösning och det är fastighetsägaren ansvar att dom aldrig sätter igen eller fryser annars gäller inte garantin. (Typ i alla fall)

-Finns det något annat smart sätt att avvattna taket genom takutstick då det finns sarg på taket? Inte enligt mig, brunnar är det säkraste med sarg på 4 sidor.
Tack för input ☺️
Brunnen sitter på en högpunkt i en ränndal men skulle ha suttit på den lägsta punkten. Den är 60 mm i diameter.

Vet du vad skillnaden är på TG och Swedroofgruppen? TG vill ju ha 2-lags medan Swedroof nöjer sig med 1-lags.

Men hade det varit bättre att ha en öppning i sargen för avvattning?
 
Rickard.
Att brunner är lite högre säg typ 10-15mm är helt normalt att den är 60mm är dock inte det och jag förstår inte riktigt hur dom kopplat den till avloppet då 60mm inte är en avloppsstorlek, nyinstallation bör ha 110 tycker jag och TG säger väl minst 75mm...

Jag vet inte vad swedroof är men TG har jag hyffsat koll på och jag skulle säga att dom inte vill någonting men godkänner både 1 och 2 lags med full garanti utan konstigheter.
 
Redigerat:
En liten update kring vad som hänt under sommaren:

Jag har varit i kontakt med Totalkonsult som gjort egenkontrollen på projekteringen för hus/garage och frågat vad de kom fram till för dimensionering för takavvattning. Jag fick först inte tag på samma person som gjort kontrollen utan en kollega.

Jag fick då svaret att räkna med 2 l/s. När jag undrade vilken dimension samt hur många takbrunnar som krävdes fick jag 2x110 mm till svar. När jag då undrade varför det bara sitter en 63 mm takbrunn kunde dom inte svara på detta utan förklarade att de normalt sett endast projekterar dagvatten från platta och nedåt.

Fick också intressant information kring att vår person hos VV ansvarig för ritningar gick i pension mitt under vår projektering och konsulter tog över. Något som förmodligen bidragit till att det blivit fel.

Jag har även haft Eurotema (försäkringsutställare, tidigare ref Swedroofgruppen) på besök för besiktning av taket. Deras utlåtande:
Inspektionsrapport om tätskiktsarbete på ett tak, som beskriver att längs- och tvärskarvar är väl utförda utan defekter, samt att trätrall ska monteras och ytterligare tätskikt krävs.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag mailade då lite följdfrågor kring infästning av trapp samt brunnens storlek:
Närbild på ett svart asfaltstak med ett verktyg som pekar på en längsgående spricka eller skarv i takbeläggningen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Infästningsplatta med flera skruvar visar infästningen för en trappa. Metallplattan är fäst vid trappans botten över ett tätskikt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Textutdrag från takpärm med riktlinjer för takbrunnar enligt AMA Hus 21, där självfallstyp och dimensioner på minst 110 mm nämns, highlightad text inkluderad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Som svar fick jag då:
En e-postkonversation rörande projektering, dimensionering av takbrunnar, och garantifrågor kring takets utförande och infästning av trappa.

VV har i sitt senaste mail skrivit:
Ett e-postmeddelande som diskuterar byggprojekt, garantier, pensionerande personal och planerade inspektioner och förbättringar av ett hus.

Jag svarade då:
Skärmbild av e-post om takbrunnar med specifikationer, inklusive dimensioner och krav för placering. Markeringar på texten visar viktiga punkter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Fortsättning följer...
 
  • Gilla
TRJBerg och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.