Jag skulle råda dig att inte snåla när du byter system. Det kostar nästan inget extra att ta lite större panna och tank nu, men mycket dyrt sen. Och att komplettera med större tank sen blir inte lika bra.

Om du vid ett givet tillfälle förbrukar medeleffekten 10 kW (värme och varmvatten) och har en 30 kW-panna måste den brinna (exklusive tändning) 1/3 av tiden dvs 8 h/dygn, vill du då elda varannan dag måste du elda 16 timmar! Med en 50 kW-panna måste du elda 1/5 av tiden eller 4,8 timmar eller nästan 10 timmar varannan dag. Vet inte hur ofta du har det effektuttaget men det ger en fingervisning att för en bekväm anläggning ska man inte ha dom minsta pannorna...
 
Crille68 skrev:
Tack för svaren!
Jag fick då en ny tanke.
Låt säga att det tar 7 h med 50 kW panna och 11 h med 35 kW. Är det stor skillnad?
Jag menar gör det någon praktisk skillnad annat än att jag får lägga in en (?) gång extra?
Rent teoretiskt bör ju inte pannorna förbruka någon skillnad i vedmängd räknat förutsatt att de är lika effektiva.
Brinner rent av en stor 50 kW panna snabbare = avger högre effekt på kortare tid, än en lite mindre panna på 35 kW? Alltså bör en stor eldstadsvolym vara bra att ha på pannan. Effecta lambda har samma som Innova 30 kW; 135 l. Räcker det bra? Hur mycket kan det värma upp - teoretiskt med ved av lövträ?
Det skilljer 15 kW mellan innova o Woddyn men det har inte så stor betydelse utan det är hur mycket ved pannan rymmer som är avgör hur många ilägg du måste göra, 2,7 fyllningar i woddyn o 2 i Innovan så får du ut lika många kWh..
2 fulla ilägg i Woddyn värmer du ca 4,5-4,8 m3 vatten 50° utan uttag..

Annars är väl Calmar V65 med 60-80 kW o 150 l eldstad kanske nått, Ladda 6m3 tanken på 5 tim.. :)

Jag hade valt Woddyn iaf då har du max verkningsgrad under hela eldningen vilket inte en panna utan lamda får.. :)
 
Tack för tipset på Bynor. Det är bra att ha ett bra pris som utgångspunkt om man ska förhandla om priset med andra... :cool:
Det lutar helt klart åt Lambdapannan just eftersom den verkar vara en panna som brinner bra utan att man behöver passa förbränningen. Gillar dessutom att den är svanenmärkt - även om Innovan också är det. ;)

OJ! Såg precis på Baxis hemsida att Innovan finns med lambdastyrning också! Fast ingen prisuppgift på den...

En sak som verkar bra med Woody Lambda är att den bara har 80 liter vatten i pannan. Det borde ju borga för att den snabbt blir varm. Eller hur?
 
Jo en sak till
Sista fyllningen sköter ju sej själv så man kan fylla pannan full just innan man går i säng o då kan det tom finnas glöd kvar på morgonen för att tända ett ilägg igen.. :)
Om vi tar en effekta lamda som exempel måste brinna i 10 timmar för att ladda 6 m3 vatten 50° utan uttag, Om man tänder pannan strax före kl 17 så kan man fylla den full igen kl 21 för att sedan toppa uppp innan man går isäng vid kl 22:30-23:00 o då brinner det för fullt fram mot kl 03:00 o ev går det lägga på på morgonen o det tar sej.. Annars finns det ju 350 kWh lagrade att ta från efter det brunnit ut kl 03:00 o med tanke på husets storlek bör det inte va mer än 9 kW (max 10 kW) som huset kräver då det är som kallast så det blir inte ofta du behöver tända i pannan iaf.. :)
Det är bara om man har pannrummet fristående som detta kan va bökigt med flera fyllningar men då är o andra sidan 6 m3 mer än tillräckligt även till Baxi innova 50, Den värmer enligt samma ex ca 3300 l 50° på ett ilägg...
Brukar gå få ut lite ca 1 kWh/liter eldstad o 1000 l vatten rymmer 58 kWh vid 50° diff (40-90°)

Och visst är det bra med liten vattenmängd, Finns ingen anledning att värma en massa vatten o keramik i onödan då det är mer än nog ändå..
 
Hej!
Jag har nu beslutat mig för High-tech med en Effecta Lambda och EN ackumulatortank med en förvärmningsslinga i botten för VV och sedan en VVB i tanken efter slingan på det ett öppet expansionskärl. :)

Nu till frågorna... :surprised:
Hur ska man ha anslutningarna från pannan till tanken?
Jag tänker mig en rektangulär tank på 4 - 5 m3 som är ganska så avlång. Det är nämligen standardtankarna från Hva Tanksvets. Deras 4 m3 tank är 2,25 m lång och 1 m bred med höjden 1,75m.
Jag har tänkt att ha min tank längst in i rummet och på "bredden" och sedan klä in den. Den blir då ca 2,5 m bred, 1 m djup och 1,75 m hög. En väldigt avlång tank med andra ord.
Ska man ha anslutningarna mitt på tanken, diagonalt eller spelar det ingen roll??? :confused:
Jag kommer nog att vilja ha 2 elpatroner då tanken är så avlång, eller spelar det heller ingen roll?
Eftersom jag ska ha en serie/parallellt ansluten el-VVB så ska inte elpatronerna vara för uppvärmning av VV utan bara för radiatorvärme under årets kalla period när man reser bort.

Jag kommer att bifoga ritning senare men har inte kommit så långt ännu... :D
 
Låter bra tänkt!

Sätt anslutningarna där det blir enklast för rördragningen, komplettera med ett Cu12 i toppen anslutet så att luften går ur automatiskt. Ett uttag på mitten för bivalent shunt rekommenderas.

Ska du bara köra elpatron för uppvärmning sätt den så högt som möjligt och gärna nära utloppet. Att ha två elpatroner iskruvat kan vara kul om en skulle gå sönder. Ett extra element utan låda kostar bara nångra hundralappar.

Tror inte att du kommer att använda elberedaren när du väl ser hur bra det funkar. Du har varmvatten minst 2 veckor om du isolerar någorlunda.

Sen borde du kolla pris på en tank som har mått som passar dig exakt. Kolla även med Extuna vad dom tar för en tank.
 
Redigerat:
Jag skulle nog laddat från toppen.Även om det sägs att det inte är optimalt för skiktningen.
Satt shunten på laddledningen,Dragit radiator returen ner mellan laddomat och tank.
Få anslutningar.Samt att laddomaten kanske får lite kylning när tankarna börjar bli full laddade.

Fast jag kan förståss tänka hel fel :)
 
Nej antagligen kvittar det om man sätter anslutningen i toppen, men sätter man den i sidan och drar en grann avluftning till expansionsröret från toppen har man gjort så gott det går.

I övrigt tycker jag också att man ska ansluta radiatorkretsen på "laddrören" för att slippa en massa kopplingar bakom isoleringen.

En kulventil på mitt och bottenuttag kan spara en några timmars tömning av tank för att det läcker nånstans...
 
Crille68 skrev:
Hej!
Jag har nu beslutat mig för High-tech med en Effecta Lambda och EN ackumulatortank med en förvärmningsslinga i botten för VV och sedan en VVB i tanken efter slingan på det ett öppet expansionskärl. :)
Varför beredare??

Är tanken tom tar det mycket längre tid att få vv med beredare än slinga så jag skullevälja dubbla 15 meters slingor som är utdragna, Den övre ev liggande..
 
Hej! :)
Tanken med att ha en beredare i topp är att jag ska kunna ha varmvatten mycket längre än om jag har slingor.
Detta är dock inget jag har vetenskapligt belägg för utan mer än känsla...för nog måste det vara bättre med en beredare när det bara är 50 grader i tanktopp än slingor? Jag har då mer vatten att ta av som är uppvärmt.
Likaså är tanken att tanken...hmmm man har torr humor...att aldrig ska bli sååå kall att den ska gå under 40 - 50 grader i toppen. Men när den gör det och då det är sommar ska jag ha en elberedare på 50 liter som ger varmvatten.
Jag är dock inte helt överens med mig själv var och hur många blandningsventiler jag ska ha...om jag ska ha hett varmvatten fram till elberedaren och alltid låta varmvattnet vara i den och ha blandningsventilen efter den. Eller ska jag ha den kopplad så jag ska kunna koppla bort den när den inte används och alltså även ha en blandningsventil på utgående vv från acktanken.
Det sistnämnda kallar jag för att ha elberedaren inkopplad på serie/parallellt sätt. (dvs antingen eller...)

Det är lite abstrakt för andra än mig själv att förstå vad jag menar kanske men en ritning kommer...någongång i "närtid". :confused:

Jag har ännu inte ritat ut och fått något pris från tillverkare men jag ska höra med de två jag "har på lut" imorgon tror jag... :rolleyes:

Andras idéer, synpunkter och påhopp tas emot med glädje och stort intresse för fortsatt diskussion. :D
 
Crille68 skrev:
Hej! :)
Tanken med att ha en beredare i topp är att jag ska kunna ha varmvatten mycket längre än om jag har slingor.
Detta är dock inget jag har vetenskapligt belägg för utan mer än känsla...för nog måste det vara bättre med en beredare när det bara är 50 grader i tanktopp än slingor? Jag har då mer vatten att ta av som är uppvärmt.
Likaså är tanken att tanken...hmmm man har torr humor...att aldrig ska bli sååå kall att den ska gå under 40 - 50 grader i toppen. Men när den gör det och då det är sommar ska jag ha en elberedare på 50 liter som ger varmvatten.

Andras idéer, synpunkter och påhopp tas emot med glädje och stort intresse för fortsatt diskussion. :D
Ser att Andreas redan svarat o lagt in länk till testet, Man får faktiskt ut mer vv med slingor.. :)
Så om du väljer dubbla 15 meters slingor som är utdragna, Den i botten 90-100 cm från botten o upp o den övre 45-50 cm från toppen o ner med elpatron som backup direkt under övre slingan behöver inte så mycket vatten hållas varmt om elpatron måste gå.. En smart grej är att ha termostaten till elpatronen i toppen på tanken el en shuntstyrning som startar elpatronen då shunten varit fullt öppen ett tag (tror det är 1 tim) då kan du skippa en extra beredare...
Med slingor får du vv direkt tanken börjar få värme från pannan medans det tar ett tag med förrådsberedare, Har själv 120 l beredare o det tar nästan 30 min efter att tanken börjat bli varm innan man får vv för att duscha så med uppstart av panna närmare 1 tim vilket inte sker med slinga...

Du duschar lätt 2 personer med dubbla slingor i en 750 l tank om den är 40° så med din volym lär det räcka till att tappa upp ett bad oxå... :)
 
Här går våra åsikter isär lite :) Jag tycker att:

- Med 4-5 m3 blir tanken aldrig "tom" däremot kanske den håller 40 grader upptill och man vill duscha länge. Då ger beredaren 40 gradigt vatten ett bra tag medan slingans temp kommer att ligga ett antal grader under tanken så fort man spolat ur den. Hur många grader beror på flödet. Detta är anledningen att jag alltid rekommenderar beredare med en förvärmningsslinga. Det är den bästa kompromissen tycker jag.

-Vid kalkrikt vatten eller liknande sätter slingorna igen och funkar dåligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.