Det låter som vår häll. Till slut blir ju våra pannor varma också, men det blir ju aldrig så varmt att man kan steka något ut mot kanten. Steker man tex kött så blir det bara stekt i mitten av pannan och kokt ut mot sidorna. En arbetskamrat med e-lux häll har upptäckt samma sak så nu börjar jag misstänka att det är något med e-lux hällarna som skiljer sig från de andra. Vi har nu beställt en ny häll från Siemens.
/C
 
Ripley skrev:
Till slut blir ju våra pannor varma också, men det blir ju aldrig så varmt att man kan steka något ut mot kanten.
Så illa är det inte med vår. Det blir varmt nog för att steka ute mot kanterna, tar bara längre tid.
 
I går fick vi äntligen den nya hällen installerad och fick testa den och gjutjärnspannorna. Den nya hällen värmer över hela zonen, även med gjutjärnspannor. Den går att effektreglera också och när man sänker effekten blir det ännu tydligare, men då värms det inte lika fort förstås.

Så idag fick grabbarna plättar till lunch, eller småplättar som min man envisas att kalla dem, tillagade i farmors gamla plättlagg.

/C
 
Min gissning är att det ligger flera spolar under hällen som inducerar värmen. En eller flera av dessa funkar inte som tänkt, kan bero på konstruktionefel eller produktionsfel t.ex. I ditt fall då så funkar den eller de närmast mitten. En gjutjärnspanna är så kraftig att indutktionen från den mittersta ringen inte räcker för att värma upp hela pannan. Men om du tar en tunnare panna i plåt värms hela pannan upp lättare och värmen sprids lite snabbare i den.

Eller så var det bara en spole i en ring som var tänkt att värma hela kärlet, men det funkar olika bra på olika typer av kärl.

Men det är som sagt en ren spekulation från min sida.
 
Jag kör också SIemens. Har med 28 cm zon och den har en yttre ring som går igång automatiskt så stora pannor får jämn värme också. :) 28 cm zoonen är egentligen som 2 plattor, en mindre och en större yttre ring som går igång automatiskt när spisen känner av en stor panna. I powerläge kan man hälla i frysta grönsaker i stekpannan och de bryns utan att pannan kyls ner. Vilken spis klarar det? Har aldrig haft problem med ojämn värme! Superspis!! Bland det bästa jag köpt!
 
nikasp
Från Norrbotten eller? Jag anser också att det heter småplättar (de riktigt små), plättar (crepesstorlek) och alla tjockare varianter är pannkaka. Basta :)

Ripley skrev:
Så idag fick grabbarna plättar till lunch, eller småplättar som min man envisas att kalla dem, tillagade i farmors gamla plättlagg.
 
Plättar får inte vara större än 10 cm för att få kallas plättar. Allt större än det är pannkakor.
För att få kallas crepes måste dom vara minst 30cm,inte tjockare än 1mm och stekta på en lagg, inte i en stekpanna med kanter.
 
Verkar som om Syd och nordsverige kallar pannkaka för plättar och plättar för småplättar.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Plättar

Själv så skiljer jag på plättar och pannkakor.
 
En ovetenskaplig utredning har visat att gränsen går någonstans mellan Skellefteå och Umeå ungefär vid Robertsfors. Själv anser jag frågan vara helt avgjord av namnet på pannan, i en plättlagg gräddar man plättar och inget annat.
 
nikasp
Nu måste jag fasen kolla. Sambon är från Skellefteå och jag från Luleå. Dock så äter vi i princip aldrig plättar men fläskpannkaka i ugn brukar det bli ibland.
 
Lyfter denna gamla tråd då jag har exakt samma problem med att jag endast får värme i mitten på vår IKEA induktionshäll. Servicetekninkern har varit hos oss 4ggr och bytt elektronik men inget hjälper och han själv påstår att något är helt fel men iom att Whirlpool bara hävdar att det är "kunden pannor som är felande" så kan han inget mera göra.

Vi har provat med 3st gjutjärn, 3st teflon/keramiska pannor samt gjutjärngrytor men samma resultat. Nu har jag sagt till IKEA att jag vill häva köpet men vilken häll ska man köpa om man vi ha en som värmer över hela ytan som inte kostar skjortan? Siemens, Bosch ??
 
S
danne.sk skrev:
Lyfter denna gamla tråd då jag har exakt samma problem med att jag endast får värme i mitten på vår IKEA induktionshäll. Servicetekninkern har varit hos oss 4ggr och bytt elektronik men inget hjälper och han själv påstår att något är helt fel men iom att Whirlpool bara hävdar att det är "kunden pannor som är felande" så kan han inget mera göra.

Vi har provat med 3st gjutjärn, 3st teflon/keramiska pannor samt gjutjärngrytor men samma resultat. Nu har jag sagt till IKEA att jag vill häva köpet men vilken häll ska man köpa om man vi ha en som värmer över hela ytan som inte kostar skjortan? Siemens, Bosch ??
Det beror på hur mycket en skjorta kostar ;)

Neff, från A+K Küchentechnik, via Amazon, kan rekommenderas :)
De har ett smidigt magnetreglage som funkar lite som ett vanligt vred.
 
S
Alltså, dom funkar ju inte över hela ytan, utan bara inom cirkelmarkeringarna... ;)
 
Ny teknik>>>Nytt sätt att tillaga, Steker perfekt med gjutjärn, ställer pannan på läge 5 av 10 några minuter och då är pannan varm över hela ytan höjer sedan till lämplig värme. Fungerar perfekt
Nybörjarfel som jag gjorde, på med läge 10 >>> bränt smör/kött i mitten och kokt på sidorna, något besviken på vår dyra Elektrolux häll. Den rektangulära. Inget fel på hällen däremot på kocken som numera lärt sig

PS Kan inte tänka mig att det finns någon häll som värmer hela ytan direkt på ex 28 cm panna
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.