Ts verkar bara ställa en fråga som sitt första inlägg för 10 dagar sedan eller så har grannen grävt bort fiberanslutningen;)
Hade en fråga till ts bl.a. hur avstyckningen gjordes och om fiber redan då fanns.
Nu gissar vi vilt utifrån att vi saknar ytterligare info från ts.
 
  • Gilla
Appendix och 1 till
  • Laddar…
P
Även om det saknas ledningsrätt så får man inte skada ledningar och annat som finns i marken och man blir oftast skadeståndskyldig om man gör det..

ska man få bort ledningen utan att riskera det så ska väl i teorin kronfogden komma och ta bort kabeln om nu inte ledningsägaren erkänner felet och frivilligt flyttar sin kabel men det är ju ovanligt.. oftast vägrar dom och säger att oj vi saknar visst ledningsrätt på den biten då söker dom det och kronofogden kommer inte röra kabeln innan det är utrett om ledningsägaren får ledningsrätt..

så att man äger marken och servitut kanske saknas räcker inte för att själv få utföra olaglig skadegörelse på kabeln som han nu redan grävt av en gång och dom varit och lagat.. händer det igen så lär ledningsägaren börja ta betalt rätt snart för skador på kabeln

Om dessutom kabeln redan låg där när man köpte marken går det ännu tyngre för ju längre kabeln funnits i marken desto större är rättigheten att den får vara där.. det är svårt även när man redan äger marken och nån råkar gräva ner kabel av misstag att få den borttagen , risken finns alltid att ledningsägaren söker ledningsrätt och risken är inte liten att man får ledningsrätt i efterhand och innan det är utrett så är det ju inte lovligt att skada eller flytta kabeln..

Har man köpt mark och ska bygga och hittar kablar och annat i marken så får man bekosta omdragning av dom om dom måste flyttas för man tex vill placera ett hus precis där kabeln ligger och det görs enklast i samråd med ledningsägaren..
visst man kan driva det hela vidare och försöka vinna och på sikt knuffa över hela kostnaden på ledningsflytt på ledningsägaren om man får rätt i kabeln ligger där den inte borde

Men att bara gräva av kabeln är inte smart och inte rätt och det kan bli jäkligt dyrt att gräva av kablar i marken oavsett om det finns ledningsrätt eller inte

Bara för att man äger ett stycke mark så är det inte lovligt att gräva upp allt som ligger i marken.. man kan enklast förklara det med att man bara äger markytan så bor man i stad med tunnelbana där man missat att lägga in det som servitut hos lantmäteriet så får man såklart inte gräva av tunnelbanan och gjuta igen hålet..

Det kan finnas ledningar som är både försvarets och andras och det kan finnas ledningar av olika ålder och allt det kan ha legat där så länge så det inte finns regisrerat hos lantmäteriet eller nån myndighet men det kan ändå finnas lagliga rättigheter att ha det kvar där.. den som av nån orsak vill flytta på det får betala är det normala

så att man fått ett stycke mark avstyckat och ska bygga hus är inte nog för att få gräva upp allt man hittar i kablar och ledningar och annat nedgrävt som nu är "ivägen"
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Det skulle vara intressant att få reda på utgången från 2021.
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
P
yonna yonna skrev:
Det skulle vara intressant att få reda på utgången från 2021.
Oj det var visst en gammal tråd.. verkar lite underligt då den dök upp och jag läste och svara kollade såklart aldrig datum på poster i tråden.. jaja nån server på bygga hus som är lite förvirrad :)
 
  • Haha
yonna
  • Laddar…
S Sanna K skrev:
Hej!
Detta är mitt första inlägg då min familj verkligen behöver hjälp på vad som kan göras.
Ska försöka förklara så tydligt som möjligt;

Vi köpte ett hus för ca 3 år sedan. Ungefär i samma veva så sålde tidigare ägare en del av marken bakom huset till en privatperson (marken bakom huset var ganska stor). På den marken som blev såld ligger fiberkabeln till vårt hus (som ej verkats informerats av tidigare ägare till den köparen av marken). För ca 1 månad sen så har den person som köpt marken börjar bygga ett hus på marken ovanför från vårt hus. Och först råkar han gräva sönder vår fiberkabel trots att vi informerade att kabeln ligger grävd där. Hur som helst så fixas kabeln på några dagar och vi får tillbaka vårt internet. Nu har han sagt att han kommer ta bort fiberkabeln ur marken helt och hållet då han ej vill ha den på sin mark. När vi pratat med bolaget som dragit fibret till huset så säger dem att grannen inte får göra detta då fibern är bundet till marken oavsett vem som äger den. Men grannen har precis meddelat att han kommer gräva bort kabeln helt i början på nästa vecka. Det är 3 hus på vår gata som blir av med sitt fiber om han gör detta. Kan grannen göra såhär?

Finns det något vi kan göra?
Du kan berätta mer om bakgrunden.
Du kan berätta om det fanns någon ledningsrätt för fibern.
Du kan berätta om hur det slutade.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.