Eriksgatan
Hur skall man gå vidare om man misstänker att grannens hårdgörning av sin tomt försatt områdets och vår egen naturliga infiltration ur spel så att vår tomt nu har blivit en sjö? Hur bevisar man detta, vem kontaktar man och hur? Vad kan kommunen och ens försäkringsbolag hjälpa till med? Har någon här på forumet kanske något rättsfall att hänvisa till? Tacksam för alla tips både här i tråden och via PM.
 
Bra frågor, som berör många av oss efter denna regnrika höst och vinter!
Men jag tror att det är svårt att komma någon vart, om man inte kan visa att grannens regnvatten verkligen rinner ut på omgivande tomter.

Jag har själv sett marker, inklusive vår egen tomt, som varit helt torra i tio år, där det plötsligt har bildats små sjöar denna vinter. Och detta utan att någon ändring i marken eller ytskikten har gjorts.
Ornitologer, som gillar sjöfåglar, tycker i alla fall att det har varit en underbar höst och vinter :)
 
  • Gilla
gredelbycurt och 1 till
  • Laddar…
Ja, bevisläget är som sagt ganska knepigt, som GW skulle ha sagt. Det saknas liksom teknisk bevisning för gärningsbeskrivningen, vilket gör att den misstänkte gärningsmannen knappast kan fällas mot sitt nekande. Rent rättsligt ska man också kunna utesluta alternativa händelseförlopp bortom rimligt tvivel. Marken din kan t ex ha kompakterats av andra skäl. T ex kan det ha varit där som alla tunga fordon körde när huset byggdes, något som inte visat sig förrän det kommit tillräckligt stora mängder nederbörd.

Tror tyvärr att det bara är att följa GW:s fortsatta råd om att "gilla läget" och försöka komma överens med grannen i godo. Samt skriva upp värdet på huset som nu har fått sjöutsikt...

(Själv har jag ett hörn av den 4000 m2 stora trädgården som alltid förvandlas till insjö när det är stora regnmängder, trots att det enda som liknar hårdgörning där är grusvägen flera meter bort, att det finns en åker och flera törstiga björkar precis där, och att vi har vår djupborrade brunn ett par meter därifrån. Så visst är naturens vägar outgrundliga. )
 
  • Gilla
U i CAR och 1 till
  • Laddar…
Eriksgatan
Det är snarare tvärtom. Det är den nyinflyttade grannen nedanför oss i fallriktningen som genom att hårdgöra försvårar för infiltrationen från hela området att passera vidare.runt om vår tomt och ifrån vår tomt. Alltså stannar avrinningen vattnet av, grundvattennivån höjs upp runt om oss och samlas på vår tomt. Gräsmattan har redan dött av syrebrist och den inredda källaren är nu hotad.

Detta har inte hänt tidigare och det har varit fler regniga höstar/vintrar under alla de år vi har bott här. Jag kan gärna ge mer detaljer om det behövs, men eftersom någon granne kanske läser det här kanske det försvårar för fortsättningen och om ändå ingen nappar på tråden med någon hjälp är det bara dumt. Frågeställningen är väl ändå generellt intressant.

Så skall vi ta hit någon? Vad bör denne mäta/pröva? Vem skall betala den kostnaden? Räcker det som bevis vid en ev.. tingsrättsförhandling o.s.v. - för man får ju inte vid ett nybygge försvåra grannarnas dagvattenavledning - eller? Hade de bara grävt 10 m till och lagt ned ett dräneringsrör när de ändå grävde överallt annars på tomten hade det inte funnits något problem. Nu sparade de in 2000 kr på ett par hundra tusen i markarbeten...
Jag vet att stadsbyggnadskontoren t.ex. kan neka inflyttning vid nybyggnation ifall inte dagvattenavledningen anses vara tillfredsställande löst så det är ändå något som borde tas på allvar.
 
Grannen har väl endast ansvar för sitt eget dagvatten? Rinner ert vatten ner på dennes tomt så är det ju inte grannens ansvar?
 
  • Gilla
polaris78 och 9 till
  • Laddar…
Var och en skall ta hand om sitt eget dagvatten heter det väll? Om grannen i fråga ligger lägre än er så borde det ju inte spela någon roll om han asfalterar hela tomten. Ifall han inte pumpar upp vattnet till er tomt villsäga. Blir nog en rejäl uppförsbacke att hävda att det är grannens fel.
 
  • Gilla
polaris78 och 4 till
  • Laddar…
Eriksgatan
Precis den diskussion jag vill få upp. Det finns en allmänning i form av en smal grusväg mellan oss och grannen. Grannens tomt ligger längre ned i fallriktningen samt på andra sidan grusvägen. Mellan grusvägen och grannen fanns ett dike som tog hand om avrinningen från ett större område om 20 fastigheter. Nu är en stor del av det diket igenfyllt samt kompakterat.
 
  • Gilla
maxmsm
  • Laddar…
Det är ju en helt annan femma, ett dike får man väl inte fylla igen bara sådär?
 
  • Gilla
Staffans2000 och 7 till
  • Laddar…
Eriksgatan
Man skulle kunna jämföra det med att grannen har byggt en fördämning och vi har fått en Hooverdamm, dock utan att kunna utnyttja fallhöjden till elkraftsframställning då fallhöjden är ringa.
 
  • Haha
Staffans2000
  • Laddar…
Eriksgatan
Vi bor i ett hus i ett område där det sedan snart ett sekel har väl fungerat med naturlig infiltration av dagvatten. Det har fungerat så väl att när vattenverket vid indragning av kommunalt VA för ett par decennier sedan även erbjöd dagvattenanslutning så tackade fastighetsägarna samstämmigt nej till detta, det var en onödig kostnad tyckte man då. Så dag- och ytvattnet har fått ta sina egna vägar vidare ut i närliggande sankmark.

Här och var går det berg i dagen men på de flesta tomter ligger berget i vågor under marken på vilket det ligger sand och jordlager 50-250 cm och där följer överskottsvattnet bergets svaga sluttning under jordytan.
 
Eriksgatan
För vår egen tomt har vi förstått att berget går så att dag- och ytvatten som kommer från högre liggande områden måste passera vid sidan av och under vår tomt och vidare ut från fastigheten via ett hörn av vår tomt. Längs tomtsidan och vidare nedanför hörnet går en smal grusväg som är allmänning och på andra sidan grusvägen har en nyinflyttad granne för ett par år sedan köpt en tidigare sommarstugetomt och byggt ett hus på betongplatta. Mellan grannhuset och grusvägen har grannen en relativt nylagd gräsmatta med nedlagda dräneringsrör som går till ett gammalt dike mellan den mellanliggande grusvägen och deras gräsmatta. Detta dike har sedan mer än 50 år tagit hand om vattnet och fört det vidare.
 
  • Gilla
Sonny.hif
  • Laddar…
Eriksgatan
När grannen byggde det nya huset för några få år sedan fylldes en del av diket med grus för att möjliggöra anslutande bilparkering. Vi vet inte om det då lades ned ett dräneringsrör där men om det inte gjordes så hamnade dikets början i så fall ca 10 meter längre bort. Dessutom hårdpackades och vibbrades marken vilket ju försvårar för infiltrationsvattnet att föras till kvarvarande dike och eventuellt dräneringsrör. Även själva husets hårdpackade grund under betongplattan bildar troligen en barriär för infiltrationsvattnet mot sankmarken på andra sidan för redan efter detta nybygge började det uppkomma stående vatten på vår tomt efter häftiga regnväder - oftare och under längre tider än tidigare år.
 
Redigerat:
Eriksgatan
Nu har grannen gått vidare och låtit stensätta just de delar av sin tomt som är känsliga för områdets infiltration. Tunga grävmaskiner och lastbilar har gått där under flera veckor och stora ytor har vibbrats. Jorden har packats ihop så mycket att flera lastbilslass med grus och även ny jord har lagts ovanpå. Detta har i sin tur utjämnats och ytor som skall hårdgöras har vibbrats. Det skall bli markstenaltaner, markstenparkering, stengångar m.m.

Resultatet är att vår tomt med tidigare välskött gräsmatta nu till en stor del är en frusen sjö som vi i och för sig kan öva konståkning på men därunder har gräset dött av syrebrist. Infiltrationen nedåt från området fungerar inte längre och allt vatten samlas istället på vår tomt. Vår egen dagavvattning fungerar inte och grundvattennivån har hamnat över markytan så att även vår helinredda källare som sticker ned någon meter under markytan nu hotas av vattentryck och riskerar att översvämmas.:cry:
 
  • Gilla
Weian
  • Laddar…
Eriksgatan
Vi förstår att en lösning skulle kunna vara att vi bygger en pumpbrunn på vår tomt som vi driftar med el för att ta hand om hela områdets ytvatten samt försöker få lov till att bygga ett nytt 150 meter långt dike som går runt grannens tomt och ut till sankmarkerna, men vi känner liksom inte att det är vårt ansvar att ta alla kostnader för något en granne aktivt har orsakat, lätt kunnat undvika och som påverkar ett helt bostadsområdes infiltrering, men mest drabbar oss (plus en annan granne). Dessutom skulle en sådan investering öka driftskostnaderna och sänka värdet på vår fastighet. Så vad gör vi lämpligen nu?
 
  • Gilla
Weian
  • Laddar…
Ser till att dikets tidigare funktion återställs?

Gräv upp, lägg ner ett rör och brunn och sen täcka över?
 
  • Gilla
J-stedt och 10 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.