3 865 läst · 26 svar
4k läst
26 svar
Gnistgaller i kakelugn?
Jag är fortfarande inte säker på att jag förstår. Menar du att man ska elda med mässingsluckorna stängda? Förutom att jag vet hur fula de blir av värmen, så gick jag just ner och testade att stänga medan det brann. Även om jag fått lära mig att de ska vara öppna, ville jag få det bekräftat. Elden fick alldeles för lite luft och förbränningen blev kass direkt.G guggen skrev:
På båda mina ugnar från runt år 1800 är det dubbla luckor, varav de yttre ska vara öppna när man eldar. De inre sluter inte alls tätt, men det är bra sug inåt i gliporna när det brinner och sten på golvet framför, så risken för brand av gnistorna är väldigt liten.
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 668 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 668 inlägg
Jag har ingen statistik men eftersom kakelugnar är hantverksprodukter så tänker jag mig att de kan variera i utförande. Min ena kakelugn har ett klippt hörn på spjället så att det alltid drar lite. Min andra har det inte. Min tredje i en annan byggnad har jag aldrig kollat hur det är med - ska göra det vid tillfälle.G guggen skrev:På samtliga ugnar jag har haft så har aldrig spjället varit helt tätt, vilket jag altid tagit för en självklarhet. Det skulle annars bli nästan omöjligt att stänga spjället (eller man får vänta väldigt lääänge) för att vara säker på att allt är förbränt. Jag känner en kakelugsmakare som även tillverkar ugnar och har fått det förklarat att det skall vara så.
Men menar ni att det inte alltid är så?
Då skall du väl absolut elda med de yttre luckorna öppna och perfekta att stänga när eldningen är klar. Som claes skrev, alla hantverksugnar är olika och beter sig olika, man märker precis hur man skall elda sin ugn efter ett tag för att få optimal förbränning och säkert eldande.Hep skrev:Jag är fortfarande inte säker på att jag förstår. Menar du att man ska elda med mässingsluckorna stängda? Förutom att jag vet hur fula de blir av värmen, så gick jag just ner och testade att stänga medan det brann. Även om jag fått lära mig att de ska vara öppna, ville jag få det bekräftat. Elden fick alldeles för lite luft och förbränningen blev kass direkt.
På båda mina ugnar från runt år 1800 är det dubbla luckor, varav de yttre ska vara öppna när man eldar. De inre sluter inte alls tätt, men det är bra sug inåt i gliporna när det brinner och sten på golvet framför, så risken för brand av gnistorna är väldigt liten.
Sen att de yttre bara är för syns skulle håller jag inte med om, som du säger, de inre sluter (i ditt fall) inte tätt och man bör nog inte vara för rädd för att få lite missfärgingar på de yttre, det tror jag alla får som använder sin ugn dagligen.
Absolut och det gör jag. Det jag vände mig emot var att du skrev att de yttre även var gnistskydd, i övrigt är vi nog helt överens. Oavsett om man accepterar missfärgningar eller inte, så blir lufttillförseln för dålig för en bra förbränning om man stänger även de yttre. De inre, eller de enda, är medvetet inte lika täta och har ventliöppningar, medan de yttre görs så täta som möjligt av både praktiska och estetiska skäl.
En del kakelugnsmakare låter aldrig spjället gå att stänga helt av säkerhetsskäl för att den som eldar inte skall kunna göra "fel" och dra igen det helt och bli kolmonoxidförgiftad på kuppen.G guggen skrev:På samtliga ugnar jag har haft så har aldrig spjället varit helt tätt, vilket jag altid tagit för en självklarhet. Det skulle annars bli nästan omöjligt att stänga spjället (eller man får vänta väldigt lääänge) för att vara säker på att allt är förbränt. Jag känner en kakelugsmakare som även tillverkar ugnar och har fått det förklarat att det skall vara så.
Men menar ni att det inte alltid är så?
Själv föredrar jag att ha ett spjäll som går att stänga helt och istället själv reglera just för att kunna få helt tätt när jag inte eldar och eventuellt då ha extra säkerhet genom en kolmonoxidvarnare i rummet där kakelugnen står.
Jag hade en stor ugn i en lägenhet för säkert 20 år sedan, med dubbla luckor. Det var ett ruskigt drag med 13m skorsten i den. När jag eldade var jag tvungen att ha spjället bara halvöppet och med både dragluckor stänga och ytterluckor likaså. Med den kunde jag få gnistor dessutom om inte ytterluckorna var stängda, då eldade jag visselrigen kanske inte bara björk. Så det är olika, men det fina med ytterluckorna är just att du får en extra säkerhet, särskillt för efterglöden, utöver att en del tycker mässing är fint.Hep skrev:Absolut och det gör jag. Det jag vände mig emot var att du skrev att de yttre även var gnistskydd, i övrigt är vi nog helt överens. Oavsett om man accepterar missfärgningar eller inte, så blir lufttillförseln för dålig för en bra förbränning om man stänger även de yttre. De inre, eller de enda, är medvetet inte lika täta och har ventliöppningar, medan de yttre görs så täta som möjligt av både praktiska och estetiska skäl.
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 668 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 668 inlägg
Annars är ju traditionellt skyddet mot gnistor marmorstenen som sitter vid eldstadsplanet.G guggen skrev:Jag hade en stor ugn i en lägenhet för säkert 20 år sedan, med dubbla luckor. Det var ett ruskigt drag med 13m skorsten i den. När jag eldade var jag tvungen att ha spjället bara halvöppet och med både dragluckor stänga och ytterluckor likaså. Med den kunde jag få gnistor dessutom om inte ytterluckorna var stängda, då eldade jag visselrigen kanske inte bara björk. Så det är olika, men det fina med ytterluckorna är just att du får en extra säkerhet, särskillt för efterglöden, utöver att en del tycker mässing är fint.