Zeolit avger värme när det blir vått och används för att förbättra torkningen utan att öka elbehovet. Den generella drivkraften att sänka energiförbrukningen i våra maskiner beror inte så mycket på tillverkarna som på EU som hela tiden skärper kraven. Nu senast bl a att det från i år inte får tillverkas kaffebryggare utan automatisk avstängning inom 40 min.
 
Anledningen till att inte koppla maskinerna på varmvatten är dels att maskinen normalt sköljer med kallvatten för att just äggviteämnena inte skall cementeras fast i diskgodset. Dels att det inte finns någon anledning att skölja disken i varmvatten. Det innebär att den besparing man kan göra med att koppla maskinen på värmepumpsuppvärmt vatten kan ätas upp av "onödig" användning av varmvatten. Å andra sidan förbrukar en snål maskin endast 6-9 liter vatten per diskomgång och kostar således betydligt mindre än en dos diskmedel i energi (kör med pulver om du har och med en eller två teskedar per gång. Mycket billigare och miljövänligare än överdosering med tabletter).
 
U
Ja, man skall inte koppla den enbart till varmvatten. Men det borde vara betydligt enklare att göra så att man kan koppla den till både varm- och kallvatten så att den kan använda det som är rätt för tillfället. Många hus värmer ju varmvatten med värmepump eller något annat som är billigare än el, så det känns som en onödig dyr och komplicerad lösning i många fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.