I
Redigerat av moderator:
ion skrev:
Nej men det gör den ju inte. Man sätter köpekortet i , i mitt fall SmartWi enheten, denna fungerar sen som en sändare som sänder kortinformationen till sina slavar, tar man ut köpekortet slutar samtliga att fungera.
Det är precis så cardsharding fungerar. Men slavarna kommunicerar med "mastern" via internet istället för bara via WiFi.

Det sitter alltså ett kort i en server nånstans och sen betalar folk för att få använda det kortet. Det är därför det heter "cardsharing", man delar på ett kort.

Klona korten går inte. Det har funnits en marknad med "piratkort", men det är kort som blivit tillverkade mha stulna nycklar.

Idag har varje kort ett egen unikt certifikat, vi kan kalla det för kortcertfikatet. De nycklar som sen används för att dekryptera programmen, vi kan kalla dem programnycklar, skickas ut via sändningarna. Men de är krypterade med kortcertifkaten. Ett kort kan alltså bara dekryptera de nycklar som skickats ut till just det kortet.

Programnycklarna går inte att läsa ut ur kortet utan mottagaren måste kontinuerligt kommunicera med kortet för att dekryptera programmet.

Egentligen är det ett mellansteg här, programmen är inte krypterade med programnyckeln heller utan en tillfällig nyckel som i sin tur är krypterad med programnyckeln. Den tillfälliga nyckeln byts ofta, troligen flera gånger i minuten. Varje gång den tillfälliga nyckeln byts måste mottagare be kortet att dekryptera den med programnyckeln.

I nyare system så sitter det även en nyckel i mottagaren, kortet "paras ihop" med mottagaren vilket innebär att kortdelning omöjliggörs.


Och nej, SmartWi är inte laglig.
https://www.notisum.se/rnp/domar/md/MD009010.htm
 
Redigerat:
  • Gilla
1
  • Laddar…
I
Jaha, så det är så det fungerar. Det visste jag inte, (trodde de delade kort genom att klona dem). Det är ju klart att tekniker som att splitta ett kort med 15-20m räckvidd åker med i samma grupp då. Ett tvillingkort kostar ju en hel del, inte konstigt att det ger upphov till olagligheter.
I länken till domen står " avkodning", men det är det ju inte, vad jag förstår.
Fråga är också om det är tillåtet att använda SmartWi på internationella satelliter som inte sänder media från svenska bolag?
Man är ju förvånad över att de fortfarande säljes.
 
De säljs inte. Att den finns kvar i Dustins butik beror nog på hur deras system fungerar. Att den utgått innebär ju att den inte går att köpa. Dock är det ju frågan om ifall deras oköpbara produkt räknas som marknadsföring.


Klona korten går som sagt var inte eftersom korten inte är nåt minne som man kan läsa ut. Korten är en mikroprocessor som har en inlagd programvara i sig (som är skyddad mot utläsning). Eftersom kortnyckeln så att säga är "hårdkodad" i kortet så behöver man alltså programvaran PLUS en nyckel som programleverantören skickar ut programnycklar till. Programvara KAN det gå att skriva sin egen, men man måste ändå ha en nyckel att lägga in.

Och om programleverantören misstänker att en viss nyckel av nån anledning finns i flera kort så kan de skicka ut ett nytt kort (med ny nyckel) till den rättmätiga kunden och sen spärra den gamla nyckeln. Den rättmätiga kunden behöver bara byta kort i mottagaren, piraterna sitter där med icke fungerande kort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.