Sen är det inte säkert att tomten faktiskt är mindre. Det är inte omöjligt att det krävs en särskild gränsbestämning (en förättning) för att klargöra tomtens faktiska utbredning. Och det i sig är ju inte gratis
 
  • Gilla
Festlund och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Jag hittade ett rättsfall som påminner om tråden situation men den gäller en felaktig boyta på en byggnad var mindre än den annonserat som (och som stod i fastighetstaxeringslängden men som säljarna och köparna inte kände till). Där fick faktiskt köparen rätt till en prisnedsättning:

https://lagen.nu/dom/rh/1997:31

Baserat på detta mål så kan det ju vara värt att anmäla ett fel på fastigheten till säljarna så fort som möjligt. Därefter ställa krav att köpeskillingen ska sättas ned motsvarande hur mycket lägre marknadspriset skulle varit med den mindre fastighetsarealen.

Men det gäller också att fastställa just vad arean på fastigheten verkligen är och enas med säljarna om detta.
 
EddieHansson
Ska man inte mäta tomten innan köp som en del av sin undersökningsplikt?

Sen kan man absolut inte lita på hitta.se kartor mm. De kan vara helt fel. Det är tomtmarkeringarna som gäller, så försök att hitta dessa. De kan vara dolda i gräs och buskar eller sitta djupt så att mossa mm täcker.

Här är ett tydligt exempel där allt förskjutits men också visar fel storlek osv.
Satellitbild av fastighet med markerade gränser som illustrerar felaktig tomtindelning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
Claes Sörmland
EddieHansson EddieHansson skrev:
Ska man inte mäta tomten innan köp som en del av sin undersökningsplikt?
Det beror nog på hur fastigheten har annonseras och hur köpeavtalet ser ut. Görs en utfästelse om en viss yta i annons och prospekt som sedan bifogas köpeavtalet så har det ju avtalats om den ytan. Det är en specifik utfästelse som säljaren uppger är korrekt. Det minskar undersökningsplikten i det avseendet.

Om man istället säljer fastigheten FASTIGHETEN 1:1 och bifogar ett utdrag ur fastighetsregistrets allmänna del och anger att det är ett utdrag därifrån (och ingen utfästelse om att fastighetsregistret i varje avseende fastigheten är korrekt) så klarar sig säljaren säkert.

Problemet är att vi går mer och mer mot att ange en massa detaljer vid fastighetsförsäljningen, prospekten bara växer i omfattning. Och mäklarna ser noga till att allt blir den signerad del av avtalet. Det orsakar en väldig massa konflikter av den typ som denna tråd handlar om, någon sakuppgift i pappersarbetet stämmer inte. Bättre att bara sälja fastigheten med fastighetsnamn, adress och foton. Resten får köparen gräva fram.
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
EddieHansson
Ja, du har ju rätt där. Blir ju lite dubbelt. Men det visar ju också hur viktigt det är är att kontrollera själv oavsett vad som lovats. Synd i den uppkomna situationen.
 
Är alla gränser fastställda med sådan noggrannhet att ni faktiskt VET var de går och hur stor fastigheten är?
 
Du kan inte lägga upp förrättningskartan med alla mått här? Fastighetsbeteckning och gatuadress bortmaskade om du vill förstås.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.