Diversearbetare
· Göteborg
· 9 718 inlägg
Nu tröttnade frugan på att jag samlar sekunda stekflott i en skål på diskbänken. Det är alltså det fettet som inte går att återanvända utan skall skickas till återvinningen. Fett från finbacon, rimmat fläsk och liknande (prima stekflott) får gå en andra vända till andra rätter. De brukar åka in i kylen ett par veckor innan återanvändning, t.ex. i en schysst chili.
Vi får inte skölja ut fettet i avloppet i Göteborg längre och jag tycker att det är en bra bestämmelse som man skall följa.
Jag söker efter idéer till ett snyggt (mindre fult) och praktiskt förvaringskärl av det fett som skall lämnas till återvinningen. Det skall alltså stå framme i vårt kök i lantlig stil. Köket är redan belamrat. Kravspecen är väl typ:
- runt 1 liter volym med löst lock
- lätt att hälla i direkt från panna och därmed värmetåligt.
- lätt att krafsa ur i och med att vissa fetter stelnar.
- behöver inte vara Stelton-snyggt. En tom färgburk i plåt hade funkat, men den har en kant som är i vägen.
Vi får inte skölja ut fettet i avloppet i Göteborg längre och jag tycker att det är en bra bestämmelse som man skall följa.
Jag söker efter idéer till ett snyggt (mindre fult) och praktiskt förvaringskärl av det fett som skall lämnas till återvinningen. Det skall alltså stå framme i vårt kök i lantlig stil. Köket är redan belamrat. Kravspecen är väl typ:
- runt 1 liter volym med löst lock
- lätt att hälla i direkt från panna och därmed värmetåligt.
- lätt att krafsa ur i och med att vissa fetter stelnar.
- behöver inte vara Stelton-snyggt. En tom färgburk i plåt hade funkat, men den har en kant som är i vägen.
Allvetare
· Västra götaland
· 9 276 inlägg
Diversearbetare
· Göteborg
· 9 718 inlägg
Diversearbetare
· Göteborg
· 9 718 inlägg
Man sparar ju gärna på fett från fläsk till stekning. Rökt fläskfett är riktigt bra till nötkött för mustiga grytor. Så även chili som Texas Red Chili. Jag räknar det som prima restolja. Lite som att frityrolja åker tillbaka i dunken och används igen.yonna skrev:
För egen del blir det betydligt mer fett än att tork med hushållspapper skall räcka. Hushållspappret åker alltid i komposten och kompostering av fett har jag avråtts från.
Tänk på att vid höga temperaturer så bildas cancerogener och återanvänd inte fettet om det varit för varmt eller för många gånger.
Själv kör jag med petflaska och tratt som inte står framme, men då får man vänta tills det svalnat av samt diska tratten.
Det jag inte återanvänder eldar jag upp.
Själv kör jag med petflaska och tratt som inte står framme, men då får man vänta tills det svalnat av samt diska tratten.
Det jag inte återanvänder eldar jag upp.
Fettet funkar i komposten om man inte får enorma mängder. Fettet i sig tillför kanske inget till jordkvaliten men något djur eller bakterie äter upp det och sedan ingår de i sin tur i kretsloppet.
Annars är en mjölkkanna av mindre typ kanske lämplig? Ställ ner den i varmvatten innan den töms.
Annars är en mjölkkanna av mindre typ kanske lämplig? Ställ ner den i varmvatten innan den töms.
Där jag bor går kompostpåsarna till biogas och då vill dom ha fettet även den vägen så att slänga en pet-flaska med fett i den är inget problem utan rätt i vårat fall. Men det är så klart olika i olika kommuner.Johan Gunverth skrev: