Vad gäller livslängden på dioderna, lysdioder slits inte i vanlig mening som lampor. Däremot så kan de ju gå sönder precis som vilken elektronik som helst. Elektronik brukar oftast gå sönder när den är aldeles ny, något har gått fel vid tillverkningen. I det läget bör det inte vara några problem att byta mot en likadan (bör gå på garantin).

Senare i lampans liv så kommer den troligen att drabbas av mekanisk utmattning, lödningar spricker, det blir glappkontakt. beroende på utförande kvalitet så kommer sådana fel i värsta fall efter kanske 5 år, men troligen först efter 20-30 år. Detta går dock ofta att laga med en vanlig lödkolv.

Sedan kan vissa lysdioder gå sönder spontant, efter den första tiden så sker detta med ganska låg sannolikhet, troligen något i stil med en av hundra tusen per tusen brinntimmar eller så. Dvs råkar man ut för att en lysdiod pajar så borde man rent statistiskt inte drabbas av en andra lysdiod som går sönder förrän efter typ 10-15 år om ens då.

När dom börjar bli rejält gamla så kommer de att drabbas av diverse material åldring, plasten krackelerar osv. Om inte kontruktörerna gjort bort sig så bör det inte hända förrän efter flera tiotals år.
 
lier skrev:
Om man nu köper ledljus vad händer när dom går sönder? Man kan ju inte byta en diodlampa. Är dom helt värdelösa då så att jag måste byta ut all belysning igen? En halogen e det bara att byta lampa men vad händer med dioderna?
Tror det finns olika modeller, både där du kan och där du inte kan byta dioden enkelt.
 
GoForIt skrev:
Går det att nå samma ljusstyrka på en diodlampa som en vanlig halogen, d v s funkar diod överhuvudtaget att använda som fasadbelysning för imontering i takfoten?

Och hur är det med diodens färgtoner på ljuset. Har utvecklingen kommit så långt att man kan efterlikna ett traditionellt glödljus? För jag vill ju inte att huset ska likna ett konstigt, kallt rymdskepp...
Här är en intressant artikel.
http://www.etn.se/index.php?option=com_content&task=view&id=19475&Itemid=126

"...den enklaste har en ensam lysdiod som för 1,35 W lyser upp som mellan en halv och en 25 W-lampa, beroende på hur varmt ljus man önskar. Ju varmare ljus, desto lägre verkningsgrad "
 
Goforit!
Här är länken hoppas att den funkar, många fina lampor. Enligt mina elektriker så ger inte led ljus, en bra belysning. Jag velar fortfarande på om det är så fel att ha eller om det blir halogenspottar. :-/ Svårt det hära :-?
 
lier skrev:
Enligt mina elektriker så ger  inte led ljus, en bra belysning.
Frågan är om dina elektriker har nån erfarenhet av de senaste produkterna på marknaden, utvecklingen går extremt fort.
 
Nä jag tror inte det lite osäker, dom låter mer besvärad och stressad och man får inte den info man behöver. Men du har säkert rätt
 
Jag tycker att LED-tekniken verkar mycket spännande, och troligen är framtiden. Tyvärr så upplever jag också att utvecklingen idag inte kan erbjuda riktigt det jag söker.
 
Det finns ju idag på marknaden diodlampor med GU10 sockel som du kan sätta i en helt vanlig spot avsedd för denna lampa, har själv bytt ut mina halogenlampor på 35w till diod istället, det blev för kraftigt ljus annars och med diodlampan som är på 2w så lyser den ungefär som en 10w halogen och dom skall hålla minst 50.000 timmar enligt tillverkaren, detta var i vintras men har även nu sett att dom har diodlampor på JULA för 79:- med GU10 sockel.

 
robban44 skrev:
Det finns ju idag på marknaden diodlampor med GU10 sockel som du kan sätta i en helt vanlig spot avsedd för denna lampa, har själv bytt ut mina halogenlampor på 35w till diod istället, det blev för kraftigt ljus annars och med diodlampan som är på 2w så lyser den ungefär som en 10w halogen och dom skall hålla minst 50.000 timmar enligt tillverkaren, detta var i vintras men har även nu sett att dom har diodlampor på JULA för 79:- med GU10 sockel.

 
Ger de samma färgtoner som de tidigare halogenlamporna?
Når ljuset lika långt/blir ljusbilden annorlunda?
 
T
Prova att köpa 1, ta hem och laborera med denna innan du ev köper hela paketet.
Jag köpte Jula´s bara på skoj, dels är deras LED:en mycket ljussvagare än Halogen, färgtonen är iskall vitblå, spridning är typ spot (kraftigt riktad) och det finns varningar på kartongen att INTE titta in i ljuskällan, så har du småbarn bör du vara försiktigt.
Jag hoppas också att det kommer varmvita LED:s snart som är mycket kraftigare, och kommer det färdiga LED:s för 230 V som klarar dimmers är jag själv mycket intresserad.
 
T
1: Nån som testat om OSRAMS 230 V LED´s (GU10) går att dimma ?
2: En vanlig dimmer kräver minst 60 W belastning, finns det någon väggmodell som funkar från typ 10W, eller blir man tvungen att köra 1 halogen + leds för att dimmern inte ska flimra ?
 
Med tanke på att det är ett taksprång så låter det som om det är jobbigt att byta lampor när de går sönder. Jag skulle låta detta argument vara helt styrande och min gissning är att valet då skulle hamna på LED p g a längre livslängd.

Jag har en utomhusbelysning som det krävs en längre stege för att byta lampa på. Låter kanske inte så krångligt men man är ju lat. Efter att ha provat lågenergilampor ett tag - som även de gick sönder alltför frekvent - så tröttnade jag på stege-hämtandet och byggde om hela armaturen till natrium. Lite dyrare förstås, men nu har jag inte bytt lampa på 7 år.

Pen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.