Detta stämmer iofs inte, då givarens anskaffningsvärde följer med vid en gåva, så gåvomottagaren får använda givarens anskaffningsvärde vid en framtida försäljning.larsbj skrev:
Men fortfarande gäller ju naturligtvis att en gåva är en gåva och inte underförstått villkorat med en motgåva...
Den främsta anledningen till att lägga ner de här tankarna är att det inte är tillåtet. Det är bara inom en familj man kan använda sådana här tricks, eftersom man då kan ha anledning att sälja till "fel" pris.
/Hasse
/Hasse
Det är inget lagbrott att sälja något för ett icke marknadsmässigt pris. Två personer som exempelvis vill byta bostad med varandra är ju bara oupplysta om de köper varandras bostäder till marknadsvärde och därmed triggar beskattning av en onödig vinst. Den beskattningen kan gott triggas senare i livet.
Det är väl ingen som har påstått att det är olagligt att sälja till icke marknadsmässigt pris. Det olagliga är att uppge fel pris i köpehandlingarna. Hela tråden handlar ju om att på pappret skänka fastigheten, och låta betalningen gå "vid sidan av".dumle skrev:Det är inget lagbrott att sälja något för ett icke marknadsmässigt pris. Två personer som exempelvis vill byta bostad med varandra är ju bara oupplysta om de köper varandras bostäder till marknadsvärde och därmed triggar beskattning av en onödig vinst. Den beskattningen kan gott triggas senare i livet.
Normalt sker försäljning till icke martknadsmässigt pris inom en familj. Ditt exempel med två personer som byter fastighet är antagligen ett annat exempel. Jag ser inget fel eller orimligt i att de kan överta varandras ingångsvärden.
Nä det är bra att fråga för att få veta.Sinner skrev:
Och frågar du mig hur jag skulle gjort, så svarar jag helt generellt som nyfniken skrev "På det sätt det hela ska gå till".
Dels så kommer ju skatten förr eller senare, så det är ju på sikt ingen vinst.
Dels är det en olaglighet som äventyrar hela ägandet, inget man vill ligga och vara orolig över på kvällarna.
Jag vet inte riktigt, men kanske kanske det kan finnas något specialfall att som ensam arvinge till en förälder köpa huset eller få huset tidigare som någon slags skengåva som borde kunna vara någorlunda vattentätt. Dvs att man inte löper någon större risk att föräldern plötsligt blir så ilsk på en att man blir av med huset.
Men så fort det t.ex. finns fler syskon/släktingar med i soppan är risken allt för stor att någon plötsligt börjar bråka om arrangemanget.
Nä, generellt är det nog verkligen inte värt det.
Finns det någon lös egendom på fastigheten, t.ex. en traktor, snöslunga, skrotbil etc kan man ju åsätta denna egendom ett för högt värde (men ej idiotiskt högt) och sälja detta separat från fastigheten. Men skatten man "tjänade" åker man ju på den dag man säljer själv.
Liknande trådar
-
Får man stycka tomt om huset blir för stort enl. detaljplan efteråt?
Tomter -
Fredagshuset: Modern energieffektiv lada med naturfasad
Artikelkommentarer -
Inte få in vatten på växthusets golv
Altan & Uteplats -
Sålt huset, Shelly och övervakningskameror fastighetstillbehör?
Juridik -
Färg på ytterdörr till röda huset - gul, grön, blå eller annan kulör?
Bloggkommentarer