KristinaRT KristinaRT skrev:
Förstår inte riktigt siffran för träfönster? när vi bytte var träfönstren 40 år och bågarna luktade kåda. Kunde suttit i säkert 40 år till om vi inte hade byggt om och därför behövde fönster i annan storlek....

Hade varit intressant att veta hur PVC ser ut efter 40 år, eftersom de flesta som rekommenderar det haft sina fönster i några år, kanske upp emot 10. Vi vet ju vad som händer m träfönster e 40 år, men hur påverkas PVC av 4 decennier väder och vind?

Tar inte ställning för/emot, tycker bara att diskussionen är lite onyanserad.....
På denna länk finns information om äldre pvc--fönster. Sidan där denna finns är måhända tveksam ur objektivitets-synpunkt men om citaten från statens provningsanstalt är korrekta så tyder väl detta på att PVC-fönster har ganska god åldersbeständighet.
http://www.xn--pvc-fnster-icb.org/fakta-pvc-fonster/
 
Detta satte jag för 10 år sen.
Fönster med persienner och en liten röd trästaketdekoration på insidan, installerat för 10 år sedan.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Anderscurl
  • Laddar…
Mugmaz MugAssMaz skrev:
Detta satte jag för 10 år sen.
[bild]
Ser bra ut, fodret däremot behöver snart fixas, satte du upp det samtidigt som fönstret?
 
S swe.jocke skrev:
Det jag ångrar är att köpa vita fönter, utan att ge det en tanke på att det finns många nyanser av vitt.
Tipset är att nyttja möjligheten att få fönstren i den kulör du vill!
Jag är ganska säker på att vit ofärgad pvc är det enda som fungerar över tid.
Jag har pvc fasad på en del av huset, tillverkaren ger 50 års garanti på vit och 10 år på färgad, jag valde vit:)
 
Peter2400 Peter2400 skrev:
Ser bra ut, fodret däremot behöver snart fixas, satte du upp det samtidigt som fönstret?
Det är skitigt.
Torkade bara av fönstret för bild.
 
nikasp
Det där var det sämsta träfönstret på hela huset efter 21 år. Dvs bara nedre delen av karmen som behövde lite kärlek. Det andra behövde bara tvättas av. Tycker det är ganska OK.

Slitet träfönster med skadad nedre karm som behöver underhåll, placerat ovanför en betongtröskel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag försörjer mig som fönsterhantverkare av gamla träfönster så vad jag tycker om pvc/alu fönster kan ni nog gissa men jag har ändå några instick i debatten.

Men jag ser ett fel i uppställningen om hållbarhet av olika typer av matrial.
De träfönster som husägarna funderar på att byta är inte ”moderna” med en hållbarhet på 50 år utan dom är redan 50 år och därför av en helt annan kvalitet än nya träfönster. Dom håller i hundra år eller mer om dom underhålls rätt. Därför blir jämförelsen om hållbarhet helt fel.

Sen har jag en fundering som faktiskt försvarar de underhållsfria materialen.
De fönster som helt och hållet har förfallit är ju av något äldre modell, är deras fel barnsjukdomar som inte finns i nya? Jämför med de första plastfärgerna som absolut inte höll nu är de åtminstånde lite bättre.

Kort och gott tycker jag faktiskt att man ska tänka lite byggnadsvård låt varje hus vara så original som möjligt fönster är en stor del av fasaden och husets själ. Var det trä från början låt det då vars trä även framöver. Om du bor i ett modernt plasthus låt det vara plast när det är dags att byta. Är det så jobbigt att underhålla trä köp då inte ett hus av trä!
 
  • Gilla
nikasp och 2 till
  • Laddar…
nikasp nikasp skrev:
Det där var det sämsta träfönstret på hela huset efter 21 år. Dvs bara nedre delen av karmen som behövde lite kärlek. Det andra behövde bara tvättas av. Tycker det är ganska OK.

[bild]
Ser bra ut, men det verkar också sitta rejält skyddat, de träfönster vi har som varken får sol eller regn på sig håller också bra.
 
nikasp
Peter2400 Peter2400 skrev:
Ser bra ut, men det verkar också sitta rejält skyddat, de träfönster vi har som varken får sol eller regn på sig håller också bra.
De är skyddade från direkt nederbörd men sitter på värsta solsidan. Dörren till tvättstugan såg sämre ut så den målade jag förra året.
 
  • Gilla
Peter2400
  • Laddar…
Jag har satt in PVC fönster i stugan.
Blir rejält kallt ner och under -30.
Inga problem.
Har av märket Gealia köpta på skånska byggvaror och Drutex köpta från hemfint.se
Båda märkena är vad jag vet polska.
 
PVC finns även med samma karmprofiler och utgående som trä så slipper man det "klumpiga" utseendet
 
Hobbit Hobbit skrev:
Försöker därför att lista upp vad jag hittade hittills :

- gångjärn i plast
- tål inte nordiska klimatet (särskilt om de kommer från Polen - vilket i princip gäller även dom som
marknadsförs i Sverige)
- är inåtgående och därför inte tät
- svagpunkten i skarvade kanterna
- PVC spriker vid utomhustemperatur under -20°C
- Svaga gångjärn
- blir gula efter några år
- järnprofil under PVC´n eller inte ?

Nyfiken på alla svar från dom som kan PVC fönster och verkligen har erfarenhet

Jag har satt in vita Drutexfönster i två av mina hus, det första gjorde jag -09 och i det andra -15. Det första husets pvc-fönster såg fortfarande vita och fina ut när jag sålde det 2015. Det andra husets pvc-fönster ser även de fortfarande bra ut 2019. Svågerns vinröda pvc som har suttit uppe i ca 3 år ser fortfarande lika röda ut. Kan däremot tänka mig att de bleks fortare.

Jag har inte märkt något negativt alls, dem sitter där dem ska, sluter tätt och går alltid att öppna/stänga. Jag tycker heller inte dem är skitfula, däremot så ska de ju passa husets stil.

Inköpspriset på bara fönster om man räknas pvc kontra aluklädda svenska träfönster är ju knappt en tredjedel. Jag la lite mer än en månadslön på vardera fönsterbyte (bara själva fönsterna då), sen tillkommer ju insida/utsida, men lägger man 25-30k och fönsterna håller färg och tätt i 20 år så är det väl bara att byta ut dem sen? :p
 
  • Gilla
Hobbit
  • Laddar…
Martin_B
Hobbit Hobbit skrev:
Googlade lite angående hållbarhet av olika sorts fönster

Trä : Max 25 år
Moderna träfönster : 35-40 år
regelbundet underhåll förutsatt
PVC : 40-50 år
i stort sett underhållsfritt
Nja, jag vet inte om jag kan hålla med om det där. Vet ej var du hittade den informationen men den verkar ju lite missvisande.
Nu skall jag svara på samtliga 3 kategorier + tillägga ytterligare 1.

>Trä : Max 25 år

Eftersom nedan kategori heter "Moderna träfönster" så förmodar jag att denna kategori är gammaldags träfönster, låt oss ta fönster från tidigt 1900-tal som exempel.
Sådana gamla träfönster, om underhållna riktigt, håller fint idag, och kommer förmodligen att hålla i över 100 år till, kanske mer.
Mycket fint och tätvuxet kärnvirke användes till dessa fönster. T.o.m. omålade tål de en hel del faktiskt.
Tyvärr kräver sådana fönster viss underhåll med kanske 20-25 års mellanrum om underhållen görs riktigt.
Fönster av detta slag har inte glaskassetter i sig i originalutförande och begränsas därför inte av glaskassetters åldrande. Det gör däremot både moderna träfönster, PVC-fönster samt ALU-fönster.
Det står "max 25 år". Det borde stå åtminstone "max HUNDRAtjugofem" år.


>Moderna träfönster : 35-40 år

Moderna träfönster, dvs. träfönster som tillverkas idag, håller garanterat sämre än ovan nämnda gamla. Så jag förstår inte var de får dessa siffror ifrån. Det är möjligt att moderna träfönster enbart håller i 35-40 år. Dock vill jag påstå, att om man bara underhåller dessa väl, så håller även dessa i hundratals år. Tyvärr finns oftast glaskassetter i dessa fönster, och dessa håller dessvärre inte riktigt lika länge. Fast denna begränsning finns även för PVC fönster.


>PVC : 40-50 år

Hur länge PVC fönster håller återstår ju att se, men till skillnad från trä, så begränsas fönstrens hållbarhet av hur PVC eventuellt åldras rätt igenom hela materialet. Medan trä går att skrapa, olja och måla, och på så sätt bevara själva kärnan i "stommen", dvs. karm och båge, så går ju hela PVC fönstret i soporna i det fall PVC materialet börjar tröttas ut och spricka osv. Sedermera sitter det glaskassetter i dessa, som i regel inte håller hur länge som helst.
I övrigt är PVC ju klart väldigt underhållsfritt, men tyvärr väldigt fult och icke traditionsenligt och är dessutom lågt eftertraktat jämfört med vackra profilerade träfönster.


Och till sist kan vi ju likväl inkludera ett 4-e alternativ, som handlar om TRÄ-ALU fönster, dvs. trä invändigt och aluminium utvändigt. Det finns flera olika sorters lösningar och modeller av dessa, men de bästa torde vara där aluminiumprofilen på utsidan går väldigt djupt, cirka hela bågens djup. Samt att aluprofilen är vettigt utformad på bågen.

I det fallet får man det bästa av bägge världar. Man kan få invändigt traditionsenliga vackra profilerade träfönster, samtidigt som de är underhållsfria utvändigt. Denna kombination är helt överlägsen PVC eftersom aluminium ju är ett på många sätt tåligare material än PVC och tål både kyla och väder och vind bättre. Ja, det ärjar med tiden, men det skall väldigt mycket till att den processen skall ha gått så långt att fönstret blir oanvändbart, vi pratar säkert om hundratals år, förutsatt att alla utsatta ytor är riktigt målade från början.
En nackdel är ju att målad aluminium kan flaga färg med åren och det gör ju inte PVC, men det skall ganska mycket till för att det skall ske.
I regel har dessa fönster glaskassetter, men de kan faktiskt även fås som kopplade bågar, med dubbla eller tripla enkelglas, eller en blandning av enkelglas och glaskassetter.


Alla dessa alternativ har sina för och nackdelar, men för mig personligen vinner äkta gamla fönster som är väl underhållna, med nyproducerade TRÄ-ALU fönster med gammaldags profiler som tät tvåa.

PVC, må det vara underhållsfritt, går fetbort p.g.a att de är så extremt fula i regel. Det fungerar utmärkt på moderna hus, och kan t.o.m vara att föredra, men det fungerar inte till den typ av äkta gamla (eller nybyggda i äkta gammal stil) hus jag gillar att bo i.
I en modern lägenhet i en storstad längre ner i Europa, så funkar PVC utmärkt för mig.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.