12 073 läst · 93 svar
12k läst
93 svar
Elverk - Är denna lösning ok/säker ?
Jag är inte expert på området. Det de skriver är ju att man måste ha en jordfelsbrytare om man har jordanslutning. Om det bara är jordat via anslutna apparater så vet man inte säkert om jorden är ansluten eller inte. Av den orsaken gissar jag att ett jordspett förbättrar situationen.K KungJonas skrev:
Hej AvemoA Avemo skrev:Baserat på vad du skrivit tidigare i detta ämne är jag säker på att du har större kunskaper i ämnet än jag har. Jag ifrågasätter inte din lösning. Men du har fortfarande inte svarat på frågan. Jag är helt med på att det med din lösning inte vore något bekymmer om generatorn var mittpunktsjordad. Frågan är om generatorn verkligen är mittpunktsjordad i stället för att vara galvaniskt fri från jord som vanligt på små generatorer.
Jordstiftet i schukokontakten är kopplat till ett mitt-uttag på inverterns utgång som handlar om delad-fas.
Jordning av en transformators (eller elverks) sekundärsida är för mig var du bestämmer dig för att ansluta en part av sekundärlindningen till det jordningssystem du har.
Om du vill så kan du bestämma att du ansluter ett av de runda stiften i schukokontakten till ditt jordningssystem (och strunta i schukokontakten jordanslutning).
Men det kan innebära krav på tydlig märkning (och eventuellt andra åtgärder) så man inte skapar förvirrning.
Du får även tänka dig att det du matar (t.ex. en cirkulationspump) kan vara anslutet till ett vattensystem med kontakt med ”jord”. Om du då, via en skarvkabel, ansluter denna cirkulationspump till det andra schukouttaget då riskerar du en kortslutning genom två olika jordförbindningar.
I manualen till mitt Honda elverk finns på sidan 12 en bild bl.a. med text (och pil) ”Jordanslutning”.
https://soderstroms.nu/app/uploads/2021/04/manual-Honda-22i-elverk.pdf
Det blir i detta sammanhang förvirrande.
Det rimliga är att historiken bakom elverk är att de ursprungligen är avsedda att användas till elverktyg på platser (t.ex. byggarbetsplatser) där elström inte finns tillgängligt. Elverket matar då ett elverktyg.
Vi kan då se elverket som ett isolerat system utan jordanslutning. Men då får du t.ex. inte ansluta en cirkulationspump ansluten till vattensystemert för då får du rimligen jordkontakt därifrån.
Men ansluter vi fler apparater och inför jordfelsbrytare. I det fallet då kan ”Jordanslutning” anslutas till ett jordspett på arbetsplatsen.
Men redan här saknar jag beskrivning i våra föreskrifter vad som gäller och hur detta skall göras.
Med tiden har elverk börjat att användas av fler grupper vid t.ex. camping, husbilar, husvagnar etc. Dessutom diskuterar vi denna typ av enfas elverk för reservkraftdrift av mängder med (ofta små) apparater.
När jag ansluter mitt elverk (eller min inverter) så ser jag schukokontakten som anslutning av sekundärsidan av en transformator till mitt reservkraftnät och anpassar anslutningen därefter.
Uttaget ”Jordanslutning” på Honda-elverkets utsida innebär för mig kontakt med metalldelar (höljet) av invertern i elverket.
Jag har tidigare påpekat att rimligen så är reservkraftdrift betydligt mer komplicerat än drift i din vanliga elanläggning.
Redigerat:
Det finns exempel på att det är utfört så på verk dvs mittpunkten ansluten som inte är på något sätt modifierade. Jag har sett och undersökt en hel del tex vid Gudrun och Per och skulle säga att det inte alls är så ovanligt men kanske typen du nämner med friflytande uttag är vanligare på dessa små elverk.A Avemo skrev:
Allt som en parentes så vi inte uppfattar ena eller andra sättet som allenarådande eller tvingande.
Det är precis detta som jag inte ser några belägg för i manualen du länkar. Kopplar man ihop en strömförande del av generatorn med chassit så har man ju skapat en PEN-ledare. Och måste inte en PEN-ledare verkligen ha kontakt med jord för att inte öka riskerna med användning?M Martin Lundmark skrev:
Men får man då använda elverket utan jordtag?GK100 skrev:Det finns exempel på att det är utfört så på verk dvs mittpunkten ansluten som inte är på något sätt modifierade. Jag har sett och undersökt en hel del tex vid Gudrun och Per och skulle säga att det inte alls är så ovanligt men kanske typen du nämner med friflytande uttag är vanligare på dessa små elverk.
Hej AvemoA Avemo skrev:
Jag förstod nog inte vad du menade
Jag upprepar att jag saknar beskrivning på hur vi skall använda ett enfas elverk av den typ jag har till annat än att mata ett elverktyg.
Jag tolkar det så, att manualen egentligen bara täcker det fallet på ett bra sätt.
Därför så ser jag mitt elverk som sekundärsidan på en transformator med delad fas.
Jag ansluter elverket till mitt enfasiga reservkraftnät (som jag tidigare beskrev) via en elcentral försedd med jordfelsbrytare och fyra utgående grupper medveten om att vid kortslutning så fungerar inga säkringar utan elverket slår ifrån.
Eftersom uttaget märkt ”Jordanslutning” på Honda-elverkets utsida inte (vad jag vet) har kontakt med elverkets elsystem utan bara till elverkets metalldelar så ser jag det, i mitt reservkraftfall, som en jordning av elverkets metalldelar.
Är tacksam om någon har mer information om hur uttaget märkt ”Jordanslutning” är anslutet till ett elverk så är jag intresserad.
Det knepiga är ju att det i manualerna skrivs hur viktigt det är att ansluta till jordspett. Men jag har inte sett att det står så mycket om jordfelsbrytare. Absolut inte att det är en förutsättning för att ha nytta av jordningen.A Avemo skrev:
Här skrivs det ju även att det krävs JFB mellan varje förbrukare som kopplas in.
Efter att ha läst den här tråden, verkar det som om att elverk inte går att använda i hemmiljö, vid strömavbrott, på ett hyfsat säkert sätt.
Hej AG AA AG A skrev:Det knepiga är ju att det i manualerna skrivs hur viktigt det är att ansluta till jordspett. Men jag har inte sett att det står så mycket om jordfelsbrytare. Absolut inte att det är en förutsättning för att ha nytta av jordningen.
Här skrivs det ju även att det krävs JFB mellan varje förbrukare som kopplas in.
Efter att ha läst den här tråden, verkar det som om att elverk inte går att använda i hemmiljö, vid strömavbrott, på ett hyfsat säkert sätt.
Jag håller med om att det saknas information hur ett enfas elverk, ursprungligen avsett för att mata ett elverktyg på t.ex. en byggarbetsplats, kan användas i en reservkraftsituation.
Detta anser jag inte vara tillfredsställande om vi samtidigt uppmanas att klara oss själva i upp till en vecka vid t.ex. strömavbrott
I mitt fall så matar jag normalt mitt enfas reservkraftsystem med en inverter matad från 12V batterier som kan laddas från elverket via 90 A batteriladdare.
Anslutning av elverket direkt till mitt enfas reservkraftsystem kan jag göra om det blir något fel på mitt ordinarie batterier/inverter system, då det är viktigt med att även ha viss redundans.
Det är ganska tydligt i manualen du länkar att det är just så. Uttaget märkt jordanslutning har kontakt med generatorns chassi och med jordstiften i uttagen. Men för att det skall vara mittpunktsjordat måste ju även mittpunkten mellan faserna på inverterns utgång vara anslutet tillchassit. Och det ser jag ingenting som antyder att den är.M Martin Lundmark skrev:
Hobbyelektriker
· Värmland, Molkom
· 24 316 inlägg
Enligt kretsschemat är inte ditt elverk Honda 22i mittpunktsjordat. Det har flytande skyddsjord. Jordanslutningen på verket har inget koppling till generatorns poler eller någon mittpunkt.M Martin Lundmark skrev:
Detta kan liknas vid ett galvaniskt separerat system för föreskriver max en förbrukare. Men ofta vill man driva flera apparater, och då föreskrivs sammankoppling av alla utsatta delar utan att det är jordat. I praktiken kopplas skyddsjorden samman, vilket sker per automatik om man använder sladdställ och grenkontakter i skyddsjordat utförande. Jordspettet ska alltså inte användas, och systemet ska inte kopplas till skyddsjord i den fasta installationen.
Detta system är inget som normalt får användas, utan det ska endast tillämpas då elinstallationen övervakas av fackkunniga eller instruerade personer på ett sådant sätt att otillåtna ändringar i elinstallationen inte kan göras.
Men då t.ex cirkulationspumpen är en vanlig förbrukare så är det oundvikligt att man får kontakt med både moder jord och skyddsjord i den fasta installationen. Detta system "finns inte"... Man blir här påverkad av jordfel i andra system. Man gör då inte situationen värre, kanske bättre genom att dunka ned jordspettet.
Om elverket skulle ha en nollpunkt eller mittpunkt ansluten till skyddsjordsblecket i uttagen då får vi ett TN-S-system, och detta system ska vara jordat, dvs jordspettet ska användas.
Hobbyelektriker
· Värmland, Molkom
· 24 316 inlägg
Bruksanvisningar till just elverk verkar hålla en bedrövlig kvalite av någon anledning. Då detta med jordning är en säkerhetsfråga borde elverket anmälas till elsäkerhetsverket marknadskontroll. Vi får nog sätta upp en BH-tumregel om att strunta i bruxet för mindre billiga elverk, jag även lite dyrare.K KungJonas skrev:Hej, tänkte chansa lite med att prova en liten väckning i denna tråd då en hel del expertis tycks finnas i den 😀.
Mycket intressant läsning ovan, jag sitter själv och forskar febrilt kring just reservkraft (eller enfas elverk) då jag alldeles nyss köpt ett Ironside 3000w (IR 3500i S) från Ahlsell.
Jag blir inte klok kring just jordningen. Jordtaget är anslutet till jord i Schuko uttagen, dock när jag mäter spänningen mellan jord och nolla så har jag 115V, samma lika mellan jord och fas. Har kommit så långt som att jag förstått att detta är korrekt på denna typ av elverk då det är två faser och ej fas och nolla.
Men hur ska jag göra med jordning? Det står i klartext i manualen att "PE" (jordtaget) INTE (ja det står i versaler) ska jordas (men varför finns det då?) Men jag är van med att skyddsjord är en bra sak att ha.
Jag känner mig aningen förvirrad efter att jag läst manualen då jag förväntade mig en fungerande skyddsjord, men det kanske fungerar ändå på något hokus pokus vis utan jordspett 😀.
Lägger med ett par bilder saxade ur manualen.
Tanken är att använda verket via skarvsladdar till diverse hushållsartiklar samt till cirkulationspump och vedpannans fläkt vid långa strömavbrott.
Med vänlig hälsning,
Jonas
För göra en lång historia kort, så dunka ned jordspettet. Det är nästan aldrig dåligt. Man kan ha det som tumregel.
För ditt elverk så kan du ansluta de förbrukare du nämner. Vill du höja säkerheten lite så använd ett grenuttag med en portabel JFB för varje skyddsjordad förbrukare som du ansluter. Småapparater som mobilladdare och dubbelisolerade lampor kan dela på samma JFB i grenuttaget. En gemensam JFB i uttaget på elverket är verkningslös.
Ja precis! Jag har länge tänkt skaffa mig ett elverk. Men det har varit svårt att hitta tillräckligt kraftiga för bra pris. Nu hittade jag dock ett 3kW för 3400kr på Biltema. Räknar med att behöva upp till 2kW till arbetsmaskiner ibland. Samt 1-1,5kW till alla lampor pumpar, kokplatta etc i huset vid eventuellt strömavbrott. Men, om man bara kan köra en sak samtidigt vore det väl bättre att satsa på ett mycket mindre elverk, med konstant sinusvåg.M Martin Lundmark skrev:Hej AG A
Jag håller med om att det saknas information hur ett enfas elverk, ursprungligen avsett för att mata ett elverktyg på t.ex. en byggarbetsplats, kan användas i en reservkraftsituation.
Detta anser jag inte vara tillfredsställande om vi samtidigt uppmanas att klara oss själva i upp till en vecka vid t.ex. strömavbrott
I mitt fall så matar jag normalt mitt enfas reservkraftsystem med en inverter matad från 12V batterier som kan laddas från elverket via 90 A batteriladdare.
Anslutning av elverket direkt till mitt enfas reservkraftsystem kan jag göra om det blir något fel på mitt ordinarie batterier/inverter system, då det är viktigt med att även ha viss redundans.
Det är, som du säger, konstigt att råda folk att förbereda sig för det värsta, när inte grejerna tycks fungera.
Men visserligen är det ju mest "självutnämnda experter" på detta forum som hävdar att det inte fungerar säkert. Jag är tyvärr inte tillräckligt insatt för att kunna bemöta det. Men osäker blir man.
Jag ser mer problemet som att det inte finns några experter än att det finns självutnämnda experter. Därav långa diskussioner utan entydiga slutsatser. Vi är nog alla osäkra på vilket sätt som är det bästa för tillfälliga inkopplingar av en bensingenerator till flera laster. Det skall inte misstolkas som att det inte kan göras säkert. Samtidigt är det viktigt att inte förutsätta att det blir lika säkert som vårt elnät är i vanliga fall.A AG A skrev:
Hej Bo.SiltbergBo.Siltberg skrev:Enligt kretsschemat är inte ditt elverk Honda 22i mittpunktsjordat. Det har flytande skyddsjord. Jordanslutningen på verket har inget koppling till generatorns poler eller någon mittpunkt.
Detta kan liknas vid ett galvaniskt separerat system för föreskriver max en förbrukare. Men ofta vill man driva flera apparater, och då föreskrivs sammankoppling av alla utsatta delar utan att det är jordat. I praktiken kopplas skyddsjorden samman, vilket sker per automatik om man använder sladdställ och grenkontakter i skyddsjordat utförande. Jordspettet ska alltså inte användas, och systemet ska inte kopplas till skyddsjord i den fasta installationen.
Detta system är inget som normalt får användas, utan det ska endast tillämpas då elinstallationen övervakas av fackkunniga eller instruerade personer på ett sådant sätt att otillåtna ändringar i elinstallationen inte kan göras.
Men då t.ex cirkulationspumpen är en vanlig förbrukare så är det oundvikligt att man får kontakt med både moder jord och skyddsjord i den fasta installationen. Detta system "finns inte"... Man blir här påverkad av jordfel i andra system. Man gör då inte situationen värre, kanske bättre genom att dunka ned jordspettet.
Om elverket skulle ha en nollpunkt eller mittpunkt ansluten till skyddsjordsblecket i uttagen då får vi ett TN-S-system, och detta system ska vara jordat, dvs jordspettet ska användas.
Jag har manualen men saknar en bättre beskrivning hur elsystemet i elverket är konstruerat.
Elverket har en trefasgenerator som matar trefasspänning till ett kretskort märkt IU
På detta kretskort sitter rimligen en likriktare och inverter. På kretskortet finns en anslutning Y/G som går till punkt med tecken för jordpunkt (märkt EgG). Samma sak från eluttagen går ledare märkta Y/G som går till tecken för jordpunkt (märkt EgG).
Hur anslutningen Y/G på kretskorten har för anslutning till utgången på själva invertern på kretskortet framgår inte. Det kan vara direkt till en mittpunkt i en delad fas utgång på invertern. Det kan även vara någon form av impedansjordning, eller något annat.
Oberoende av detta så ger invertern två 115 V spänningar (i förhållande till skyddsanslutningen i schukouttaget). Dessa två 115 V spänningar ligger alltså inbördes 180 grader i förhållande till varandra (i motfas) med skyddsjord som referens.
Jag har ännu inte sett att dessa två spänningar har svårt att vara lika, d.v.s. att mittpunkten (jordpunkten) tenderar att sväva iväg.
När man använde störskyddstransformatorer utförda enligt SEMCO 115X-1985 då togs bara spänning ut 230 V spänning ut man fick inte belasta enbart en 115V spänning eftersom mittuttaget var skyddsledare som normalt inte skulle bära ström.
Jag ser jag inga felaktigheter att använda elverkets utgång på samma sätt som vi en gång använde störskyddstransformatorer utförda enligt SEMCO 115X-1985.
Jag saknar en bättre beskrivning om hur denna typ av elverk skall användas.