889 184 läst · 10 396 svar
889k läst
10,4k svar
Elräkning på 16000 kr för december
Det är låg överföringskapacitet mellan norr och söder tyvärr.M M@ZE skrev:Så varför påverkas inte Zon 1 & 2 av dom marknadsmässiga priserna ? Och är det så satans svårt att få ner elen till södra Sverige ? Vi kan tydligen exportera elen lika långt fast till andra länder, men det är ju klart .. elbolagen tjänar enorma pengar på att sälja vårt överskott svindyrt. Vilket jävla puckat elsystem vi har, helt sinnesjukt att det kan vara 5000% dyrare i Söder än mot Norr. Tänk om potatisen skulle bli 5000% dyrare uppe i Norr bara för att man inte producerar nån potatis där. Sinnesjuk logik.
Däremot borde man ställa om och se Sverige som ett land, utan "elprisområden", där vi gemensamt, alla invånare, äger naturresurserna. Så elpriset borde vara lika i hela riket. Så boende i Norrland borde få ett högre pris för att subventionera boende i söder.
Men detta satte EU och, var det Danmark, stopp för.
Ja men dålig överföringskapacitet kan man inte sitta och dra upp hela tiden, Svenska Kraftnät har haft hur lång tid på sig som helst för att fixa till det, så jäkla dåligt planerat så man blir mörkrädd.H Hullefar skrev:Det är låg överföringskapacitet mellan norr och söder tyvärr.
Däremot borde man ställa om och se Sverige som ett land, utan "elprisområden", där vi gemensamt, alla invånare, äger naturresurserna. Så elpriset borde vara lika i hela riket. Så boende i Norrland borde få ett högre pris för att subventionera boende i söder.
Men detta satte EU och, var det Danmark, stopp för.
Är det inte det som är Svenska Kraftnäts uppgift och ansvar ? Att se till att man har kapacitet i nätet .. ibland är vi fasen ett u-land asså, fast med dom högsta skatterna i världen.
Redigerat:
Medlem
· Halland
· 4 099 inlägg
Japp. Men gamla 70-talshus, som är de som tjänar mest på detta pga stora ytor och taskig isolering, har oftast ett förråd eller en bastu i källaren som man kan använd. Eller använd gillestugan eller pannrummet.blackarrow skrev:
Och förlusterna i COP är mindre än skillnaden i elpriset.
Medlem
· Halland
· 4 099 inlägg
Man vill inte göra det eftersom det skulle innebära att al el skulle exporteras till Tyskland (de skulle gärna betala en HVDC-känk till Skåne) och Sverige skulle bli ett land utan elM M@ZE skrev:Ja men dålig överföringskapacitet kan man inte sitta och dra upp hela tiden, Svenska Kraftnät har haft hur lång tid på sig som helst för att fixa till det, så jäkla dåligt planerat så man blir mörkrädd.
Är det inte det som är Svenska Kraftnäts uppgift och ansvar ? Att se till att man har kapacitet i nätet .. ibland är vi fasen ett u-land asså, fast med dom högsta skatterna i världen.
Det finns redan HVDC-ledningar från SE4 till kontinenten, en till Litauen, en till Polen och en till Tyskland. Dessutom en HVAC till Danmark. Ytterligare en HVDC är under bygge till Tyskland.A Anders_Nilsson skrev:
Majoriteten av elexporten sker från SE4. Det får vi lida för här.
G
gone_fishing
Husägare
· Stockholm
· 2 913 inlägg
gone_fishing
Husägare
- Stockholm
- 2 913 inlägg
Stämmer till viss del men inte alltid, mitt gamla hål (ca 20 år) är för grunt idag (naturligtvis) fast jag tog i när det borrades. Återhämtar sig snabbt på senvåren (ca +6C in) men kyls ned till -3C in redan i slutet december då jag med nya pumpen, acctank, låg temp på varma sidan, bra flöden på båda sidorna har rätt hög verkningsgrad-kyler hålet rätt hårt. Kan inte borra nytt då det är massor med hål hos alla grannar numera.useless skrev:
Jodå, jag har hyfsad koll. Men du har fel. Så fort överföringskapaciteten är en begränsande faktor så är det inte ett enhetligt pris. Varje område får sitt pris som gäller för köpare och säljare i det området.B b50gud skrev:av ditt inlägg utgår jag från att du inte känner till hur vårt elnät ser ut eller hur elhandel fungerar fungerar.
all elhandel sker på Nordpol som är en handelsbörs där priset är lika för alla som behöver köpa in el. detta oavsett om strömmen ska brukas i London, Luleå eller Malmö sedan tillkommer överföringsavgifter.
så om ex vattenfall säljer sin el från norrland till utlandet eller till skåne är priset detsamma.
sverige är nettoexortör av el som då i huvusak säljs till Finland och Norge detta då det under perioder där mycket el förbrukas inte finns möjlighet i nuvarande nät som finns i Sverige att överföra mer el till södra Sverige.
detta är dock ett minskande problem när produktionen av Fosilfritt stål är i drift i Boden och Luleå finns det ingen el att skicka från Norrbotten söderut då industrin kommer att använda den. inte heller kommer någon export att ske i nuvarande omfattning.. i västerbotten så byggs just nu Nortvolts fabrik för produktion av batterier för elfordon som just startat sin provdrift på 1 linje. när den är färdigbyggd med 5 linjer och en produktion av batterier som kommer att räcka till ca 1,5 miljoner elbilar årligen (Europas behov är ca 6 miljoner) kommer det som finns att skicka söderut att minskas med ca 50% så utbyggnaden av svenska kraftnäts nät kommer då inte att vara till någon nytta. det som behövs är nya produktionsanläggningar som då bäst byggs där elen behövs.
dessa investeringar kommer under överskådlig tidd att hålla priserna på en relativt hög nivå utan dessa investeringa kommer priserna att skena iväg till oanade höjder.
Nej, byggnationen av den nya länken (Hansa Powerbridge) till Tyskland är inte påbörjad. Upphandlingen har inte ens startat så den länken kommer inte vara i drift förrän ca 2027-2029 (best guess).Logad skrev:
Medlem
· Halland
· 4 099 inlägg
Hmmm, jag har beställt 180m för en 3-12kW men borde kanske borra djupare? Att borra extra är inte särskilt dyrt. Eller drar cirkulationspump mycket mer då?G OMathson skrev:Stämmer till viss del men inte alltid, mitt gamla hål (ca 20 år) är för grunt idag (naturligtvis) fast jag tog i när det borrades. Återhämtar sig snabbt på senvåren (ca +6C in) men kyls ned till -3C in redan i slutet december då jag med nya pumpen, acctank, låg temp på varma sidan, bra flöden på båda sidorna har rätt hög verkningsgrad-kyler hålet rätt hårt. Kan inte borra nytt då det är massor med hål hos alla grannar numera.
Fast om du satt in en dubbelst så stor pump som går hälften så lång tid hade du också haft -3 i slutet av december. Det är, som sagt var, energiuttaget som bestämmer.G OMathson skrev:Stämmer till viss del men inte alltid, mitt gamla hål (ca 20 år) är för grunt idag (naturligtvis) fast jag tog i när det borrades. Återhämtar sig snabbt på senvåren (ca +6C in) men kyls ned till -3C in redan i slutet december då jag med nya pumpen, acctank, låg temp på varma sidan, bra flöden på båda sidorna har rätt hög verkningsgrad-kyler hålet rätt hårt. Kan inte borra nytt då det är massor med hål hos alla grannar numera.
De har inte kommit igång än ser jag nu så det är korrekt. Nåväl, det lär inte påverka den absurda situationen positivt här.U uplj skrev:
Medlem
· Halland
· 4 099 inlägg
G
gone_fishing
Husägare
· Stockholm
· 2 913 inlägg
gone_fishing
Husägare
- Stockholm
- 2 913 inlägg
Vi är ju ev lite ot men javisst men om det en månad tex januari som är ovanligt kall efter en ovanligt varm december så får jag problem-väldigt kallt hål, inga problem om båda månaderna är jämnkalla. Samma energiuttag. Högt effektuttag under en relativt kort tid kyler vissa hål rejält, inte andra liknande då jag även har koll på grannens som borde vara likvärdigt, förvisso har grannen sämre system som plockat mindre från hålet.useless skrev:
Vi nog de flesta överens att det inte är så lätt/billigt att flytta energi över tid, särskilt längre tid, som att "spara"mycket el kemiskt i en akumulator, värme i tex en tank i flera månader, pump kraft osv, skulle väl vara ved i så fall. Jag håller på att "odla" några spontan sådda björkar som om nått år blir fin ved till några kalla februari dagar när pumpen inte räcker, vindstilla och elbrist