petersv skrev:
Att nolla och fas ska följas åt är för att undvika att slingan får en stor area. Om den har en stor area blir den en utmärkt antenn som plockar upp t.ex. energi från ett åsknedslag i närheten.

Jord ska normalt ligga i samma rör eller mantel som tillhörande fas och nolla för att minska risken att jorden är av utan att fasen är det (tyst fel).

Det kanske finns fler skäl än så, det var anledningen till regeln jag har hört på jobbet.

Hej

Därav L1 och L2 på bilden.

Mvh
Per
 
Och på bilden följer INTE faserna nolla och jord.
 
Per62 skrev:
Hej

Därav L1 och L2 på bilden.

Mvh
Per
Bra, då har du det väsentliga klart för dig. Nolla och jord kommer säkert i praktiken följa med på ett bra sätt, svårt att tänka sig varför det inte skulle bli så. Och det är inget fel på den typen av lösning om man tar hänsyn till de nämnda synpunkterna.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
L1 på bilden måste alltså gå via den högra dosan och inte direkt till den vänstra eftersom nolla och jord går den vägen.

Jord och nolla bör inte vara skarvade på apparaten i högra dosan utan bakom med topklämmor.

L1 och L2 måste vara från samma grupp och om möjligt med en tvåpolig dvärgbrytare så att båda faserna i gruppen görs spänningslösa samtidigt.

Mycket av regler och praxis kommer från att minska risker vid lite ovanligare tillfällen som underhåll, åska osv. Med flerfasgruppet blir det fler saker att förutse. Allt det kan elektrikern.
 
Det är viktigt att skydda jord följer med resten av gruppen eftersom annars kan någon kan koppla bort den av misstag eftersom hen trodde att den bara betjände den andra gruppen som skulle demonteras.

Efter jobbet fortsätter den kvarvarande gruppen fungera " felfritt" med alla sina klass1 apparater oljordade och därmed farliga att beröra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.