vi har köpt ett hus inte för länge sen och en sida av huset behöver dräneras om .

kan vi göra det själv? det är den där sida vi har avloppsrör. vad kan vi göra själv för att minska kostader, som jag såg att granarna gjorde och dem hade inte grävat så mycket.

untitled.png




och det stod på besiktningen.

fukt i tvättstuga
.
möjligtvis har fukt ej kunnat torka ut på ett tillfredställande sätt. torktiden för en vägg kan vara upp till 10 år efter att dräneringen är omgjord.

vi har även fukt i andra rummet som är bredvid tvättstuga så det är stor risk att det skulle behöva dränera den där sida. det är en sutterängvilla vi har.
 
Att bara dränera om en sida kan vara dumt, dräneringen är till för att leda bort vatten som kommer underifrån.
Det är inte säkert att dräneringen är dålig, däremot så behöver källarväggarna få ny fuktspärr, antingen typ platonmatta eller typ isodränisolering.

Jag rekommenderar isolerskivor som fuktspärr, huset mår bättre utav det och det är bara en liten merkostnad jämfört med typ platonmatta.

När man gräver ut en källare blir det mycket jordmassor som tillfälligt måste läggas på annan plats. Att gräva med en liten maskin i sluttning är antagligen inget en amatör ska ge sig på.

Om ni vill hålla nere kostnaderna så river ni altan och allt annat som måste bort för att kunna gräva längs hela huset.

Vi isolerade källaren för någon månad sedan, diket blev närmre en meter bred i marknivå, högen med jordmassor blev ca tre-fyra meter bred. Så allt som är inom fem meter ut från huset bör plockas bort
 
Om det bara är kortsidan på bilden så handgräver du det på en dag, känns inte ens värt att ta dit en grävare.

Sedan är det väl frågan om det är någon vits att bara dränera en så liten del av huset, antar att tvättstugan vetter mot långsidan också och den mesta fukten lär väl komma därifrån.

Edit: Tvåa på bollen
 
Om dina grannar bara grävde lite vid ytan när dom dränerade skulle jag inte be dom om råd framöver. Dränering gör man ända ner och runt om.
 
Mild protest.

Om fuktproblemenen i huvudsak är koncentrerade till en kortsida så kan ju det problemet mycket väl lösas av en dränering bara på den sidan. Som framgår av bilen så är det ett HELT annat projekt att gräva runt detta hus eftersom diket blir 4m djupt.
¨
Som komplement till det kan man jobba med ytvatten på långsidan. Var tar takvattnet vägen? Rinner vatten på tomten mot huset? Åtgärda.
 
takvattnet vet inte var tar väggen !! sen det är bara den här sida av huset som har fukt alltså tvättstuga och sovrummet är också mycket kallt på golvet. kanske vatten har trängd från tvättstuga till sovrummet? det är klämring som var släppt i brunnen?

säljare rekommenderade att renovera tvättstuga och kolla om det återkommer fukten så att vi dränerar efteråt ? vad tycker ni? tvättstugan är väldigt mycket skadat mögel och fukt på vägen där som är tvättställ och tvättmaskin.

( om vi renoverar tvättstugan ska vi ha tätskikt på den där vägen ??)


det blev många frågor o funderingar .

men som ni ser på bilden den blå är sovrum och röd tvättstuga . är orsak vatten skada i tvättstuga eller dränering. hur hade ni gjort? får man någon från hemförsäkring om det är vattenskada som är orsak även om det stod på besiktnings protokoll när vi köpt huset. att klämring är släppt från brunnen.?

tacksam för alla svar.

untitled.png
 
om det är en vattenskada pga utströmmande vatten från tvättmaskin eller något rör i huset så är det ett försäkringsärende, men inte för din försäkring utan för säljarens försäkring.
 
Vad jag kan läsa ut ur andra inlägg som TS skrivit så är huset från 72. Fuktspärren, kallasfalt/tjära, från den tiden är mer eller mindre förbrukad. En utgrävning runt huset behöver/bör göras inom väldigt snar framtid.

Vi har ca 45 meter grävbar källarvägg (från -69), vi hade fuktgenomsläpp på främst tre ställen, vi grävde runt hela huset (det som inte var grävbart täcks av vidbyggda garaget i markplan. Själva dräneringen var det inget fel med, den hade kunnat varit kvar väldigt många år till, men Fuktspärren på väggen var uttjänt på sina ställen, därav fuktgenomsläppen.
 
jo huset är från 72 men jag tror att dräneringen är omgjort men ska fråga säljare i alla fall . kan man dränera bara på sidorna då alltså båda korta sidor? den långa sida är inglasad altan vi har inte lust o riva den med :confused:, det är bara 2 år gammal .
 
åter igen om råd om dränering. nu måste vi dränera i alla fall sida som har fuktproblem. men vi funderar på att dränera både korta sidor . då det är inglasad altan på andra sida så måste riva ner :( men det är 250 cm som är utanför altanen och då ska där med dräneras, bara inne i altanen tänker vi att är mycket jobb att göra om. fast det verkar inte ha några problem med fukt där.

nu en kompis till min man jobbar lite med bygg arbete alltså lite av allt och har erbjud oss att hjälpa oss med att montera fuktspärr men att vi få gräva själv!! min man har inte tid att göra det själv, kompisen förslag att 4 män kan gräva ca 3 dagar för ca 8000 kr alltså 700 kr per dag! är det bra pris?? den korta sida är 750 cm + 750 cm + 250 utanför altan fast har ingen aning hur djupt ska dem gräva!!!.. ett annat förslag är att be dem gräva och anlita firma för att montera fuktspärr. är det rimligt pris för grävning ?? vår granne betalade ca 50 000 efter rot fast han gjorde om hela huset.
 
8000 kr för 3x4x8 = 96 timmars arbete?
Det blir knappt 85 kr/timme.
Och det skall räcka till lön, skatt, försäkringar, pension, verktyg, transporter mm?

Hyggliga kompisar ni har ;)
 
alltså är det bra? dem har andra jobb alltså detta är något extra dem gör när dem är ledigt eller så.
 
Det låter som att det är svartjobb gällande grävningen med den låga timmpenningen. Det låter som om dom kommer att handgräva allt med skyffel.

Hos oss tog det totalt ca 28 timmar för grävning, slipning, byte dränrör, montering av isodränisolering & fiberduk, återfyllning, djupet var ca 2 meter, längden var ca 45 meter, han grävde ca 20 meter på ca fyra timmar,. Det användes en minigrävare (2-3 ton) till grävning & återfyllning, han som grävde var själv, sedan var dom två-tre som gjorde det andra.
 
PASSA DIG FÖR SVARTJOBB!! Tänk på att du helt plötsligt blir ansvarig om schaktet rasar och någon blir levande begravd.
Ta dit en seriös firma för att få det fackmannamässigt utfört.
Fredrik
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Vänta med dräneringen!
om det är fukt i golv orsakad av dålig avlopp i tvättstugan så ser jag ingen mening att gräva runt huset för det. Kan inte föreställa mej att det är grundvatten som spökar i en souterränghus ? Troligtvis är det vanlig markfukt som man tyvärr kan inte dränera sej ifrån.
Själva dräneringsprojekt känns som om man börjar från fel ända.
Reparera golvbrunnen först, sätt en avfuktare i tvättstugan ( stängt ventilation vid avfuktning), rengör/reparera väggarna och se vad som händer. Blir det ingen försämring under tiden så behövs det ingen dränering, tycket jag.

Att man måste vänta 1 år tills väggarna blir torra efter omdräneringen är en myt som minskar antal missnöjda kunder när den positiva resultatet uteblir :).
gaia
 
  • Gilla
scim
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.