3 244 läst · 19 svar
3k läst
19 svar
Decentraliserad KNX-installation?
Ok, så för att kunna utnyttja fördelarna med DALI så måste jag ha lampor/armaturer som har stöd för det. Är det rätt uppfattat?Eklanda6 skrev:Tyvärr blir ju fallet med din gamla fönsterlampa inte digitalt hela vägen då ljuskällan inte har möjlighet att drivas via dali. Där behöver man gå över till en analog dimmring i ett mellansteg. Alternativet i det fallet är någon form av smart ljuskälla men då blir hela installationen av ett annat slag.
Jag dubbelkollade med min KNX expert och frågade om "decentraliserad" när man sätter aktorer ute ute dosorna. Fick svaret "Så kan man göra" men sedan fördjupade jag mig inte i det då vi redan valt en central där allt utgår ifrån. Ja, bortsett från bussen då som har sina binäringångar i form av tryckknappar, termometrar, värmeaktorer (stya golvvärmen) och sånt, det är ju utspritt i alla dosorna-ish.M mlindsten skrev:
Tipset var att ha en central per våning (vi har två våningar), för att minska kabeldragningen, men elektrikern hade redan bestämt sig för att utgå från en central - så blir det alltså.
Det blir ändå begränsat med KNX tändtrådar ut från aktorerna (tänd/släck/dimmer) då de flesta lamporna är DALI och har sin egen kabeldragning (som verkar rätt effektiv).
Tänk på att det även kan vara trevligt att styra en del vanliga vägguttag.
tex jul-ljustaken i fönstret, kaffebryggaren osv.
Jag har i min central terminerat samtliga tändtrådar på plint för att därefter dra till säkringar och aktorer. Detta gör att jag väldigt smidigt kan bygga om i anläggningen och tilldela en befintlig tändtråd en ny aktoringång.
Dvs det går att hålla ner antalet aktorer som behöver installeras initialt.
tex jul-ljustaken i fönstret, kaffebryggaren osv.
Jag har i min central terminerat samtliga tändtrådar på plint för att därefter dra till säkringar och aktorer. Detta gör att jag väldigt smidigt kan bygga om i anläggningen och tilldela en befintlig tändtråd en ny aktoringång.
Dvs det går att hålla ner antalet aktorer som behöver installeras initialt.
Mlindsten, du tänker helt rätt. Jag önskar att jag hunnit tänka lika långt innan jag byggde min installation.M mlindsten skrev:Det jag menar med en decentraliserad installation är att även aktorerna sitter utspridda (i dosorna) och att alla/flera knx-enheter är seriekopplade på bussen. Antag exempelvis att jag har tre dubbla vägguttag och två lamputtag i ett rum och jag vill kunna styra allt separat. Det är 8 uttag totalt. Om aktorerna sitter i dosorna så föreställer jag mig att man drar en 5-ledare till rummet och seriekopplar alla enheter (med 5-ledare mellan alla). Sen fortsätter man att seriekoppla med intilliggande rum (så länge man vill ha dem på samma säkring). Hur drar man lämpligast om aktorerna sitter i centralen?
Jag fick exakt samma råd som hus-mic, alltså en centraliserad installation med 7-ledare till varje rum. Lyckligtvis insåg jag innan det var för sent att 7 ledare ofta inte räcker, så jag fick dit ett gäng ytterligare trådar innan det var för sent. Men självklart ska man istället tänka att både kraften och busskabeln är "bussar", och att det sedan sitter aktorer lokalt eller nära där man vill styra. Det ger mycket större flexibilitet. Precis som Mlindsten säger kan man då i efterhand välja vilket eluttag som ska styras. Felsökningsdimensionen är inget problem, bara du har dokumenterat på någon nivå vilken enhet som sitter var.
Det är ingen katastrof som jag har det - jag planerade behoven väl från början, och på de ställen där jag i efterhand kommit till nya tankar och helt missat att få fram en tändtråd, dvs bara har permanentström, kan man fixa det med Zwave (eller nu i och med ETS6 kanske även RF-KNX kan bli ett vettigt alternativ). Men så klart bättre (och mindre kabeldragning) att tänka rätt (dvs decentraliserat) från början.
Ditt tänkta sätt Mlindsten är alltså helt klart att föredra. Men ingen elektriker kommer råda dig till det. Kanske för att det är bekvämare för dem att stå i en central och pula ihop alltihop. Eller helt enkelt för att de aldrig tänkt annorlunda.
5-ledare plus busskabel i serie mellan alla uttag/lamputtag är så som jag gjort det om jag byggt idag. Förutom jord och nolla har man då en fas till permanentström och två trådar till DALI-styrning (från gateway i huvudcentralen). Antalet sådana 5-ledarslingor du behöver dra från huvudcentralen blir då lika med antalet säkringar du vill dela upp det hela på.