G guggen skrev:
Det krävs högre tryck för att leverera den angivna effekten med en mindre trängre radiator än en gjutjärns eller rejäl sektionsradiator. Har svårt att tro den är försumbar om man jämför ett tvårörssystem med 15mm slingor eller ett med 25 mm och radiatorer som har trängre (och mer flänsar) än ett större med mer volym och fritt flöde. Jag har själv två hus med sådana grövre system och båda har lilla cirkulationspumpen på lägsta möjliga inställning och samtliga radiatorer ger maximal värme.
Skillnader i volym är också påtaglig, med gjutjärn radiatorer eller stora sektionsradiatorer talar vi om 10l+ vatten mot kanske någon liter. I ett sådant system har man kanske 100-200l bara i radiatorsystemet, det är mycket stor skillnad för moderna värmepumpar där man annars ofta behöver installera bufferttankar och liknande för att få det att fungera.
*
Jo, tryckfallet över en radiator är försumbart
för att det flöde radiatorn behöver är litet i förhållande till alla parallella kanaler som vattnet sakta, sakta förflyttar sig från tilloppets överkant till returens nederkant på radiatorn. Då vatten kallnar på sin väg neråt ökar dess densitet som bidrar positivt till cirkulationen (självcirkulation).
Flödet genom en radiator med effekten 1 kW är 43 l/h om temperaturskillnaden mellan radiatorns över- och underkant är 20 C och 86 l/h vid 10 C skillnad. 86 l/h är futtiga 1,43 liter per minut. Det vattnet kommer in i en panelradiators horisontella överkantsprofil som har större area än radiatorns kopplingsledning. Detta flöde kommer sakta falla neråt i ett antal kanaler, kanske 20 st. Flödet i en sådan kanal blir 1,43 : 20 = 0,07 l/h.

Ett annat sätt att förstå hur lite vatten som flödar genom en radiator är att tänka sig en (1) sektion av en sektionsradiator. Föreställ dig hur lite vatten 50 C du behöver fylla på med motsvarande avtappning för att bottenvattnet skall hinna kallna till 40 C. Ett annat sätt är att fylla en plåtburk med varmt vatten och observera tiden för att den skall kallna fem grader, halva skillnaden mellan tillopp och retur 50/40 C.
*
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
J Jochi skrev:
Detta flöde kommer sakta falla neråt i ett antal kanaler, kanske 20 st. Flödet i en sådan kanal blir 1,43 : 20 = 0,07 l/h.
20 kanaler ger en radiatorbredd på 80 cm på en 70-tals panelradiator eller 66 cm på dagens Purmo Thermopanel V4.

Det är ca 1½-2 gånger mer vattenvolym i varje kanal i en panelradiator från 70-talet än i en Thermopanel V4.
 
Tror du det har någon avgörande skillnad på tryckfall över själva radiatorn som helt kommer bestämmas av rör och ventiler/armaturer för anslutning av den själva elementet kan man gott sätta till noll utan vidare. Så har det alltid varit även vid självcirkulation och några få mmVp i drivtryck.

Som volymförstoring och ökad vattenvolym givetvis mer i gamla typer även mycket större än mer sentida sektionsradiatorer och mindre/minst i paneltyperna. Inget av detta behöver ju vara problem vid insättning av olika typer i en gammal anläggning och med skilda rördimensioner etc. Vore de rätt utlagda sett till parametrarna yta och avsedd medeltemp och rumsbehovet är det bara att ställa alla för samma difftemp till-retur oavsett utförande. Nu är det ju i praktiken nästan aldrig så noga gjort även när allt byggts på samma gång och samma materialval så man får acceptera lite olika avsvalning över radiatorerna.
 
Ahh allt klart. Fick hela 900kr för 300kg radiatorer på skroten. Bra timlön
 
  • Gilla
  • Haha
Anonymiserad 358496 och 1 till
  • Laddar…
Kunde prova de nya radiatorerna iom vi har så dassigt väder.

De är 100ggr bättre än de gamla. Blir varma mycket snabbare och jämnare, de verkar även sprida värmen mycket snabbare i huset

Jag har alla termostater på max och bara reglerat det via panelen på fjärrvärmen.

Mycket nöjd
 
  • Gilla
Kattfan och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.