Claes Sörmland
M MetteKson skrev:
Brottet är preskriberat efter 10 år. Upp till 5 år kan kommunen ta ut en sanktionsavgift. Byggnaden blir efter 10 år inte laglig för att brottet är preskriberat, den är fortfarande ett svartbygge. Även om du efter 10 år inte kan få någon påföljd kan byggnaden krångla till det för framtida projekt, om det finns begränsningar i fastighetens byggrätt. Då kan man ”tvingas” riva den om man vill ha kvadrat (och bygglov) till en annan byggnad. Kommunen kan inte förelägga om rivning, det blir i det fallet sökandens val att bestämma hur hen vill fördela arean. Brott mot strandskyddet preskriberas däremot aldrig.
Ska man vara riktigt juridisk krånglig så finns ju inget som heter "svartbygge" i lagstiftningen. I motsats till allmän tro tar lagstiftningen inte sikte på byggnaders juridiska status. Det är handlingen att uppföra byggnaden - processen - som har stridigt mot PBLs olika skrivelser över åren. Och det är också den lagöverträdelsen som preskriberas efter fem/tio år (med undantag för strandskyddsöverträdelser där miljöbalken är annorlunda formulerad).

Det här är rätt relevant för oss som äger byggnader som är äldre än den mesta svenska bygglagstiftningen. När kom byggloven t ex till landsbygden? Under 70-talet när statsapparaten tog makten över allt fler delar av våra liv? Det har aldrig utfärdats några bygglov för alla dessa byggnader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.