46 008 läst · 158 svar
46k läst
158 svar
Bergskuben i Västra Frölunda – Husdrömmar
Nybyggare
· Stockholm
· 373 inlägg
Ja, många saker spelar ju inte förstås och att bygga hus innebär ju att hitta kompromisser så länge man inte har obegränsat med pengar. Huset är otroligt fint, och jag förstår att ni trivs!Villabergskuben skrev:Vi har lärt oss att älska området mer och mer. Det är framförallt tack vare kommunikationerna in till stan och cykelavstånd dit, lekplats utanför dörren, en väldigt bra skola i området, lugnt kvarter med massa charmiga villor från mitten av 1900-talet, närheten till Frölunda Torg, närheten till havet. Ska man ha en så stadsnära tomt i Göteborg så är det först otroligt svårt att hitta någon men framförallt så är det såpass dyrt att vi antagligen knappt ens hade kunnat bygga något hus, iaf inte alls något som liknar detta. Vi har tidigare budat på andra tomter lite närmre havet men då har
Huset är fantstiskt fint speciellt inuti, otroligt kul med materialvalen.Villabergskuben skrev:Vi har lärt oss att älska området mer och mer. Det är framförallt tack vare kommunikationerna in till stan och cykelavstånd dit, lekplats utanför dörren, en väldigt bra skola i området, lugnt kvarter med massa charmiga villor från mitten av 1900-talet, närheten till Frölunda Torg, närheten till havet. Ska man ha en så stadsnära tomt i Göteborg så är det först otroligt svårt att hitta någon men framförallt så är det såpass dyrt att vi antagligen knappt ens hade kunnat bygga något hus, iaf inte alls något som liknar detta. Vi har tidigare budat på andra tomter lite närmre havet men då har
Hoppas ni får problem fri inflyttning och ta det lugnt ett tag så att ni inte bränner ut er.
Självbyggare
· Göteborg
· 128 inlägg
Huset har en hel del teknik. På elsidan valde vi ett easy KNX ifrån Hager. Helt enkelt för att det var ett bra mellanting mellan ett rent KNX-system och ett konsument hemautomationssystem så som exempelvis Fibaro. Vi ville ha ett fast installerat system i norm-kapsling. Vi har till systemet ca 80st individuellt styrda utgångar plus ca. 40 dimmerkanaler. All LED-belysning är ifrån hide-a-lite inkl drivdon. Drivdonen styrs via Hager KNX easy Dali konverter för dimmerfunktion.Villabergskuben skrev:
Till Hager easy KNX systemet sitter också rörelsesensorer i rummen, strömförbrukningsmätare och KNX-strömbrytare. Alla brytare har inbyggda tempgivare. Systemet har också några special aktorer till exempelvis det motorstyrda takfönstret. Vi har också en hel del ingångsmoduler till systemet exempelvis för att ta in olika driftslarm, våningsindikering från hissen etc. - systemet har sedan en IoT gateway via vilken vi dels kan göra integrationer emot övriga tekniska system i huset dels nyttja de out-of-the box integrationer som finns så som Philips Hue, Sonos etc.
Via Hager Domovea så har vi också mobilapp.
Övriga tekniska system i huset är säkerhetssystem iform av larm och kameraövervakning (mest för att jag arbetar för ett företag specialiserat på säkerhetssystem så självklart vill man leva som man lär). Säkerhetssystemet kommer också att integreras med övriga system. Det är till stor del baserat på CCTV-plattformen Milestone med div. plug-in mjukvaror.
Gällande ventilation så valde vi tillslut efter mycket efterforskning ett ”smart” ventilationsaggregat ifrån Swegon - Casa r5. Detta är sedan integrerat i hemsutomationen via Modbus och är i sig mycket automatiserat ifrån början - det kommer med självjusteringsfunktioner och färdiga funktioner för olika ventilationslägen - det är ett av få aggregat som hade all flexilibilitet att kunna styras på ett smart vis - exempelvis att det forcerar ventilation när centraldammsugare används eller när vi ska tända braskaminen. När huset är larmat går ventilationen ner i ”borta läge” etc. Vi blev också imponerade av den tillhörande kontrollpanelen som är liten, snygg och med bra UI/UX. Tyvärr har många produkter än idag stora klumpiga manöverpaneler med 10-talet knappar och helt obegripligt handhavande - lite att jämföra bilars instrumentering för bara något år sedan eller två med hur det ser ut i de senaste modellerna. Med intuitiva skärmar och tydligt handhavande.
Till FTX-ventilationen sitter också ett vattenvärmebatteri. Husets värmesystem är baserat på en CTC EcoZenith i550 multitank. Ett otroligt flexibelt system som vi nu har byggt hela vårt värmesystem omkring. Att vi hittade multitanken oanvänd på blocket till 1/4 av nypriset gjorde också valet till en no-brainer
Till CTC tanken kopplas luft/vattenvärmepump/-ar, en vattenmantlad braskamin och solfångare. Vi har även förberett plats för solceller på raket, men kände att det var så mkt oklarheter kring solcellsbidragets vara eller inte vara just nu så att vi avvaktar.
CTC systemet sitter också till hemautomationen via Modbus. Systemet har extra buffert-tank till solvärmen (totalt 1200L). Systemet har tre styrda shuntgrupper. Radiatorkrets 2:a våning, golvvärme bottenvåning och förberett för att via kulvertar ner ifrån berget värma framtida attefallshus. Vi funderade länge på bergvärme, men då vi har en kommunal avloppstunnel 20m under oss och att borra för bergvärme skulle innebära en besiktningsskyldighet på tunneln så fick det av ekonomiska skäl just nu bli luft/vattenvärmepump. Vårt hus är i princip ett passiv-hus varpå det räcker bra till effektbehovet med en luft/vatten värmepump.
Vitvaror är ifrån Miele, Smeg och Witt. Vi har valt respektive pryl utifrån prestanda/pris/design varpå det fick bli en blandning av fabrikat. Det mesta är av inbyggnadstyp ändå. Spishällen ifrån Witt är utrustad med en integrerad bänkfläkt signalmässigt ihopkopplad med ventilationssystemet. När den evakuerar matos så kompenserar ventilationsaggregatet.
Övrig teknik i huset som är på G är en motorstyrd hemmabyggd klädkarusell i den runda garderoben, samt att vi har ett bevattningssystem ifrån Gardena - även det ett blocketfynd som skall installeras.
Produkter som diskuteras: "bevattningssystem"
Bevattningssystem
Ett effektivt bevattningssystem kan spara tid och ansträngning, samtidigt som det hjälper till att hålla din trädgård eller grönsaksland friskt och frodigt.
Läs mer
Tyckte det var ett riktigt snyggt bygge! Hur ni däremot orkade dra runt detta, sommarplacet och ha en småtting samtidigt förstår jag inte!
MEN!!!! Jag saknade en sak från avsnittet något enormt och hoppas innerligen att @Villabergskuben kan mätta min nyfikenhet, men hur blev garderoben? Tyckte den var skit smart om jag ska vara ärlig.. Varför har man inte snurrgarderober i hus liksom?
MEN!!!! Jag saknade en sak från avsnittet något enormt och hoppas innerligen att @Villabergskuben kan mätta min nyfikenhet, men hur blev garderoben? Tyckte den var skit smart om jag ska vara ärlig.. Varför har man inte snurrgarderober i hus liksom?
Ni har ju även nära till Ruddalen som på vinterhalvåret erbjuder aktiviteter på skridsko-is och fina promenadstigar (har bott på nr 8 på "er" gata)Villabergskuben skrev:Vi har lärt oss att älska området mer och mer. Det är framförallt tack vare kommunikationerna in till stan och cykelavstånd dit, lekplats utanför dörren, en väldigt bra skola i området, lugnt kvarter med massa charmiga villor från mitten av 1900-talet, närheten till Frölunda Torg, närheten till havet. Ska man ha en så stadsnära tomt i Göteborg så är det först och främst otroligt svårt att hitta någon men framförallt så är det såpass dyrt att vi antagligen knappt ens hade kunnat bygga något hus, iaf inte alls något som liknar detta. Vi har tidigare budat på andra tomter lite närmre havet men då har de varit någon miljon dyrare och kassa kommunikationer trots att det var hyfsat stadsnära. Denna tomten värderades 3 år innan vi köpte den så det var ett väldigt bra pris då. Vi bor i en nyproducerad hyresrätt intill tomten och eftersom vi lärt känna området på riktigt nu i två år måste jag erkänna att det har verkligen vuxit och vi älskar det nu. Så många gånger vi tagit spårvagnen in till stan med barnvagnen eller promenerat till Slottsskogen. Men visst, alla kan inte älska det. Så förstår ditt inlägg
Självbyggare
· Göteborg
· 128 inlägg
Självbyggare
· Göteborg
· 128 inlägg
Ja det har varit två tuffa år...J Jarlsgård skrev:Tyckte det var ett riktigt snyggt bygge! Hur ni däremot orkade dra runt detta, sommarplacet och ha en småtting samtidigt förstår jag inte!
MEN!!!! Jag saknade en sak från avsnittet något enormt och hoppas innerligen att @Villabergskuben kan mätta min nyfikenhet, men hur blev garderoben? Tyckte den var skit smart om jag ska vara ärlig.. Varför har man inte snurrgarderober i hus liksom?
Just nu saknar tyvärr garderoben komplett inredningen. Därav att det inte filmades. Jag (Mikael) behöver hitta tiden till att svetsa ihop konstruktionen... det får helt enkelt bli till att ta tag i lite längre fram. Lovar att återkomma med en bild. Dock oklart om det ens blir de närmsta månaderna...
Är fasaden blå eller var den svart?
Hur stort är badrummet uppe?? Det ser ganska litet ut på ritningen men huset är ju stort så man kanske lurar ögona?
Jag tycker det var smart att ha hissen där den är, skulle den behöva lagas eller bytas så är det inget som påverkar huset.
Ett fantastiskt roligt projekt att följa, kul att ni får ett hus som passar väl in på gatan men ändå har eget iom kullen
Hur stort är badrummet uppe?? Det ser ganska litet ut på ritningen men huset är ju stort så man kanske lurar ögona?
Jag tycker det var smart att ha hissen där den är, skulle den behöva lagas eller bytas så är det inget som påverkar huset.
Ett fantastiskt roligt projekt att följa, kul att ni får ett hus som passar väl in på gatan men ändå har eget iom kullen
Villabergskuben skrev:Huset har en hel del teknik. På elsidan valde vi ett easy KNX ifrån Hager. Helt enkelt för att det var ett bra mellanting mellan ett rent KNX-system och ett konsument hemautomationssystem så som exempelvis Fibaro. Vi ville ha ett fast installerat system i norm-kapsling. Vi har till systemet ca 80st individuellt styrda utgångar plus ca. 40 dimmerkanaler. All LED-belysning är ifrån hide-a-lite inkl drivdon. Drivdonen styrs via Hager KNX easy Dali konverter för dimmerfunktion.
Till Hager easy KNX systemet sitter också rörelsesensorer i rummen, strömförbrukningsmätare och KNX-strömbrytare. Alla brytare har inbyggda tempgivare. Systemet har också några special aktorer till exempelvis det motorstyrda takfönstret. Vi har också en hel del ingångsmoduler till systemet exempelvis för att ta in olika driftslarm, våningsindikering från hissen etc. - systemet har sedan en IoT gateway via vilken vi dels kan göra integrationer emot övriga tekniska system i huset dels nyttja de out-of-the box integrationer som finns så som Philips Hue, Sonos etc.
Via Hager Domovea så har vi också mobilapp.
Övriga tekniska system i huset är säkerhetssystem iform av larm och kameraövervakning (mest för att jag arbetar för ett företag specialiserat på säkerhetssystem så självklart vill man leva som man lär). Säkerhetssystemet kommer också att integreras med övriga system. Det är till stor del baserat på CCTV-plattformen Milestone med div. plug-in mjukvaror.
Gällande ventilation så valde vi tillslut efter mycket efterforskning ett ”smart” ventilationsaggregat ifrån Swegon - Casa r5. Detta är sedan integrerat i hemsutomationen via Modbus och är i sig mycket automatiserat ifrån början - det kommer med självjusteringsfunktioner och färdiga funktioner för olika ventilationslägen - det är ett av få aggregat som hade all flexilibilitet att kunna styras på ett smart vis - exempelvis att det forcerar ventilation när centraldammsugare används eller när vi ska tända braskaminen. När huset är larmat går ventilationen ner i ”borta läge” etc. Vi blev också imponerade av den tillhörande kontrollpanelen som är liten, snygg och med bra UI/UX. Tyvärr har många produkter än idag stora klumpiga manöverpaneler med 10-talet knappar och helt obegripligt handhavande - lite att jämföra bilars instrumentering för bara något år sedan eller två med hur det ser ut i de senaste modellerna. Med intuitiva skärmar och tydligt handhavande.
Till FTX-ventilationen sitter också ett vattenvärmebatteri. Husets värmesystem är baserat på en CTC EcoZenith i550 multitank. Ett otroligt flexibelt system som vi nu har byggt hela vårt värmesystem omkring. Att vi hittade multitanken oanvänd på blocket till 1/4 av nypriset gjorde också valet till en no-brainer
Till CTC tanken kopplas luft/vattenvärmepump/-ar, en vattenmantlad braskamin och solfångare. Vi har även förberett plats för solceller på raket, men kände att det var så mkt oklarheter kring solcellsbidragets vara eller inte vara just nu så att vi avvaktar.
CTC systemet sitter också till hemautomationen via Modbus. Systemet har extra buffert-tank till solvärmen (totalt 1200L). Systemet har tre styrda shuntgrupper. Radiatorkrets 2:a våning, golvvärme bottenvåning och förberett för att via kulvertar ner ifrån berget värma framtida attefallshus. Vi funderade länge på bergvärme, men då vi har en kommunal avloppstunnel 20m under oss och att borra för bergvärme skulle innebära en besiktningsskyldighet på tunneln så fick det av ekonomiska skäl just nu bli luft/vattenvärmepump. Vårt hus är i princip ett passiv-hus varpå det räcker bra till effektbehovet med en luft/vatten värmepump.
Vitvaror är ifrån Miele, Smeg och Witt. Vi har valt respektive pryl utifrån prestanda/pris/design varpå det fick bli en blandning av fabrikat. Det mesta är av inbyggnadstyp ändå. Spishällen ifrån Witt är utrustad med en integrerad bänkfläkt signalmässigt ihopkopplad med ventilationssystemet. När den evakuerar matos så kompenserar ventilationsaggregatet.
Övrig teknik i huset som är på G är en motorstyrd hemmabyggd klädkarusell i den runda garderoben, samt att vi har ett bevattningssystem ifrån Gardena - även det ett blocketfynd som skall installeras.
Hatten av för ett fantastiskt välplanerat och genomfört projekt! Och tack för att ni delger all intressant info om ert hus som inte kom med i programmet här på forumet! Känner igen mig i många lösningar och situationer från mitt eget sandwichhus och inser att jag har mycket att lära när det kommer till styrning av ett hus tekniska system.Villabergskuben skrev:Huset har en hel del teknik. På elsidan valde vi ett easy KNX ifrån Hager. Helt enkelt för att det var ett bra mellanting mellan ett rent KNX-system och ett konsument hemautomationssystem så som exempelvis Fibaro. Vi ville ha ett fast installerat system i norm-kapsling. Vi har till systemet ca 80st individuellt styrda utgångar plus ca. 40 dimmerkanaler. All LED-belysning är ifrån hide-a-lite inkl drivdon. Drivdonen styrs via Hager KNX easy Dali konverter för dimmerfunktion.
Till Hager easy KNX systemet sitter också rörelsesensorer i rummen, strömförbrukningsmätare och KNX-strömbrytare. Alla brytare har inbyggda tempgivare. Systemet har också några special aktorer till exempelvis det motorstyrda takfönstret. Vi har också en hel del ingångsmoduler till systemet exempelvis för att ta in olika driftslarm, våningsindikering från hissen etc. - systemet har sedan en IoT gateway via vilken vi dels kan göra integrationer emot övriga tekniska system i huset dels nyttja de out-of-the box integrationer som finns så som Philips Hue, Sonos etc.
Via Hager Domovea så har vi också mobilapp.
Övriga tekniska system i huset är säkerhetssystem iform av larm och kameraövervakning (mest för att jag arbetar för ett företag specialiserat på säkerhetssystem så självklart vill man leva som man lär). Säkerhetssystemet kommer också att integreras med övriga system. Det är till stor del baserat på CCTV-plattformen Milestone med div. plug-in mjukvaror.
Gällande ventilation så valde vi tillslut efter mycket efterforskning ett ”smart” ventilationsaggregat ifrån Swegon - Casa r5. Detta är sedan integrerat i hemsutomationen via Modbus och är i sig mycket automatiserat ifrån början - det kommer med självjusteringsfunktioner och färdiga funktioner för olika ventilationslägen - det är ett av få aggregat som hade all flexilibilitet att kunna styras på ett smart vis - exempelvis att det forcerar ventilation när centraldammsugare används eller när vi ska tända braskaminen. När huset är larmat går ventilationen ner i ”borta läge” etc. Vi blev också imponerade av den tillhörande kontrollpanelen som är liten, snygg och med bra UI/UX. Tyvärr har många produkter än idag stora klumpiga manöverpaneler med 10-talet knappar och helt obegripligt handhavande - lite att jämföra bilars instrumentering för bara något år sedan eller två med hur det ser ut i de senaste modellerna. Med intuitiva skärmar och tydligt handhavande.
Till FTX-ventilationen sitter också ett vattenvärmebatteri. Husets värmesystem är baserat på en CTC EcoZenith i550 multitank. Ett otroligt flexibelt system som vi nu har byggt hela vårt värmesystem omkring. Att vi hittade multitanken oanvänd på blocket till 1/4 av nypriset gjorde också valet till en no-brainer
Till CTC tanken kopplas luft/vattenvärmepump/-ar, en vattenmantlad braskamin och solfångare. Vi har även förberett plats för solceller på raket, men kände att det var så mkt oklarheter kring solcellsbidragets vara eller inte vara just nu så att vi avvaktar.
CTC systemet sitter också till hemautomationen via Modbus. Systemet har extra buffert-tank till solvärmen (totalt 1200L). Systemet har tre styrda shuntgrupper. Radiatorkrets 2:a våning, golvvärme bottenvåning och förberett för att via kulvertar ner ifrån berget värma framtida attefallshus. Vi funderade länge på bergvärme, men då vi har en kommunal avloppstunnel 20m under oss och att borra för bergvärme skulle innebära en besiktningsskyldighet på tunneln så fick det av ekonomiska skäl just nu bli luft/vattenvärmepump. Vårt hus är i princip ett passiv-hus varpå det räcker bra till effektbehovet med en luft/vatten värmepump.
Vitvaror är ifrån Miele, Smeg och Witt. Vi har valt respektive pryl utifrån prestanda/pris/design varpå det fick bli en blandning av fabrikat. Det mesta är av inbyggnadstyp ändå. Spishällen ifrån Witt är utrustad med en integrerad bänkfläkt signalmässigt ihopkopplad med ventilationssystemet. När den evakuerar matos så kompenserar ventilationsaggregatet.
Övrig teknik i huset som är på G är en motorstyrd hemmabyggd klädkarusell i den runda garderoben, samt att vi har ett bevattningssystem ifrån Gardena - även det ett blocketfynd som skall installeras.
Några frågor jag blev mer nyfiken på om ni känner för att dela med er:
- Vad kostade KL-väggarna och bjälklaget? För visst är det KL-väggar på insidan av ytterväggen?
- Vad jag kunde se är KL-bjälklaget synligt underifrån. Är det även det färdiga golvet på ovansidan eller har ni lagt in ett annat golv ovanpå?
- Det såg ut att vara sandwichpaneler med isoleringskärna av cellplast. Funderade ni på stenull eller pir kärna i panelerna och vad gjorde att ni valde det ni valde? Vad är det för U-värde på panelerna?
/Johannes
Byggveteran
· Åland
· 2 038 inlägg