Erik_D skrev:
Hm jag har faktist riktigt gammalt handslaget tegel ligger på uthuset. Svårt att säga hur många pannor det är men huset är 20 m långt så det är nog ett gäng.
Om du är intresserad harry så hör av dig
Cirka 10st per kvm
 
Det stämmer. Jag kollade priset med en återförsäljare:

- Röd tvåkupig, ca 120 kr/kvm
- Gul tvåkupig, ca 240 kr/kvm

Enkupig något dyrare.

Janne
 
Bob_the_builder
Där ser man. Är det någon som vet om det är egenproducerat eller importerat?
 
Sitter & funderar ... ??? goda vänner la på ett (enkupigt?) gult ursnyggt lertegel med namn Heidelberg på ett gammalt 1700-talshus här i Skåne. Det är bara ett par år sedan men jag finner detta inte trots idogt letande på nätet. Teglet var tyskt men köpt via svenskt företag. Någon?
 
Vi har köpt Vittinge T11 2-kupiga och det verkar vara rätt så många luftbubblor eller "luftkörtlar" som det kallas så fint i broschuren. Det påstås att detta är normalt, hur många är normalt? Är det andra sortering vi har fått? Jag knackade på en sådan bubbla och det gick sönder rätt lätt och var väldigt poröst under. Hur mycket frost tål en sådan luftbubbla innan det sprickar?

 
Det gamla vittingetegel jag just lyft ner från taket (från -47) har inga bubblor.

Det tegel jag lyft upp (från -95), har inga bubblor, även det Vittige T11.

....
 
Bubblor är aldrig bra. Teglet ska kännas jämnt och homogent.

Jag tycker Benders betongpannor är skit..
har redan fått byta ut minst 10 stycken, det har lossnat flisor i hörnen.
Det här är inte helt onormalt. Det finns nästan alltid små anomalier i vissa pannor som gör att man har en bra skörd av trasiga pannor efter första och kanske andra året. Det kan vara inbyggda fel, ovarsam hantering eller någon som gått lite för hårt på dem vid läggningen eller skorstensarbetena...
Därför är det bra att ha några stycken i reserv. Försök lägga ut dem så de åldras på samma sätt som de på taket.
Perfekt är om man har någon lite sidobyggnad som man kan ha dem på. Då slipper man de utbytta färggladare pannorna på "stora huset"
 
Jag har just lagt ett Vittige tegeltak och ser i släpljus att det är många luftbubblor i det. Bubblorna är stora som 50-öringar och man ser att det är luft i om man delar pannan. Uppskattningsvis är det bubblor i 50% av pannorna. Skall man acceptera det?
 
Har nyligen lagt Vittinges 2-kupiga lertegel. Tänkte delge lite av våra erfarenheter från då. I tillverkarens broschyr står det att pannornas kan variera i storlek med upp till 2%. Gott och väl så, då det är naturmaterial osv. Det rimmar dock inte så väl med deras monteringsinstruktion det står att de accepterar upp till 30 mm glipor i de fasade hörnen när man lagt taket. Hade de haft den sistnämnda informationen i sin produktbroschyr hade Vittinge inte varit ett så självklart val för mig. Vittinges pannor har fast läktavstånd och med den, av DEM accepterade felmarginalen, riskerar det att bli onödigt snabb väderpåverkan på såväl undertak som läkt. Har löst det hyfsat väl, men det innebar en hel del merarbete för snickaren. Kanske borde Vittinge ändra det fasta läktavståndet, då ingen rad hade glipor som var mindre än 10 mm? De har, förutom ovan nämnda "felmarginal", också såväl hängslen som livrem i sin dokumentation, man skall provlägga några rader, trots fast läktavstånd, samt blanda pannor från olika pallar mm. Att framföra klagomål bemöts bara med dessa argument.
 
Vad Ni gör så köp inte Vittinges lertegel. Mina pannor har vittrat sönder, på ovansidan. Har försökt få något riktigt besked från Vittinge men dom svarar överhuvudtaget inte på mina frågor. Häpnadsväckande av ett stort företag. Hans
 
Tyvärr samma erfarenhet av Vittinge enkelkupiga som Hans45, frostsprängningar på ovansidan och det ser bedrövligt ut.
Titta på bilden och bedöm själva.
Garantin var inget värd heller.

Moniers Vittinge E13 enkelkupigt = undvik !

/Fredrik
 
  • Takpannor med frostsprängningar och mossa på ett tak i Vittinge enkelkupigt modell.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
För några år sedan la min gamla BRF om taket med nya tegelpannor - då sa vår konsult att Vittinge hade bytt lergrop och att de nya inte höll samma kvalitet. Valet föll då istället på Höjslev som nämnts tidigare, kostade mer men blev bra och var inget som blivit dåligt innan jag flyttade ut ett antal år efter.
 
P patrikd84 skrev:
För några år sedan la min gamla BRF om taket med nya tegelpannor - då sa vår konsult att Vittinge hade bytt lergrop och att de nya inte höll samma kvalitet. Valet föll då istället på Höjslev som nämnts tidigare, kostade mer men blev bra och var inget som blivit dåligt innan jag flyttade ut ett antal år efter.
Hej Patrik
Det skulle kunna förklara varför mina svärföräldrars Vittinge tegeltak ser bra ut efter alla år men vårat vittrar sönder efter inte ens 10 år.
Vi ville ha ett tak för 30-40 år framåt minst, inte 10 år som det ser ut nu.
Som jag skrev i mitt förra inlägg

Moniers Vittinge E13 enkelkupigt = undvik !

/Fredrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.