Wow. Grattis och bra jobbat. :)
 
  • Gilla
21:an
  • Laddar…
Härligt att höra, känns som det gamla vanliga att lyckas man bara få prata med rätt person i sammanhanget så brukar det lösa sig. Man måste prata med någon som är ansvarig och inre bara kan säga att han/hon inget kan göra.
 
  • Gilla
21:an och 1 till
  • Laddar…
BigR
Rätt val av Bank !!!!!!!
 
  • Gilla
21:an
  • Laddar…
Mycket snyggt hanterat och en gedigen insats. Bra jobbat! Härlig historia så här innan midsommar.

En liten brasklapp till alla som tyckte att 21:an skulle knyta näven i fickan, ta på sig skulden och gå vidare med 300.000 kr i rumpan. Vi alla här på forumet uppskattar råd och tips, men det kan kanske vara läge att vara lite försiktig med kommentarer om man saknar egen erfarenhet eller allmän kompetens. Hellre hjälpa än stjälpa!

Detta sagt utan pekpinnar och påhopp, utan som en generell synpunkt.
 
  • Gilla
jonny74 och 5 till
  • Laddar…
Bra kämpat !
 
  • Gilla
21:an
  • Laddar…
Grattis!
 
  • Gilla
21:an
  • Laddar…
Då kanske vi har en chans ändå, men troligtvis inte. Vår bank "har inte fått" svarskuvertet där vi valde rörlig ränta och eftersom Swedbank pysslar med negativ avtalsbildning förlängde de bindningstiden med ytterligare fem år, mot listränta. Det enda banken kunde göra var att sänka räntan med 0,4. Skitbank.
 
Mina smilband böjer sig lika mycket som banken.
Snyggt, jävligt snyggt!
Stort att kämpa på och vara uthållig på detta vis, läsare av detta låt er inspireras.
Stort av banken att agera rätt till slut.
 
  • Gilla
21:an
  • Laddar…
Tack för alla positiva hejjarop - det värmer i regnvädret!
Min nya bankkontakt har hört av sig för att boka möte för att komma överens om hur allt skall gå till. Det är inte helt trivialt då lösen av lånet kommer att ske av mig med min nya banks pengar i ett räntefritt lån och att banken skriver av största delen av det och redovisar det som en kreditförlust nästa år. Antar att jag får en duktig kapitalförlust (c:a 300.000kr utöver de jag har i räntor under 2013). Nya banken vill inte bjussa på avdraget för kapitalförlust, men här har vi ju en marginaleffekt vid 100.000kr (30% avdrag upp till 100.000kr och 21% över). Jag får göra en modell över det för att se hur det slår vid sittande möte. Jag har en del kapitalintäkter också (främst hyresintäkter) så det blir lite joxigt. Hursomhelst blir det ju en betydande rörelseförlust för banken och jag kommer att be om ytterligare 25 punkters ränterabatt (rimlig nivå om man beaktar lånevolymen och aktuell fastighet som säkerhet) på samtliga bolån och då drar vi ett streck över denna röriga händelse och filialbanken kan räkna med många års ränteintäkter (m.m.) för att reparera denna skada (läropeng för någon/några - antagligen centralt i banken). Annars kommer jag att göra en ny bankvärdering framöver och sätta ut bankens namn i forumet.

Någon, egentligen, som vill veta vilken bank det är? :x
 
Redigerat:
@platon1980: Rent känslomässigt håller jag på dig! Det fina i kråksången är att ni fick sänkt ränta och var det för en liten tid sedan fick ni nog en drömränta på femåringen - troligtvis en guldgruva om c:a tre år! Men ni sitter inlåsta och det var inte er önskan att binda på fem år. ARN har haft liknande fall på tapeten för ganska länge sedan och avslagit. Enda chansen här tror jag är att dra det den långa och besvärliga vägen: Åberopa oskäliga avtalsvillkor! De kommer givetvis att neka och sen blir det en rättslig process ni har en chans att vinna med kanske 10-50% sannolikhet. Du får var beredd att banken överklagar hela vägen i vårt rättssystem, då detta mig veterligen blir ett prejudicerande fall.
Teleoperatörerna jagas för "negativ avtalsbindning" och jag tror att både myndigheter och samhälle är på din sida. Så fan vet! Återkom gärna på forumet med hur du tänker och vad du gör. Man kan även göra en gruppstämning - är det fler som råkat ut får problem med automatisk räntebindning?
 
Sverige, bolån, 2013, pruta...

Går dessa fyra ord ihop? Nej, givetvis inte!
Om du äter lunch (låt oss säga kokt lax med likaledes kokt potatis) på en restaurang och listpriset är 90kr, men potatisen är synnerligen sönderkokt. Laxen visade sig dessutom vara fryst. Prutar du på listpriset? Tänkte väl det - antagligen kommer du att klaga lite lagom svenskt efter det att du sugit i dig potatisröran och den spontant sönderfallande laxen. En del gillar säkert sönderkokt potatis och laxmousse... Det är alltså att betala för en produkt som värderas synnerligen subjektivt. Ändå betalar vi 90 spänn lik förbaskat!
Om vi byter ut lax+potatis mot ett bolån - här pratar vi om en produkt (tjänst) som är synnerligen enkel att definiera och jämföra mellan olika leverantörer (banker). Kan man tycka. Nädå, detta område är höljt i dunkel (förutom Skandiabanken som skall ha en eloge för sin transparenta modell, där lånevolymen är allenarådande för ränterabatt) och här förväntas vi helt plötsligt att PRUTA! Som svensk. 2013. På en väldefinierad produkt! Vi kan inte jämföra leverantörerna annat än att gå runt till varenda bank och pruta. VARFÖR?
Vi kan skjuta in oss på konceptet oligopol (ett fåtal leverantörer håller varandra om ryggen för att maximera sin samlade, och individuella, profit). Är det hela svaret? Har någon tittat på hur denna sunkiga samhällsföreteelse har fått fortgå? Jag menar, för många rör det sig om många tusenlappar om året. Skämtet TV-licens kan kamma sig i jämförelse. Ligger det något annat bakom? Jag vet att bankanställda kan få riktigt duktiga ränterabatter hos sin egen bank (inte minst Riksbankens anställda, som det skrivits om nyligen). Det är en löneförmån. Löneförmåner skall förmånsbeskattas och det gör de också i Riksbankens fall, men hur står det till på våra sparbanker och affärsbanker? Hur stor är egentligen förmånen om ingen vet hur stor ränta "Svensson" betalar? Är det detta som ligger bakom denna gråzon i Sverige 2013? Jag bara undrar...
 
Tack PCLarsson - där stod det svart på vitt: Statslåneräntan plus en procentenhet (just nu 2,88% just nu och som lägst 2,49% i år). Allt därunder skall tas upp som förmån och jag tror, precis som du, inte att det finns någon bank som inte lämnar korrekta kontrolluppgifter på det. Då tror jag vi kan lyfta bort det som argument för att bibehålla detta otidsenliga förfarandet. Är det bara oligopol-faktorn? Möjlighet att göra lokala avvikelser? Möjlighet att ge bruksdisponenten med stora lönsamma checkkrediter på företaget förmånliga privata bolån för att behålla företagskrediterna i banken? (Ja, nu raljerar jag, men ni förstår säkert?)
 
Att bankerna ger sina anställda olika löneförmåner är väl OK. Så länge det inte blir vi kunder som betalar dem, vilket det oftast är. ICA anställda har rabatt på livsmedel, som i förlängningen minskar handlarens vinst och hur kompenserar han för det?

Men nöjda anställda är en fördel för oss kunder oftast.

I min egen lånecirkus gjorde jag en upphandling förra våren. Min ursprungliga bank gav mig 25 punkter, trots att jag är guldkund. Försäkringar på allt, lån, lön, pensionsförsäkring. Inte en chans att de gick ner mer.

En annan bank gav direkt 30 punkter under ovan erbjudande. Vid personligt möte gav de ytterligare 22 punkter.

Sedan tipsade en kollega mig om bra förhandlingsläge hos en annan storbank. Efter lite samtal fick jag 80 punkter under min ursprungliga bank på den bundna delen av lånet och just nu ytterligare 22 punkter på den rörliga.

Jag återkopplade naturligtvis till min bank och frågade vad de kunde göra? Jag gillade dem, men vill ju inte betala så mycket extra för nöjet. Ingen vilja att förhandla någonting, dessutom ganska surt framfört, så jag tog mitt pick och pack och flyttade. Lite pyssel, finansministern har rätt när han hävdar att bankerna har en del att göra för att förenkla flytt. Man kan tänka sig att de har ett gemensamt intresse av att inte förenkla för mycket, de tjänar på trögheten.
 
Vi kunder betalar ju även de anställdas lön... Och för arbetsgivaren (och i förlängningen kunderna) blir väl kostnaden för förmåner lägre än om de anställda istället skulle få högre lön?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.