6 411 läst · 46 svar
6k läst
46 svar
Åtgärda fukt i krypgrunden
Jo jag har följt diskussionerna under en lång tid. Vet ung var jag står men vill inte heller riskera att odla fram en risk heller.Jonatan79 skrev:
Nu är ju grunden stängd så får hoppas att det funkar.
Är krypgrund en generell riskkonstruktion? Borde det inte ha betydelse på vart man bygger huset, på berg eller morän eller leråker?
Platta på mark på leråker verkar inte vara nån höjdare det heller om man har höga vattennivåer.
Platta på mark på leråker verkar inte vara nån höjdare det heller om man har höga vattennivåer.
Det är lättare att friskriva sig med att alla krypgrunder är potentiella riskkonstruktioner än att utreda varje fall.M Mekanikles skrev:
Köpare / ägare av hus med krypgrunder måste läsa på, lära sig och analysera riskerna själva, inte lita blint på s.k ”proffs/säljare” av dyr utrustning.M Mekanikles skrev:
Hej!Redaktionen skrev:
Jag har vidtagit de flesta åtgärderna nämnda men jag är ute efter en lämplig ventil för grunden som kan öppnas och stängas efter årstid. Den skall också ha ett insektsgaller. Jag skall montera ventilerna på 70mm isolerskiva som jag monterat på grunden. Tacksam för tips!
Där håller jag inte med helt. Min erfarenhet, från västkusten, är att grunden efter en längre period av kyla klarar att hålla kylan ganska länge. Bygger troligen på att grundmuren blivit ordentligt kall. Kommer det då någon eller några regniga veckor så kan det ge högre RH, även i min tätade grund. Hade min grund varit öppen och vintern är mild, dvs längre perioder av regn, så borde tempen iaf periodvis följa utomhustempen. Vintern har Ibland en tendens att mer likna evig höst. Sommaren är ju dock helt klart större risk. Inte fel att känna sin omgivning och hur det brukar se ut med RH. I mitt fall hade jag inte stängt av min avfuktare om det inte varit en kall vinter.zarkov skrev:
Det innebär också att man får 100 olika svar. Man får bilda sig en egen uppfattning och varesig man gillar det eller inte sätta sig in i tekniken och funktionerna.Jonatan79 skrev:
Du har ju inte bara grundmuren som håller en temperatur. Även mark bör ha ackumulerat en viss temperatur?S Skåning82 skrev:Där håller jag inte med helt. Min erfarenhet, från västkusten, är att grunden efter en längre period av kyla klarar att hålla kylan ganska länge. Bygger troligen på att grundmuren blivit ordentligt kall. Kommer det då någon eller några regniga veckor så kan det ge högre RH, även i min tätade grund. Hade min grund varit öppen och vintern är mild, dvs längre perioder av regn, så borde tempen iaf periodvis följa utomhustempen. Vintern har Ibland en tendens att mer likna evig höst. Sommaren är ju dock helt klart större risk. Inte fel att känna sin omgivning och hur det brukar se ut med RH. I mitt fall hade jag inte stängt av min avfuktare om det inte varit en kall vinter.
Nu har iaf fukten sjunkit ner till ca 65% fast den är stängd. Ca 14 grader fortf. Jag är lite lugnare och kommer att fortsätta övervaka den och planera för montering av avfuktare till våren.
Är det rimligt att en stängd grund fluktuerar så mkt vid ungefärlig samma temp?
Är det rörelse i luften i grunden som jämnar ut sig. Fukt som rör sig genom mark och eller grundmuren?
Den blev helt stängd för ca en vecka sedan. Förstår att det kan ta tid för klimatet att stabilisera sig.
Är det rimligt att en stängd grund fluktuerar så mkt vid ungefärlig samma temp?
Är det rörelse i luften i grunden som jämnar ut sig. Fukt som rör sig genom mark och eller grundmuren?
Den blev helt stängd för ca en vecka sedan. Förstår att det kan ta tid för klimatet att stabilisera sig.
Medlem
· Västernorrland
· 10 842 inlägg
Ge sjutton i att mäta allting, det är bättre att sluta göra nåt och hålla koll på hur naturen sköter saken. Är det för fuktigt så blir det ganska fort påväxt, sen kan man hålla koll på om det stannar vid lite påväxt eller om det blir värre och värre. I det läget kanske man får fundera på åtgärder. Händer det inget så behövs ingen åtgärd.
Jo fast jag gör en ändring på en konstruktion som fungerar. Jag har någon sorts behandling på regelverket och vill inte riskera att det angrips av mögel i onödan. Har man väl fått det så är det svårt (omöjligt) att bli av med.S Stefan1972 skrev:Ge sjutton i att mäta allting, det är bättre att sluta göra nåt och hålla koll på hur naturen sköter saken. Är det för fuktigt så blir det ganska fort påväxt, sen kan man hålla koll på om det stannar vid lite påväxt eller om det blir värre och värre. I det läget kanske man får fundera på åtgärder. Händer det inget så behövs ingen åtgärd.
Som jag skrev tidigare så har jag mellan 20-45 cm höjd och det är ganska tråkig uppgift att krypa runt på 95 kvm för att konstant hålla visuell koll på eventuell mikrobiell tillväxt.
Bättre vore väl att förebygga. Mycket konstigt resonemang.
Jag är inte speciellt orolig men vill ha koll på grejorna för att fortsatt kunna ha det så.