30 862 läst · 18 svar
31k läst
18 svar
Använder ni varmluftsugnen?
Sida 1 av 2
När vi för ett år skulle köpa ny spis sa vi direkt att vi ville ha varmluftsugn. Det är ju så bra.
Nu i efterhand kan jag säga att vi använt den funktionen en enda gång.
Hur gör ni? Vi kör kanske av ren gammal vana med den vanliga värmen om man säger så. Det är inte heller ofta vi lagar flera rätter samtidigt i ugnen, det var ju det som var så bra tex. Min sambo bakar väldigt mycket men inte då heller använder hon den. Nu kan ju inte jag speciellt mycket om bakning men man kanske lika gärna kan ha varmluft?
Nu i efterhand kan jag säga att vi använt den funktionen en enda gång.
Hur gör ni? Vi kör kanske av ren gammal vana med den vanliga värmen om man säger så. Det är inte heller ofta vi lagar flera rätter samtidigt i ugnen, det var ju det som var så bra tex. Min sambo bakar väldigt mycket men inte då heller använder hon den. Nu kan ju inte jag speciellt mycket om bakning men man kanske lika gärna kan ha varmluft?
Umm, vi använder _bara_ varmluften. Ibland grillelementet. Varmluften liknar gasspis och när vi hade det i hyreslägenheten älskade vi den. Ugnen blir varm på nolltid, jämn värme överallt i ugnen och man kan laga all mat samtidigt. Även brödbak går utan problem.
All matlagning går snabbare än med vanlig elspis.
/ama
All matlagning går snabbare än med vanlig elspis.
/ama
Det är just till det som den är perfekt (bla.), du kan nämligen tex sätta in flera bullplåtar samtidigt och de blir lika fina oavsett var i ugnen de gräddasgluecifer skrev:
Eller ännu bättre, använd den när du gräddar matbröd som har längre gräddningstid, att få in 2-3 plåtar åt gången spar mycket tid :-*
//Christina.
Då är det bara att, som steg II i utforskningen, ge sig i kast med degen.jureit skrev:
Dessutom är den rackarn (degen alltså) super att banka på både när man vill koppla av eller ännu hellre avreagera sig, ren terapi alltså och dessutom, som terapi betraktad, jämförelsevis billig ;D
//Christina.
//Christina.
Brödet kan nog bli lite hårdare om man inte sänker temperaturen i receptet med 25 grader, överhuvudtaget så skall man ha 25 grader svalare än recepttemperatur i de flesta varmluftsugnar. På sistone har det blivit mycket sådant som skall ha hård och knaprig skorpa.
/ama
/ama
Medlem
· Södermanland
· 1 319 inlägg
20% lägre har jag fått lära mig...
Det är lite annorlunda att använda varmluften spec. vid bakning och jag tror att man måste räkna med/tillåta sig att misslyckas i början, man får som regel modifiera den rek. temperaturen samt ofta även gräddningstid, som i princip alltid utgår från vanlig "över-under" värme samt att man, om man är van att baka och vet precis vad som funkar med just det enskilda receptet, tyvärr tvingas erfara att man de första gångerna med varmluft känner som nybörjare igen men det går över, efter några gånger så har man lärt sig hur funktionen fungerar och hur man ska anpassa sitt receptgluecifer skrev:
//Christina.
Hej!
När vi skulle köpa ugn så sa jag att jag inte ville ha en varmluftsugn. Just för att det stod en sådan i vårt förra hus som vi köpte. Jag gräddade en sockerkaka och den blev ju förstörd. Så jag kastade ut den och köpte en ny spis.
Så när vi nu igen skulle köpa en ugn, en inbyggnads, så var de flesta utrustade med varmluft. Säljaren sa då att man skulle värma ugnen ungefär en halvtimme upp till en timme i förväg så att ugnen var riktigt varm. Då blev bullarna gräddade jämnare när man ställde in 3 plåtar åt gången, sa han.
Jag upplever ändå att alla bullar inte får samma färg beroende på var på plåten de står. Bullarna blev då bättre än sockerkakan som jag kastade, så det är nog en inlärningsteknik som inte är finjusterad ännu Har då inte gett upp ännu, för den är kanon att värma olika maträtter samtidigt.
När vi skulle köpa ugn så sa jag att jag inte ville ha en varmluftsugn. Just för att det stod en sådan i vårt förra hus som vi köpte. Jag gräddade en sockerkaka och den blev ju förstörd. Så jag kastade ut den och köpte en ny spis.
Så när vi nu igen skulle köpa en ugn, en inbyggnads, så var de flesta utrustade med varmluft. Säljaren sa då att man skulle värma ugnen ungefär en halvtimme upp till en timme i förväg så att ugnen var riktigt varm. Då blev bullarna gräddade jämnare när man ställde in 3 plåtar åt gången, sa han.
Jag upplever ändå att alla bullar inte får samma färg beroende på var på plåten de står. Bullarna blev då bättre än sockerkakan som jag kastade, så det är nog en inlärningsteknik som inte är finjusterad ännu Har då inte gett upp ännu, för den är kanon att värma olika maträtter samtidigt.
Min mamma är jättenöjd med sin varmluftsugn. Men hon har plåtar med massa hål i. Det är det inte på minaplåtar, kan det göra någon skillnad?
Jag vågar ju nästan inte prova varmluftsugnen för att allt blir så torrt. Och precis som någon anna skrev, så blev det så ojämnt gräddat.
Jag vågar ju nästan inte prova varmluftsugnen för att allt blir så torrt. Och precis som någon anna skrev, så blev det så ojämnt gräddat.