Pratade med en elektiriker och han tyckte att det funkade egentligen med vanlig tvåpoligbrytare som klarade 250V. Då kan jag använda till och med infälld brytare eller vanlig utanpåliggande dosa som är tvåpoligbrytare. Vet inte om jag vågar. Ingen elektriker vill komma hem och göra det lilla arbete då dem tycker att det inte är lönt för dem:(
 
tommib
Nej, det duger inte. Kopplar du två faser genom den så har de inbördes en potentialskillnad på 400 V och brytarens isolering är inte godkänd för det. Således finns risk för överslag och kortslutning.
 
Det var så jag också tänkte. Finns det inga normalstora dosor till detta ändamål utan att man behöver köpa jättestora brytare. Det ser inte alls snyggt i badrummet
 
E Emir 77 skrev:
Pratade med en elektiriker och han tyckte att det funkade egentligen med vanlig tvåpoligbrytare som klarade 250V.
Funkar för vadå? Vad är syftet med din brytare?
 
Ska ändra min varmvattenberedare till 400V.
 
Sätt dit en Norwesko tvättmaskinsbrytare, dom är betydligt "snyggare" än en vanlig säkerhetsbrytare.
 
Tack.
Finns det infälld också?
 
Ja.
 
E Emir 77 skrev:
I manualen står det 2x400V. Funkar det ändå?
Det vore toppen om någon kan ta fram en länk till en brytare som finns i vanlig handel (Bauhaus, jula, hornbach). Hjälper inte att jag frågar personalen i affärer, dem fattar ingenting
R Robert-san01 skrev:
Är det inte viktigt att lampan är korrekt specad när den finns där?
Fas - 0 spänningen är 240 V , lampan är kopplad fas - nolla i brytaren så
matningen till brytaren behöver vara 2 faser, nolla och jord !
Tar man bort lampan så behövs inte nollan över huvudtaget i det här fallet dvs den här VVB:n.
 
Mikael_L
Henrik.woll Henrik.woll skrev:
Du kan använda vilken säkerhetsbrytare du vill, tänk bara på att säkerhetsbrytare får inte användas för start och stopp av lasten. (Skruva ut/slå av säkringarna för detta)
Varför då?
Alltså, vad skulle vara anledningen till att man inte får starta/stoppa lasten med brytaren?
 
Mikael_L
D Daniel 109 skrev:
Det är en felaktig formulering. Du kopplar om den från enfas 230V till enfas 400V genom att mata den fas-fas i stället för fas-nolla. I förhållande till jord har båda anslutningarna 230V.
Exakt så.
När man kör VVB'n med 400V så är beredaren en enfaslast men har en tvåfasmatning. (fas-fas)
När den körs på 230V så är det fortfarande en enfaslast och en enfasmatning. (fas - nolla)

Skyddsjorden ska naturligtvis med också i båda fallen, men den har ju ingen elektrisk funktion så länge inget fel uppstått. Den ska endast se till att metallhöljet inte ska kunna bli spänningssatt av något fel som uppstår.
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
Varför då?
Alltså, vad skulle vara anledningen till att man inte får starta/stoppa lasten med brytaren?
Enligt tillverkarens instruktion får ej säkerhetsbrytaren användas för att bryta spänning med last på. Den är till för att mekaniskt frånskilja och ska vara låsbar för att möta kraven.

Rent praktiskt är man nog rädd som tillverkare att inte klara kraven för korrekt frånskiljning om det upprepade gånger manövrerats med last så brytaren har förändrat sin förmåga att frånskilja på korrekt sätt skulle jag tro.
 
Begreppet säkerhetsbrytare finns bara inom industri och offentliga byggnader, och där finns regeln om att de inte får bryta last. Det beror inte på att de inte klarar det, utan man vill inte "slita" på dem i onödan. I en bostad kan man låta bli att klistra på lappen som det står säkerhetsbrytare på. Det är ju en lastbrytare med frånskiljningsegenskaper. En ren frånskiljare klarar inte att bryta last, men dessa är sällsynta.
 
Mikael_L
Henrik.woll Henrik.woll skrev:
Enligt tillverkarens instruktion får ej säkerhetsbrytaren användas för att bryta spänning med last på. Den är till för att mekaniskt frånskilja och ska vara låsbar för att möta kraven.
Då är det ju rätt märkligt att de märker sina produkter med symbolen för lastfrånskiljare.
Dvs, brytaren har frånskiljaregenskaper samt kan bryta och sluta lastström.
Kolla symbolen i röda ringen, och kolla lite fler märken av säkerhetsbrytare, du kommer finna att alla på marknaden idag klarar av att sluta/bryta full last.
(De är dock inte specade som effektbrytare, som t.ex automatsäkringar är, så säkerhetsbrytarna är ej dimensionerade för att sluta/bryta kortslutningsströmmar, men de används ju inte heller som kortslutningsskydd)
Säkerhetsbrytare med specifikationer och symbol för lastfrånskiljare markerad i röd ring.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 2 till
  • Laddar…
Ska vi vara petiga så är symbolen en kombination av lastbrytare och frånskljare.
Att brytaren klarar av att vara lastbrytare är inte samma sak som att den ska användas till detta även om den klarar det. Om man monterar brytaren som en ”säkerhetsbrytare” så ska den inte användas för start/stopp av lasten. Men givetvis så kommer denna brytare leva en livslängd som brytare till en VVB..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.