Kan, vill någon vänlig person som kan detta, förklara för mig?
Har nästan exakt 21 grader inomhus. Men ibland känns det som för kallt. Och ibland för varmt.

Varför?
 
Då beror det nog på dig. Du är växelvarm ;)
 
Ja. Jag vet att jag är sjuk. ;)
Men behöver du skriva detta så här öppet? ;)
 
Om du har snålat och köpt för billig el till värmepumpen så känns det inte lika varmt.
 
Kanske t.o.m. stulit elen?
(Enligt bakaren i Hackebackeskogen är ju inte stulna pepparkakor goda.)
 
Stulna äpplen smaka bäst!
//////

Kom till saken pojkar och låt vodkan vara ifred :) :p
 
Luftfuktigheten.
 
Vodka är väl annars också något som kan påverka hur varmt det känns. Rökning också, fast åt andra hållet. Mängden kläder liksom mängden fysisk aktivitet både för stunden och tidigare under dagen har inverkan. Är du sjuk eller hungrig fryser du lättare.
 
Bricco skrev:
Luftfuktigheten.
+1.
 
Menar ni att om,
man lyckas hålla samma temp och samma RH, kommer kroppen med moderat aktivitet, uppfatta omgivande temperatur likadant varje dag?
Eller har lufttrycket göra nåt med?
 
Avemo skrev:
Vodka är väl annars också något som kan påverka hur varmt det känns. Rökning också, fast åt andra hållet. Mängden kläder liksom mängden fysisk aktivitet både för stunden och tidigare under dagen har inverkan. Är du sjuk eller hungrig fryser du lättare.
Tror att du har fel där. Mindre mängder alc ges till frusna personer. Ökar nåt... med blodet?
 
Alkohol vidgar blodkärlen vilket ökar blodcirkulationen. Resultatet blir att man känner sig varmare samtidigt som avkylningen av kroppen ökar. Därför är det ingen bra idé att ge alkohol till frusna personer. Nikotin har motsatt verkan. Det drar samman blodkärlen så att cirkulationen minskar varvid man lättare fryser. För att återgå till frågan tror jag att det som påverkar hur varm man känner sig i 21 grader påverkas mer av omständigheter inom kroppen än utanför.

Erik
 
Det man i dagligt tal kallar värme kan överföras på tre sätt: konduktion, konvektion och strålning. Normalt dominerar en kombination av två av dessa tre överföringssätt.

Står du upp inomhus så dominerar konvektion och strålning. Skillnaden mellan din kroppstemperatur och inomhusluftens temperatur (37-21=16 grader C) ger upphov till värmeöverföring genom konvektion. Den här värmeöverföringen, eller överföring av termisk energi, är densamma så länge inomhustemperaturen är konstant.

Det som däremot skiljer sig är värmeöverföringen som sker genom strålning från din kropp till möbler, tak, golv och framförallt väggar. Mäter du temperaturen på en yttervägg vid ett tillfälle då "inomhustemperaturen" känns lagom och jämför med när det känns för kallt så har du förklaringen till din fråga.

Liknande fenomen har du t.ex. när du vevar ner bilrutan på motorvägen och sträcker ut armen en dag då lufttemperaturen är 30 grader C. Påtvingad konvektion ökar värmeöverföringen från din hand till luften.
 
Göran.W
Det är luft fuktigheten som styr hur varmt det känns.
Ju högre luft fuktighet ju varmare upplevs det.
En 25 gr varm sommar dag då det är mycket fuktigt i luften är det nästan olidligt varmt
En 25 gr varm sommar dag det är låg luft fuktighet är det riktigt skönt.

Sen att intag av div drycker kan ändra upplevelsen av temperaturen är en annan historia
 
Luftfuktigheten må påverka hur varmt det känns, men det är inte så enkelt som att det alltid upplevs som varmare då det är fuktigt. Vatten leder värme bättre än luft. Därför blir den värmande effekten större i en bastu då man har mer ånga i luften. Av samma orsak blir den avkylande effekten större när luften är fuktig om det är kallt. Spontant borde gränsen mellan att fuktig luft känns varmare eller kallare gå vid kroppstemperaturen, men luftfuktigheten torde även påverka hur väl svettning fungerar som avkylning. Då man sitter stilla i normal rumstemperatur skulle jag tveklöst säga att fuktig luft känns kallare än torr. Däremot brukar det inte vara så hastiga växlingar i luftfuktighet inomhus.

Erik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.