PÅ den tiden jag körde med elvärme kunde det riktigt kalla dagar gå upp emot 260 kWh och då har jag ett hus från 1980 som är rätt bra isolerat 1plan med källare totala förbrukningen runt 26 000kWh. (I dag värmepump)
Vad har du för shuntregulator?addee skrev:
154 kWh är saftigt, men inte representativ eftersom du samtidigt höjt innetempen 4 grader. Skillnaden mellan 20 och 24 grader är större än mellan 16 och 20...plus energin som går åt för själva temphöjningnen.
addee skrev:Nej, pannan är bortkopplad sen minst 10 år. Jag har bara runt 77-80% verkningsgrad på elpatronen som det verkar, står på ca 48grader, men får bara upp runt 37grader just nu enligt klockan/tempen ovanför elpatronen (den fungerar). I pannan är vattnet också ca 37grader så har ju ingen förlust därimellan.
Så som jag ser det nu så stoppar jag in en förbannades massa kwh i elpatronen men får inte ut allt.
Hmmm är det rökröret som är bortkopplat då du skriver att pannan är bortkopplad, Elpannan värmer ju tydligen pannan iaf o då ska man plugga rökröret med isolering annars går luft genom pannan o suger ut värme genom skorsten..
Men annars så håller jag inte med övriga som säger att det är 100% verkningsgrad på elpannan, När vi flyttade in i huset hade vi en likadan elpanna kopplad till oljepannan o den drog ström som f-n...
Enbart för vv så gick det 86 kWh/dygn (92 kWh inkl hushållsel) o om jag värmde vv med pellets så gick det 4-5 kg/dygn vilket blir 20-25 kW inmatad effekt o förlusterna borde ju vara snarare sämre med pellets då skorsten är varm med mer drag som följd..
Bytte sen panna o satte in acktank med en 6 kW elpatron i o den kopplades till kablarna som satt i elpannan o då gick det 12 kWh/dygn för vv, Så jag är inte så säker på de där med 100% verkningsgrad med el...
Det är säkert att verkningsgraden är100%elenergin kan inte försvinna utan om man har en värmepatron, elelement, spisplatta och liknande blir allt till värme. Om hur man sedan tillgodogör sig värmen beror på hur anläggningen är utformad, ta en varmvattenberedare om man inte tappar en enda liten skvätt kommer ju elpatronen att gå i alla fall och det beror helt och hållet på värmeläckaget genom isoleringen, som i så fall bidrar till husets uppvärmning. Om så inte vore fallet vart skulle energin ta vägen?
Ett elvärmeelement har alltid så gott som 100% i verkningsgrad, om nu inte en pytteliten del blir ljus därinne innanför skalet men det är ju lite svårt att se efter...att sedan systemet har förluster för att värme pyser ut lite härochdär är en annan sak, patronen gör värme av alla kilowattimmar den suger i sig!!
Allt blir värme till slut, även ljuset. Står man och skriker på en vägg så blir även detta värme i slutändan. Energin är ju oförstörbar.Fotografen skrev:Ett elvärmeelement har alltid så gott som 100% i verkningsgrad, om nu inte en pytteliten del blir ljus därinne innanför skalet men det är ju lite svårt att se efter...att sedan systemet har förluster för att värme pyser ut lite härochdär är en annan sak, patronen gör värme av alla kilowattimmar den suger i sig!!
Energi kan aldrig förstöras bara omvandlas till andra former.
Något är kapitalt fel med det huset. Har själv 90 kvadrat i tre plan (270 kvadrat totalt. I källaren pannrum och ett till rum uppvärmt.
När jag bytte panna och körde på patronen gick 4,5 kW konstant. Ibland tickade 9kW på men det var sällan. Temperaturen var mellan 0 - -3 grader.
Isoleringen i detta hus består av tretex och kanske 120 mm spån på vinden. Radiatorburen värme (än så länge). Plus att jag har ett hål på cirka en ½ kvadrat som går rätt upp från taket i badrummet upp på krypvinden (dvs ovanför isoleringen) under taket.
Dags att ta dit en energikonsult tror jag. Skulle nog vara insparat på några veckor.
Något är kapitalt fel med det huset. Har själv 90 kvadrat i tre plan (270 kvadrat totalt. I källaren pannrum och ett till rum uppvärmt.
När jag bytte panna och körde på patronen gick 4,5 kW konstant. Ibland tickade 9kW på men det var sällan. Temperaturen var mellan 0 - -3 grader.
Isoleringen i detta hus består av tretex och kanske 120 mm spån på vinden. Radiatorburen värme (än så länge). Plus att jag har ett hål på cirka en ½ kvadrat som går rätt upp från taket i badrummet upp på krypvinden (dvs ovanför isoleringen) under taket.
Dags att ta dit en energikonsult tror jag. Skulle nog vara insparat på några veckor.
Tja hos mej så va då inte fallet så, Det va kallare i pannrummet med elpannan ó pannan kördes på 60° mot med pellets 70°elmont skrev:Det är säkert att verkningsgraden är100%elenergin kan inte försvinna utan om man har en värmepatron, elelement, spisplatta och liknande blir allt till värme. Om hur man sedan tillgodogör sig värmen beror på hur anläggningen är utformad, ta en varmvattenberedare om man inte tappar en enda liten skvätt kommer ju elpatronen att gå i alla fall och det beror helt och hållet på värmeläckaget genom isoleringen, som i så fall bidrar till husets uppvärmning. Om så inte vore fallet vart skulle energin ta vägen?
Bara för att underhålls värma pannan gick elpatron på 6 kW läget nästan hela tiden o direkt nån tappade vv så gick den på 9 kW enligt lamporna som indikerade effekten..
Kan även nämna att tidigare ägarna körde el 6 mån/år o pellets resten, Vi fick då beräknad elförbrukningen på deras som va 30600 kWh/år + att dom förbrukade knappt ca 5,5 ton pellets/år..
Dom hade aldrig tänkt på att förbrukningen va hög men när jag träffade på fd ägaren o berättade att nu körde jag pellets hela året med en förbrukning på 6,7 ton o elförbrukningen va på 3300 kWh/år så trodde han jag skämtade men så va de iaf..
Enligt det jag kollade så gjorde det 1550 kWh/år med byte av kyl/frys som gjordes efter ca 1 månad, Körde 1 år innan jag byte pannan o det sänkte årsförbrukningen med 2 ton så genom byte av kyl/frys o panna sänkte jag förbrukningen/inköpta energin med 31000 kWh/år mot tidigare ägarna... Jag anser att det va elpannan som va stora tjuven iaf då det gick 86 kWh/dygn bara för att hålla pannan på 60° utan att det blev varmt i pannrummet (kallare än med pellets iaf)
Vet även en som eldade med ved o det gick 60 kWh/dygn bara i hushållsel, Där va tjuven 2 st utebelysningar (125 W kvicksilver lampor mod. 50-60 tal)
Då dom gick dygnet runt ska dom förbruka 3 kWh/dygn/st men det gick ca 40 kWh/dygn då elmätare kopplades in så efter bortkopplingen så låg dom aldrig över 20 kWh/dygn..
Kolla för gudsskull så att du inte har något läckage på varmvattenledningarna. Enklaste sätt att göra det på är att se till så att alla kranar är stängda och sedan kolla vattenmätaren. Om den fotrtfarande snurrar har du läckage.
Marc
Marc