7 635 läst · 54 svar
8k läst
54 svar
Ta bort stängd kompost, hur gör man?
Vi gjorde oss av med de öppna komposterna och skaffade två slutna. De öppna stod bara och torkade och tog lång tid på sig att tina upp på våren. En svart sluten kompostbinge håller fukten och värms fortare av solen 🙂S Sunken8b skrev:
Ja det hade dumt nog inte gått upp för mig att man kunde ha bara en stängd istället för en öppen, så det får nog bli den öppna som rykerM mrsnhp skrev:
Gör inget det första året utan "bo in er" i trädgården. Använd året till att fundera/diskutera/önska/drömma men simma långsamt. Ni kommer kanske underfund med att den öppna komposten också har ett värde. Sätt squash i den i sommar och se växtkraften! När det gäller varmkomposten har jag den placerad precis utanför grovingången - nära köket. Jag har komposterst mitt matavfall i 30 år ... är ändå ingen nörd😄. Varför slänga när det blir ett par/tre säckar näringsrik jord varje år?S Sunken8b skrev:
Börja med att slänga ner alla äggskal, potatis/morotsskal i varmkomposten om du inte vill gå all in. Simma lugnt med trädgården och ta inga större beslut förrän efter nästa vinter.
Redigerat:
Ägg verkar det ha körts hårt med tidigare vi sorterar matavfallet redan, men har varit lite för nojiga för råttor för att våga lägga nytt i komposten (hur nu de skulle ta sig in vet jag inte, det krävs två händer och en rätt bestämd knyck för att öppna)yonna skrev:Gör inget det första året utan "bo in er" i trädgården. Använd året till att fundera/diskutera/önska/drömma men simma långsamt. Ni kommer kanske underfund med att den öppna komposten också har ett värde. Sätt squash i den i sommar och se växtkraften! När det gäller varmkomposten har jag den placerad precis utanför grovingången - nära köket. Jag har komposterst mitt matavfall i 30 år ... är ändå ingen nörd😄. Varför slänga när det blir ett par/tre säckar näringsrik jord varje år?
Börja med att slänga ner alla äggskal, potatis/morotsskal i varmkomposten om du inte vill gå helt in. Simma lugnt med trädgården och ta inga större beslut förrän efter nästa vinter.
Den är nog ganska kompakt nertill.
Tryck sönder äggskalen med äggkartongen som gärna får ligga kvar om det är papperskartong (riv bort etiketten) eftersom det är så vått. Lägg på lite löv. Köp en säck ogödslad torv och dutta ner ett par nävar så blir det torrare och minskar fluginvasionen. Komposten brinner inte förrän våren kommer men geggan sjunker ihop. Räkna med att gråsuggor, flygfän och annat otyg dyker upp när värmen kommer. Det är normalt och tunnt lager torv begränsar invasion. Kul att du startat🙏
Flrsök fixa så att locket kan öppnas smidigare.
Tryck sönder äggskalen med äggkartongen som gärna får ligga kvar om det är papperskartong (riv bort etiketten) eftersom det är så vått. Lägg på lite löv. Köp en säck ogödslad torv och dutta ner ett par nävar så blir det torrare och minskar fluginvasionen. Komposten brinner inte förrän våren kommer men geggan sjunker ihop. Räkna med att gråsuggor, flygfän och annat otyg dyker upp när värmen kommer. Det är normalt och tunnt lager torv begränsar invasion. Kul att du startat🙏
Flrsök fixa så att locket kan öppnas smidigare.
Jag vann en sånhär i somras på byggahus. 😅 Önskar bara att den var lite större! Blir full ganska snabbt.yonna skrev:Det är en varmkompost Greenline Master (ny ca 1.800). Fortsätt använd den som vanlig kompost. Fördelen med denna är att du kan hiva ner ogräs utan problem om du inte vill använda den för matavfall. Fortsätt fyll på med gräsklipp, löv, ogräs etc. Om något år har du jord du kan lägga under buskarna. Då kan du flytta den om du tycker den står olämpligt.
Annars: sälj den på blocket för halva priset. Men som nybliven trädgårdsägare är kompost ett absolut "måste"!!!
Dessa är ju godkända för att inte gnagare ska komma in osv. Men slänger inte så mycket matavfall, får gå en bit, lättare att slänga i soporna.
Proffstips, tack så mycket!yonna skrev:Den är nog ganska kompakt nertill.
Tryck sönder äggskalen med äggkartongen som gärna får ligga kvar om det är papperskartong (riv bort etiketten) eftersom det är så vått. Lägg på lite löv. Köp en säck ogödslad torv och dutta ner ett par nävar så blir det torrare och minskar fluginvasionen. Komposten brinner inte förrän våren kommer men geggan sjunker ihop. Räkna med att gråsuggor, flygfän och annat otyg dyker upp när värmen kommer. Det är normalt och tunnt lager torv begränsar invasion. Kul att du startat🙏
Flrsök fixa så att locket kan öppnas smidigare.
MultiMan
Medlem
· Västernorrland
· 5 495 inlägg
MultiMan
Medlem
- Västernorrland
- 5 495 inlägg
Jag har samma kompost. En av de bästa enligt mig. Svensktillverkad av Perstorp. Man behöver dock lufta den ibland och hälla på lite vatten beroende på vad man komposterar, då går det riktigt fort, särskilt sommartid. Par månader max för jord.
Är man lat och slänger i hela apelsiner eller ägg med skalen på tar det betydligt längre tid, så undvik det.
Jag använder denna staven med vingar som fäller in när man trycker ner och åker ut när man drar upp, vilket rör om mycket effektivt:
Jag skaffade den för att jag inte tycker det är värt de skyhöga viktavgifterna som införts här. Nu differentieras de efter årsskiftet då vi får delad tunna, men mat kommer ändå kosta runt 3kr per kilo och ökar ständigt. Brännbart närmar sig 5 kr kilot och ska höjas ännu mer. Plus riktigt höga fasta avgifter ovanpå det. Gav 1100 för komposten på rea för 4 år sedan och den betalade sig redan efter 2 år eller något sådant.
Utan att hårddra det alltför mycket har även soptömning blivit en klassfråga, iaf i de kommuner med viktavgifter som där jag bor. Jag skulle få dra in märkbart på annat om jag inte gjort allt jag kan för att minimera sopmängden. Lyckats pressa ner mina brännbara till runt 5 kg per månad och då 0 kg för komposterbart. Innan kunde det utan vidare vara 60-70 kg sammanlagt. Dvs bara kilopriset skulle vara runt 300 kr/månad, lite beroende på blandningen.
Är man lat och slänger i hela apelsiner eller ägg med skalen på tar det betydligt längre tid, så undvik det.
Jag använder denna staven med vingar som fäller in när man trycker ner och åker ut när man drar upp, vilket rör om mycket effektivt:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag skaffade den för att jag inte tycker det är värt de skyhöga viktavgifterna som införts här. Nu differentieras de efter årsskiftet då vi får delad tunna, men mat kommer ändå kosta runt 3kr per kilo och ökar ständigt. Brännbart närmar sig 5 kr kilot och ska höjas ännu mer. Plus riktigt höga fasta avgifter ovanpå det. Gav 1100 för komposten på rea för 4 år sedan och den betalade sig redan efter 2 år eller något sådant.
Utan att hårddra det alltför mycket har även soptömning blivit en klassfråga, iaf i de kommuner med viktavgifter som där jag bor. Jag skulle få dra in märkbart på annat om jag inte gjort allt jag kan för att minimera sopmängden. Lyckats pressa ner mina brännbara till runt 5 kg per månad och då 0 kg för komposterbart. Innan kunde det utan vidare vara 60-70 kg sammanlagt. Dvs bara kilopriset skulle vara runt 300 kr/månad, lite beroende på blandningen.
Redigerat:
Det är en ganska bra komposttunna. Du får lätt en 500:- för en sådan begagnad.
Jag har två sådana. En som man fyller i under år 1. Den tunnan får sedan stå och mogna år 2, och så växlar jag till att fylla i andra tunnan. Jag vänder ingenting på innehållet i den. Jag kastar i hela apelsiner också, om det skulle vara så att någon blivit dålig.
Jag vattnar lite, framförallt i q2 och delar av q3. Jag petar i lite löv eller annat från trädgården då och då under året för att få bättre balans mellan kväve och kol, men också för att lyckas fylla den på 1år. Det har en tendens att bli dålig lukt och flugor om den är för blöt. Men torv, äggkartonger eller t.ex. sågspån går lika bra för att hamna i balans. Det är ganska lätt att sköta en kompost utan illa lukt.
Jag får någon skottkärra jord om året, vilket sparar en slant, och det är alltid brist på bra jord i en trädgård som brukas.
Jag har två sådana. En som man fyller i under år 1. Den tunnan får sedan stå och mogna år 2, och så växlar jag till att fylla i andra tunnan. Jag vänder ingenting på innehållet i den. Jag kastar i hela apelsiner också, om det skulle vara så att någon blivit dålig.
Jag vattnar lite, framförallt i q2 och delar av q3. Jag petar i lite löv eller annat från trädgården då och då under året för att få bättre balans mellan kväve och kol, men också för att lyckas fylla den på 1år. Det har en tendens att bli dålig lukt och flugor om den är för blöt. Men torv, äggkartonger eller t.ex. sågspån går lika bra för att hamna i balans. Det är ganska lätt att sköta en kompost utan illa lukt.
Jag får någon skottkärra jord om året, vilket sparar en slant, och det är alltid brist på bra jord i en trädgård som brukas.
Tyvärr i Stockholm, och nu har jag dessutom blivit övertygad här i tråden om att kompost är kul så den får stanna ett tag till (bör kanske tilläggas att bilden jag la med i trådstarten bara var för att illustrera vilken sorts kompost det handlade om, det är inte prick en sån som står i trädgården)H Hybro skrev:
Tack för tipset, det låter som ett mycket praktiskt verktyg att investera i för min framtida kompostkarriär!MultiMan skrev:Jag har samma kompost. En av de bästa enligt mig. Svensktillverkad av Perstorp. Man behöver dock lufta den ibland och hälla på lite vatten beroende på vad man komposterar, då går det riktigt fort, särskilt sommartid. Par månader max för jord.
Är man lat och slänger i hela apelsiner eller ägg med skalen på tar det betydligt längre tid, så undvik det.
Jag använder denna staven med vingar som fäller in när man trycker ner och åker ut när man drar upp, vilket rör om mycket effektivt:
[bild]
Jag skaffade den för att jag inte tycker det är värt de skyhöga viktavgifterna som införts här. Nu differentieras de efter årsskiftet då vi får delad tunna, men mat kommer ändå kosta runt 3kr per kilo och ökar ständigt. Brännbart närmar sig 5 kr kilot och ska höjas ännu mer. Plus riktigt höga fasta avgifter ovanpå det. Gav 1100 för komposten på rea för 4 år sedan och den betalade sig redan efter 2 år eller något sådant.
Utan att hårddra det alltför mycket har även soptömning blivit en klassfråga, iaf i de kommuner med viktavgifter som där jag bor. Jag skulle få dra in märkbart på annat om jag inte gjort allt jag kan för att minimera sopmängden. Lyckats pressa ner mina brännbara till runt 5 kg per månad och då 0 kg för komposterbart. Innan kunde det utan vidare vara 60-70 kg sammanlagt. Dvs bara kilopriset skulle vara runt 300 kr/månad, lite beroende på blandningen.
Vi har 2 sådana som du lade in bild på och det kan behövas hos oss, sambon "producerar" ganska mycket grönsaks och fruktrester så på vintern hinner inte maskarna med riktigt att bryta ner allt som hamnar där.S Sunken8b skrev:
Jag brukar varva med lite gräsklipp under sommaren för att minska ner på insekterna.