18 703 läst · 123 svar
19k läst
123 svar
Går det att splittra fiber?
Tror du själv på vad du skriver ?B Boan skrev:
Om du abonnerar på 100Mbit eller 1Gbit, använder du 100% ?
Om inte, varför inte låta grannen använda en del ?
Därför att du betalar för ett hushålls användning. Inte 100Mb/s kontinuerligt.
Du blandar ihop router och accesspunkt.U ullak40 skrev:
De kan vara delar i samma 'burk' men är 2 olika funktioner
T.ex. jag har en router men fyra accesspunkter.
Routern ser till att trafiken hittar rätt (väldigt förenklat).
Accesspunkten ger dig trådlöst nät (för de som önskar detta) men har inget direkt med routern att göra.
Nej, nu missförstår du. Att det står så i avtalet gör inte att du faktiskt betalar för det. Om du skulle utnyttja det skulle du med stor säkerhet bli avstängd. De debiterar och bygger nät efter vad folk i snitt förbrukar.
jo, visst är det så, men här pratar vi ju om att ansluta bara en fastighet, istället för två. Alla i ett område ska ju bära hela områdesnätet, så då går ju anslutningskostnaden upp på sikt om alla delar.P Peter787 skrev:
Sen är det ju så att villkoren i tjänsten är för ett hushåll, det finns ju tjänster du kan köpa som är gjorda för att vara flera på men det är helt andra priser..
Enklast är att låta grannen logga in på din router via WIFIV Viking66 skrev:
Det är operatörens problem, säljer de 1Gbit får de vara beredda på att leverera 1Gbit.D Daniel 109 skrev:
Finns massor av trådar här på Byggahus om leverantörer som tror att de kan leverera mindre än vad som avtalats, alla lär förlora i ARN och/eller domstol.
I avtalet är det i allmänhet tydligt att det är för ett hushåll och ingen vidareförsäljning eller kommersiell verksamhet.
Även ett hushåll kan utnyttja 1Gbit kontinuerligt.D Daniel 109 skrev:
Skulle du argumentera på samma sätt om bensinmacken bara gav dig 5 liter bränsle men tog betalt för 10 liter ?
Som redan några sagt. Gör eget nätverk.V Viking66 skrev:
Det är gråzon olagligt etc men inget som någon ser. Så länge ni håller er till eget nätverk och inte blandar in befintliga fiberuttag.
Enklast är köra trådlöst eller så trådar man med vanlig nätverkskabel mellan husen. Tänk bara på att det får inte bli längre än 100 meter.
Finns även egna fiberlösningar mellan två punkter.
Men det som jag skulle lyfta en varningens finger ☝️ som ingen verkar göra här. Det är att dela inte nät med vem som helst random granne. Då det är den som står för abbet som åker dit om det görs olagligheter på nätet.
Tyvärr funkar det inte så i praktiken. I villkoren för bredbandet till ett privat hushåll brukar det stå att anslutningen är avsedd för "privat bruk och normal användning". Det är inte normalt att nyttja 1 Gb/s kontinuerligt och operatören kan och har rätt att stänga av dig eller strypa bandbredden om det inträffar.P Peter787 skrev:
Skulle operatören tillåta alla att utnyttja sin maximala bandbredd hela tiden vore man tvungen att bygga om nätet och ta avsevärt mycket mer betalt.
Finns säkert gränser men sen är frågan var gränsen går.useless skrev:Tyvärr funkar det inte så i praktiken. I villkoren för bredbandet till ett privat hushåll brukar det stå att anslutningen är avsedd för "privat bruk och normal användning". Det är inte normalt att nyttja 1 Gb/s kontinuerligt och operatören kan och har rätt att stänga av dig eller strypa bandbredden om det inträffar.
Skulle operatören tillåta alla att utnyttja sin maximala bandbredd hela tiden vore man tvungen att bygga om nätet och ta avsevärt mycket mer betalt.
När det gäller obegränsat surf hos Halebop 1vecka så fick jag att deras obegränsat "data kvar 5TB". Vilket ju är rätt mycket för en eller tom 2 hushåll på en vecka 😉
Beror ju helt vad man gör på nätet såklart.
Men skulle ju vara lite kul om fler bolag redovisade var deras "normalanvänding gräns" finns.
Men har inte sett det varken på fibret eller hos min finska mobiloperatör som kör obegränsat 4G/5G (enda gränsen dem är tydliga med är roaming, därav fick jag beställa "obegränsat" vecka hos Halebop på min semesterresa i södra Sverige).
Har de skrivit på ett avtal som anger t.ex. 1 Gbit upp/ner är de nog tvingade att leverera, annars finns ju ARN eller domstol som jag tidigare skrivit.useless skrev:Tyvärr funkar det inte så i praktiken. I villkoren för bredbandet till ett privat hushåll brukar det stå att anslutningen är avsedd för "privat bruk och normal användning". Det är inte normalt att nyttja 1 Gb/s kontinuerligt och operatören kan och har rätt att stänga av dig eller strypa bandbredden om det inträffar.
Skulle operatören tillåta alla att utnyttja sin maximala bandbredd hela tiden vore man tvungen att bygga om nätet och ta avsevärt mycket mer betalt.
Varför skulle andra regler gälla just bredbandsoperatörer jämfört med t.ex. bensinmackar ?
Jag har själv erfarenhet av teleoperatören Tre, som för en massa år sedan försökte att strypa trafikvolymen för trådlöst bredband under gällande avtalstid, ett solklart avtalsbrott, där de fick krypa till korset.
Medlem
· Korpilombolo
· 3 344 inlägg
Att fysiskt dela en fiber är möjligt. Det kräver en fibersvets och rätt kunskap att svetsa in en optosplitter "bara". Jag köpte såna delar i slutet av 90-talet när opto var grejen inom telekom. Jag besökte också fabriker där de tillverkades. En fiber svetsas fast på en annan med speciella metoder för att effektivast avleda ljuset från den andra fibern. Det finns färdiga med optiska kontakter i ändarna om det skulle vara att föredra.D Daniel 109 skrev:Gör du verkligen det, den brukar ägas av nätbolaget.
Normalt sett är det två fibrer i varje abonnent. Men ledningen har fyra. Så ofta går det i teorin att dela upp den till 2*2. Men det man betalar för är ju anslutningen, inte fibern. Så att dela en fiber för flera anslutningar leder inte till lägre kostnad, om man inte gör det bakom ryggen på leverantören.
Att fysiskt dela en fiber är inte möjligt.
Vad som händer med datatrafiken i ett vanligt internetabonnemang om man skulle gå och göra så vet jag dock inte.