1 135 441 läst · 11 023 svar
1135k läst
11,0k svar
Saker som vi glömt bort att de har funnits
Renoverare
· Uppsala
· 1 807 inlägg
Stort tack! Det ska testas!H hhallen skrev:Det här är ett recept från den legendariska "Hiram" (Märit Huldt) som skrev om mat i Svenska Dagbladet under flera decennier, från mitten av femtiotalet och framåt. Det tar lång tid att laga denna marmelad (i dagar räknat) men arbetsinsatsen är mycket måttlig.
Dag 1:
Väg och tvätta frukten. Man använder citrusfrukter efter behag, gillar man lite bittrare marmelad kan man ta upp till 50% pomerans. Resten kan vara apelsin, grapefrukt eller mer exotiska citrusfrukter (eller naturligtvis en blandning av olika). Man tar dock alltid minst en citron per kilo övrig frukt.
Skär frukten i tunna skivor. Både skal och fruktkött ska vara med. Ta vara på och lägg alla kärnor i en kopp, de innehåller geleämne. Apelsiner och pomeranser delas lämpligen i fjärdedelar (på längden) innan de skivas. Större frukter som grapefrukt kan behöva delas i åttondelar.
Mät upp en liter vatten per kilo frukt. Koka upp vattnet och häll det över den skivade frukten, i en stor bunke av rostfritt stål eller plast. Spara en skvätt hett vatten till att hälla över kärnorna. Täck såväl fruktbunken som koppen med kärnorna med plastfilm. Låt sen det hela stå i 24 timmar.
Dag 2:
Häll över frukten i en rostfri gryta av tillräcklig storlek. Lägg kärnorna och det vatten de legat i i en liten sil, eller i ett paket av gasväv. Lägg sen silen eller paketet med kärnor ovanpå frukten, koka upp och låt koka svagt i 30 minuter. Om man har kärnorna i en sil så kan det vara en god ide att binda silen med ett snöre så den inte kan sjunka ner i fruktmassan och sprida ut kärnorna. Dock ska kärnorna vara i kontakt med den kokande fruktmassan hela tiden. När koktiden är till ända, täck återigen med plastfilm och låt det hela stå i ytterligare 24 timmar. Lämna kärnorna kvar i fruktmassan.
Dag 3:
Ta ur silen eller paketet med kärnor och koka upp fruktmassan igen. När den har kokat upp, rör ner socker i fruktmassan pö om pö (inte för mycket i taget, låt varje portion lösa sig ordenligt innan mer socker tillsätts).
Man beräknar 1 kg socker per liter fruktmassa. Vanligt strösocker funkar bra, rårörsocker ger lite rundare smak (anser jag i alla fall). Om man har använt pomeranser brukar det inte behövas något mer för att marmeladen ska få bra konsistens. Om man lagar marmelad på enbart apelsiner och/eller grapefrukt kan man behöva använda lite syltsocker eller pektin för att den inte ska bli för lös i konsistensen.
Koktiden med sockret är cirka en timme. Rör inte mer i marmeladen än vad som behövs för att det inte ska bränna fast i botten av kastrullen.
Häll upp på rena glasburkar med lock. Sätt på locket och vänd burken upp och ned omedelbart, medan marmeladen är het. Då kommer det att bli undertryck i burken när den svalnar, och marmeladen kommer inte att mögla ens om den förvaras lång tid (jag har fortfarande någon enstaka burk marmelad från 2018 kvar, den är fortfarande helt mögelfri). Burkarna ska även förvaras stående upp och ned.
Det här låter betydligt jobbigare än vad det är i praktiken. Testa, ät och njut!
Du pratar i nattmössan ! Det är sådana där möbler man både hatar och. älskar.. samtidigt som de oftast är väldigt praktiska och tåliga! (speciellt om man jämför med dessa glasbord, glasstolar, mm trådadae moderna möblerna som är trendiga idag/just nu)Jonas Persson skrev:
Men massiva möbler överlag dissas av dagens hushåll... för de blir för "stora" i husen/inredningen .. och de är ganska tunga och bära omkring på...
.. sen får jag köpa dem nästan gratis och skämmas för det.. för bara virket i vissa är värda mer än jag får ge för dem.
Och jag måste erkänna.. jag köper dem oftast för att "förstöra dem" (byggnadsvårdare brukar inte gilla mig på det viset, jag är den som vill måla dem.. och bevara såklart.. men de gillar bara att återställa saker till ursprunget och sedan bevara).
Jonas Persson
Intresserad
· Stockholm
· 2 711 inlägg
Jonas Persson
Intresserad
- Stockholm
- 2 711 inlägg
Inget fel på furu. Men när möbler, väggar och tak är täckta med gulnad furu ser det inte kul ut.Snigla skrev:Du pratar i nattmössan ! Det är sådana där möbler man både hatar och. älskar.. samtidigt som de oftast är väldigt praktiska och tåliga! (speciellt om man jämför med dessa glasbord, glasstolar, mm trådadae moderna möblerna som är trendiga idag/just nu)
Men massiva möbler överlag dissas av dagens hushåll... för de blir för "stora" i husen/inredningen .. och de är ganska tunga och bära omkring på...
.. sen får jag köpa dem nästan gratis och skämmas för det.. för bara virket i vissa är värda mer än jag får ge för dem.
Och jag måste erkänna.. jag köper dem oftast för att "förstöra dem" (byggnadsvårdare brukar inte gilla mig på det viset, jag är den som vill måla dem.. och bevara såklart.. men de gillar bara att återställa saker till ursprunget och sedan bevara).
Måla, luta eller vad annat, och det blir mycket bättre. Jag har gott om furu hemma, men inte gulnad.
Detta stycke låter som 80-tal med glas och krom, lägg bara till rutigt svartvitt golv och det blir fulländat.
"(speciellt om man jämför med dessa glasbord, glasstolar, mm trådadae moderna möblerna som är trendiga idag/just nu)"
Nä håller med, gulnad 70-talsfuru överallt är mindre kul. Haft gillestugor i det formatet.. och jag har en halv lgh här i samma anda.. (och de där möblerna jag pratar om.. är inte heller ommålade än haha.. så de finns några gulnande furumöbler också)Jonas Persson skrev:Inget fel på furu. Men när möbler, väggar och tak är täckta med gulnad furu ser det inte kul ut.
Måla, luta eller vad annat, och det blir mycket bättre. Jag har gott om furu hemma, men inte gulnad.
Detta stycke låter som 80-tal med glas och krom, lägg bara till rutigt svartvitt golv och det blir fulländat.
"(speciellt om man jämför med dessa glasbord, glasstolar, mm trådadae moderna möblerna som är trendiga idag/just nu)"
Ja jo.. det kan nog vara 80 som kommer tillbaka.. men om jag inte minns fel var det starka färger då? nu är pastell o naturlighet (träfärgat! rotting osv) .. the thing..
Inte min still, även om det kan vara snyggt hos andra / rätt miljö
Svartvit rutigt golv.. är dock något jag gillar.. har kollat på linoleumplattor.. men det är svårt när man också vill ha trägolvet.. (gran/furu)..
Bor man i ett 1800-talshus så gör man
Saker såsom furumöbler och allt möjligt man glömt bort att det funnits når sin kulmen när man försöker övertyga sin mor, 80+ att flytta till en lägenhet. Allt är ju värdefullt och viktigt, objektivt nej. Men jag tror faktiskt att hon börjar inse nu att umgås med barnbarnen och slippa hantera ett hus och en massa grejer är viktigare.
hsd
Medlem
· Kalmar län, Östra Götaland
· 6 350 inlägg
hsd
Medlem
- Kalmar län, Östra Götaland
- 6 350 inlägg
Föredrar själv ekmöbler , utom när de ska flyttasSnigla skrev:Nä håller med, gulnad 70-talsfuru överallt är mindre kul. Haft gillestugor i det formatet.. och jag har en halv lgh här i samma anda.. (och de där möblerna jag pratar om.. är inte heller ommålade än haha.. så de finns några gulnande furumöbler också)
Ja jo.. det kan nog vara 80 som kommer tillbaka.. men om jag inte minns fel var det starka färger då? nu är pastell o naturlighet (träfärgat! rotting osv) .. the thing..
Inte min still, även om det kan vara snyggt hos andra / rätt miljö
Svartvit rutigt golv.. är dock något jag gillar.. har kollat på linoleumplattor.. men det är svårt när man också vill ha trägolvet.. (gran/furu)..
Bor man i ett 1800-talshus så gör man
Möbler gjorda av trä, även furu är trevligare än spånplattemöbler
hsd
Medlem
· Kalmar län, Östra Götaland
· 6 350 inlägg
hsd
Medlem
- Kalmar län, Östra Götaland
- 6 350 inlägg
Jag har 4 små plattor med hjul under , det är bara att lyfta en bit och peta in hjul plattorna så går det att putta iväg möblerna dit man vill....😉... nästan i alla fall
de kostade inte så mycket, typ en hundring kanske går på 150 - 200 idag
de kostade inte så mycket, typ en hundring kanske går på 150 - 200 idag
Jonas Persson
Intresserad
· Stockholm
· 2 711 inlägg
Jonas Persson
Intresserad
- Stockholm
- 2 711 inlägg
Hoppas inte inägget blir anmält för här kommer en bild på ett av våra rum. Taket syns inte men är fas-panel i samma fina nyans. Ingen bor eller vistas i rummet sedan många år. Det är idag kallställt och ett överfullt förråd så man kan bara ana den gulnade furun.Snigla skrev:Nä håller med, gulnad 70-talsfuru överallt är mindre kul. Haft gillestugor i det formatet.. och jag har en halv lgh här i samma anda.. (och de där möblerna jag pratar om.. är inte heller ommålade än haha.. så de finns några gulnande furumöbler också)
Ja jo.. det kan nog vara 80 som kommer tillbaka.. men om jag inte minns fel var det starka färger då? nu är pastell o naturlighet (träfärgat! rotting osv) .. the thing..
Inte min still, även om det kan vara snyggt hos andra / rätt miljö
Svartvit rutigt golv.. är dock något jag gillar.. har kollat på linoleumplattor.. men det är svårt när man också vill ha trägolvet.. (gran/furu)..
Bor man i ett 1800-talshus så gör man
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
80-talet var starka klara färger, men även mer mjuka.
Tror inte vi tänker på samma rutiga golv. Bilderna nedan är från 1985 års IKEA katalog. Rutorna är 33,5 cm i fyrkant, aningens mustigare än de klassiska som var mycket mindre. Notera att även ett rött/svart golv var ok runt 85
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder