Sista rätten från matkassen, nötfärsteriyaki med wok och ingefäraris. Lite god asiatisk majonnäs. Tack till HF för inspiration
 
  • Tallrik med ris, köttfärs, böngroddar, gröna lökar och vit sås på ett bord.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Naturliv och 5 till
  • Laddar…
Kramla
Här hemma fick det bli en ”ytterfilé”, en god sallad och ett riktigt gott vin till (y)

Trevlig valborg //Kramla

Stekt köttbit, sallad med gröna blad och tomater, vinflaska, ljus träbänk, solig atmosfär.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Älska
Pappa1986 och 8 till
  • Laddar…
Maria T
nino nino skrev:
Älg som strövat 3km från hemma som legat i brine i några dagar, röktes med ek från en gård några hundra meter hemifrån.

[bild]

Körde till 52 grader och slog in i folie, låg några timmar och brändes på på grillen.
.[bild]

Rejäl portion :D
Säkert en lycklig älg som levt ett gott liv i Dalaskogarna och nu fått göra gott i era magar i form av en riktig festmåltid.
 
  • Gilla
FredrikR och 2 till
  • Laddar…
Maria T Maria T skrev:
Säkert en lycklig älg som levt ett gott liv i Dalaskogarna och nu fått göra gott i era magar i form av en riktig festmåltid.
Ja det tror jag nog att den hade ett bra liv :)
 
  • Gilla
Maria T
  • Laddar…
Storsockret
Nuså! Grillad tonfisk med potatismos på Amandine och lite mer gurka. Och, räds icke, smördöden är såklart i moset! Lät en röklåda med äppelspån stå nån halvtimme innan men insåg att tonfisken grillas så kort tid så det kanske var helt bortkastat. Men det luktade gott iallafall, och tonfisken blev fantastisk, riktigt saftig! :)

(Åt såklart en till bit men estetiken ska ju ha sitt!)

Grillad köttbit, mosad potatis, marinerad gurka, tallrik, måltid, kryddat med svartpeppar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Älska
GladanS och 10 till
  • Laddar…
Korvgubbe
Thomas59 Thomas59 skrev:
Fläsk(ytter)filé är ingen styckdetalj utan ett påhitt av livsmedelshandlarna i syfte att lura konsumenterna att köttet är finare/bättre än vad det faktiskt är. Varför inte använda det korrekta ordet kotlettrad?

Ordet filé kommer mycket riktigt från franskans filet och betyder ungefär fin tråd och är den enda styckdetaljen som sitter på insidan av skelettet vilket är anledningen till att den är så mör. Sen heter styckdetaljen faktiskt nötfilé men ok, oxfilé är det vedertagna namnet i butik så låt gå för det.

Att filé i bred betydelse skulle stå för kött utan ben stämmer inte heller. Filé är just den köttmuskel som sitter innanför ryggraden. Inget annat. Finns massor av benfria styckdetaljer som inte är filé.

Det är ett otyg att matvaruproducenter hittar på egna beteckningar på styckdetaljer i syfte att lura konsumenterna, som tyvärr glatt går på det tricket. Som kuriosa kan nämnas att även kycklingfile/kycklingbröstfilé/kycklinglårfilé är ett marknadsföringstrick. Fåglar har inga filéer.

Det hindrar inte att det kan vara gott ändå. På tal om gott så kan jag rekommendera Iberico 100% Bellota Presa eller styckdetaljen Secreto, om man får tag på det. Tillagas med fördel till medium eller medium rare (rosa), vilket man bör undvika med annat än just Iberico. Hög värme och enbart salt och peppar. Absolut ingen marinad eller glaze.

Ytterfiléen är en längsskuren bit kotlett och således sin egna produkt med sitt egna namn. Precis som att en skiva kotlett med ben inte är samma produkt som en fjärilskotlett, även fast det är samma kött.

Om det bara är filéen som sitter på insidan så undrar jag bara var på djuret du hittar secreton du rekommenderar.
 
Thomas59
Korvgubbe Korvgubbe skrev:
Ytterfiléen är en längsskuren bit kotlett och således sin egna produkt med sitt egna namn. Precis som att en skiva kotlett med ben inte är samma produkt som en fjärilskotlett, även fast det är samma kött.

Om det bara är filéen som sitter på insidan så undrar jag bara var på djuret du hittar secreton du rekommenderar.
Ytterfilén är som sagt ingen filé utan en benfri kotlettrad som butikerna givit ett mer attraktivt (=dyrare) namn.

Secreto Iberico, som betyder ”grisens hemlighet” på spanska, är en styckningsdetalj från just Iberico-gris och sitter ”gömd” bakom bogbladet på grisen. Inte på insidan av ryggraden som filén gör. Halsbit är det svenska namnet. Du hittar den, eller kan vanligtvis beställa den i välsorterade mataffärer och köttbutiker.
 
Perfekt dagen efter krubb:cool:
Hamburgare med sallad, tomat, ost och kött på tallrik bredvid iskall cola.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Snigla och 6 till
  • Laddar…
Skaldjursbrunch på Urban Deli


Ett barn undersöker en kokt hummer på is med citron i restaurangmiljö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Skaldjursförrätt, ostron på is, citronklyftor, tabasco, rödvinsvinäger, sjömatbestick, bakgrundsdricksglas och ljus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Wow
Snigla och 4 till
  • Laddar…
Här blev det en god soppa och blåbärspaj till efterrätt. Ikväll blir det pizza.....
Gryta med köttfärs, potatis, en klick gräddfil på tallrik, bit bröd vid sidan.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ett stycke bärpaj med grädde på ett mönstrat porslinstallrik.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Älska
  • Wow
GladanS och 10 till
  • Laddar…
Mexikansk bönsoppa med ris och hemgjord salsa
INxOF0m.jpg
 
  • Gilla
  • Älska
  • Wow
Snigla och 5 till
  • Laddar…
K Kjell_G skrev:
Sista rätten från matkassen, nötfärsteriyaki med wok och ingefäraris. Lite god asiatisk majonnäs. Tack till HF för inspiration
Inte ofta man ser en premium broder!
 
A atomlab skrev:
Inte ofta man ser en premium broder!
Den föll på läppen, även hos frugan. Första inköpet för några veckor se och fler blir det :)
 
AXS
Jag tackar för matkassen från hellofresh @Åsa Lund ! Hela familjen nöjd även om det känns lite dyrt att köra det varje vecka.

Om någon annan vill ha en gratis kasse så går det bra att skicka ett PM.
 
  • Gilla
FredrikR och 2 till
  • Laddar…
Ikväll åts det mat i Västerås och på Hamburgeriet.
Hamburgarkungen (Eddie) själv var på plats och tog emot beställningen.

Alla mätta och nöjda, bästa burgarna frun och barnen ätit, jag har nog fortfarande Stigbergets Fot som nr.1. :)
 
  • Gilla
nino och 7 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.