6 106 läst · 82 svar
6k läst
82 svar
En fråga om FNI, källsortering
All alu-folie, formar, etc, i hushåll går garanterat i restavfall och ska göra så om det inte är del av förpackning.M MagHam skrev:
Vi bryter dock mot det heliga regelverket och lägger i återvinning av metallförpackning. Sedan piskar jag mig själv som John Cleese i Faulty Towers, skrikande "you naughty one".
Skaffade varmkompost och kan se att jag sparade in inköpet på runt 18 månader på ”kilopriset” för restsopor.F fribygg skrev:
Varmkomposten hittade jag till bra pris under fel säsong dock. (Black friday).
Samma här, och jag tror inte fti misstycker. Dvs när det gäller aluminium torde de tjäna på det.A AndersS skrev:
Nu är det ett tag sen, men jag var i ett värmekraftverk under ett planerat stopp och var då även in i själva pannan och kikade. Därinne stod ett par gubbar och kämpade med att få loss smält aluminium från rostret.M MagHam skrev:
Annan metall som inte smälter lika lätt åkte dock rakt igenom och landade i en container. Så till vida det inte fastnade någonstans på vägen och ställde till det.
Men sett till många åsikter i den här tråden känns det som om det är önskvärt att gå tillbaks till hur det var förr när man bara kunde slänga all skit i en stor hög som man täckte över eller dumpa det i havet. Tro fan att planeten är dömd att gå under..
Jag och många på jobbet tar med alla aluminiumljuskopparna och ger dem till dagcenter där de tar bort hållaren för veken, bankar ihop koppen och skickar till Nynäshamn om jag minns rätt. När de har tillräckligt mycket skickas det till Thailand och där görs proteser av detta. (Kan minnas fel ang stad/land) känns lite meningsfullare iaf.
Vet ej, men kommunen kan ju bestämma utifrån kostnader vad som "får" slängas i olika behållare. Sedan finns ju aspekten hur återvint material ska användas, livsmedelsförpackningar eller annan användning. Är ju inte helt enkelt.C cpalm skrev:
Men kan inte enbart läggas på oss som ska sortera, det fungerar inte.
Liknande dagcenterverksamhet finns i Borgholm på Öland,john68 skrev:Jag och många på jobbet tar med alla aluminiumljuskopparna och ger dem till dagcenter där de tar bort hållaren för veken, bankar ihop koppen och skickar till Nynäshamn om jag minns rätt. När de har tillräckligt mycket skickas det till Thailand och där görs proteser av detta. (Kan minnas fel ang stad/land) känns lite meningsfullare iaf.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/varmeljus-pa-oland-blir-till-proteser-i-thailand
Klart att det är billigare att bränna utländska sopor och gamla däck, de betalar ju för att bli av med bränslet och levererar det dessutom gratis.A AndersS skrev:
Som konsument förväntas man snart betala för FNI och då får ju värmeverken ännu mer bra bränsle då matrialåtervinningsgraden är låg på plast såvitt jag förstår.
Det kanske råder en viss ironi i förvirringen...?A AndersS skrev:Utan import av sopor kan de inte hålla igång verken, då våra sopor inte räcker till, om anslutna via fjärrvärme ska få varmt inne och kranar. Annars hade de kört på olja.
Se min tidigare länk från Tekniska Verken i Linköping.
Så hur man än vänder sig "har man arslet bak".
Det är alla dessa om, men, ifall, etc, som blir förvirrande när man ofta pekar finger mot oss konsumenter med "ni gör fel i sortering". Och sedan kör man mycket av vårt fint sorterade och transporterade till samma ugnar som restavfall
Men utsorterade förpackningar är förpackningsproducenterna genom FTI tvungen att ta hand om och finansiera.
Rena och rättsorterade förpackningar är billigare att ta hand om, därför gnäller de varje chans de får.
Sorterat avfall är en tillgång som kan säljas, och viss del av återvinns ju faktiskt på riktigt och blir nya förpackningar.
Osorterat avfall/hushållssoporna finansierar du själv genom sopavgiften. Kommunen vill uppfylla sina miljömål och då är det bra om det produceras lite rest-sopor.
Kastar du en förpackning i hushållssopor så har du genom ditt inköp av förpackningen betalt en slant till FTI för att de ska ta hand om den, sen betalar du en gång till för att kommunens sopgubbar ska ta hand om den. Så det blir ju en dubbel förlust.
Är alla duktiga på att sortera så får vi billigare sopavgifter.
Helt frikopplat från detta finns fjärrvärmeverk som eldar "allt" de kan få tag i för att lönsamt kunna producera (billig) fjärrvärme. För att elda hushållssopor krävs tillstånd som inte alla verk har, men det är lättare krav för att elda utsorterade/uttjänta förpackningar, så det gör ju att flera är spekulanter av dessa.
Olja är dyrare än många andra bränslen, och används därför endast som sista utväg eller när värmebehovet är så högt att den vanliga produktionen inte räcker till.
Det är ganska troligt att det försvinner i samband med införandet av FNI. De få kommuner som har vikttaxa kommer nog behöva gå ifrån det.F fribygg skrev:
Det innebär att kommunerna ansvarar för insamlingen av förpackningarna men förpackningsproducenterna ska fortfarande bekosta stora delar av den.C cpalm skrev:
Det är inte ens valbart för kommunerna. Enligt Naturvårdsverkets tolkning av den nya förordningen så ska insamlingen ske fastighetsnära. Det kommer säkert finnas skäl för dispens för exempelvis ö-hämtning, områden med gammal kulturmiljö och så vidare men de flesta kommer få fastighetsnära insamling senast 2027.A AndersS skrev: